Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

Aktualnosti

Važna uloga u Noći muzeja

"Nogomet je igra
nevjerojatnog
potencijala"

01.02.2018.
"Nogomet je igra nevjerojatnog potencijala"
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Tema ovogodišnje Noći muzeja bili su Muzeji i sport, a sadržaj nogometne tematike posjetitelji su mogli pronaći na tri lokacije u Zagrebu.

Hrvatsko muzejsko društvo i ove je godine organiziralo popularnu manifestaciju Noć muzeja, povodom koje muzeji otvaraju svoja vrata izvan uobičajenog radnog vremena. Noć muzeja uspješno je održana 26. siječnja, a sukladno ovogodišnjoj temi Muzeji i sport, posjetitelji manifestacije mogli su pronaći i izložbe o povijesti hrvatskog nogometa.

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju svečano je otvorena izložba na temu Vječna igra – tisućljetna povezanost nogometa, kulture, arhitekture i dizajna, koja je nastala u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom.

"Nogomet je ostavio itekako značajan trag ne samo u novijoj hrvatskoj povijesti, već i kroz povijest Lijepe naše. S nogometom su povezani i brojni umjetnici poput Branka Gavelle, Kuzme Kovačića i Miroslava Šuteja. Kako? To ćete morati otkriti na prvom katu muzeja gdje možete pronaći brojne izložbene predmete koji dočaravaju povezanost nogometa i niza renomiranih umjetnika iz raznih grana umjetnosti", istaknuo je na otvaranju autor izložbe Nikša Martinac.


Zamjenica predsjednika Muzejskog vijeća i predsjednica Stručnog vijeća Prirodoslovnog muzeja, dr. sc. Iva Mihoci, također je sudjelovala u postavljanju ove izložbe:

"Nogomet je nastao iz spontane pučke igre koja se na prostorima Hrvatske igrala već u prvom stoljeću i potom postao važan, sveprisutan i omiljen sport te prvorazredna forma masovne kulture i igra nevjerojatnog potencijala."

Otvaranje izložbe Vječna igra posjetio je i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović:

"Iznimno mi je drago što je Hrvatsko muzejsko društvo ove godine izabralo sport kao temu za Noć muzeja koja se iz godine u godinu pokazuje sjajnim načinom promocije hrvatskih muzeja. Jako smo ponosni na suradnju s Prirodoslovnim muzejom i izložbu koju smo ovdje postavili."


Posjetitelji Noći muzeja mogli su se upoznati s povijesti hrvatskog nogometa na još dvije lokacije. Informativno-multimedijski centar HNS-a "Budi ponosan" povodom Noći muzeja ostao je otvoren do ponoći, te je stalni postav centra 26. siječnja razgledalo više od 650 posjetitelja. Na Zagrebačkom velesajmu nogometni artefakti HNS-a mogli su se pronaći u sklopu interaktivne izložbe Zagrebačke športske priče, koja se održala pod pokroviteljstvom Zagrebačkog holdinga.

Dobra vijest za sve one koji su propustili posjetiti nogometne izložbe tijekom Noći muzeja jest da je izložba Vječna igra dostupna na prostorima Hrvatskog prirodoslovnog muzeja do 18. veljače te da posjetitelji Informativno-multimedijskog centra HNS-a "Budi Ponosan" još uvijek mogu sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti dvije ulaznice za domaću utakmicu hrvatske reprezentacije po svom izboru.

Još vijesti

 • Posjetite Informativno-multimedijski centar HNS-a

  26.01.2018.

  Posjetite Informativno-multimedijski centar HNS-a

  Povodom večerašnje Noći muzeja Informativno-multimedijski centar HNS-a „Budi ponosan“ bit će otvoren do ponoći, a sadržaj na temu nogometa može se pronaći na još dvije lokacije. Već trinaestu godinu...

 • Vječna igra: Izložba u suradnji s Prirodoslovnim muzejem

  25.01.2018.

  Vječna igra: Izložba u suradnji s Prirodoslovnim muzejem

  Brojni izložbeni predmeti koje će posjetitelji pronaći na prostoru Hrvatskog prirodoslovnog muzeja donose priču o povezanosti nogometa i hrvatskih umjetnika. Nogomet se na hrvatskim prostorima igra...

 • Hrvatski nogometni savez sudjeluje na Noći muzeja

  24.01.2018.

  Hrvatski nogometni savez sudjeluje na Noći muzeja

  Noć muzeja u Hrvatskoj se obilježava od 2005. godine, a kao jedan od partnera ove godine sudjeluje i Hrvatski nogometni savez. Sudjelovanje Saveza sukladno je ovogodišnjoj temi: Muzeji i sport...

 • Priznanja za najbolje sportske novinare u Hrvatskoj

  29.02.2016.

  Priznanja za najbolje sportske novinare u Hrvatskoj

  U ponedjeljak je u Zagrebu održana dodjela godišnjih nagrada i priznanja Hrvatskog zbora sportskih novinara. Hrvatski zbor sportskih novinara u Zagrebu je ovoga ponedjeljka u Novinarskom domu održao...

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Azerbajdžan

21.03.2019.