Istraživanje kapaciteta i cijene

Baku s najvećim novim stadionom, St. Peterburg najskuplji

06.02.2018.

Baku s najvećim novim stadionom, St. Peterburg najskuplji
Foto: Drago Sopta/HNS

Agencija KPMG Football Benchmark objavila je istraživanje o stadionima izgrađenima ili obnovljenima poslije 2013. godine.

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 30 najistaknutijih novih nogometnih stadiona diljem Europe, a najveći kapacitet ima Nacionalni stadion u glavnom gradu Azerbajdžana - Baku će na utakmicama Europskog prvenstva 2020. godine te finalu Europske lige 2019. godine moći ugostiti 69.870 navijača.

Prema kapacitetu, slijedi Krestovski Arena u St. Peterburgu - koja će ugostiti susrete nadolazećeg Svjetskog prvenstva - sa 68.134 sjedalica, te novi dom Vrsaljkovog Atletico Madrida, Wanda Metropolitano, koji može primiti 67.703 gledatelja.

Wanda Metropolitano i novi San Mames u Bilbau najbolji su primjeri obnove španjolske nogometne infrastrukture, ističe se u istraživanju.

Tri nova ruska stadiona (Krestovski, Fišt u Sočiju te VEB Arena u Moskvi) najskuplji su prema cijeni po sjedalici (9.364 - 12.517 eura), dok su znatno manje sredstava zahtijevali stadioni u, primjerice, Mađarskoj i Turskoj.

Novi stadion u Eskisehiru, na kojemu su prošle godine gostovali i Vatreni, koštao je turske vlasti 1.332 eura po sjedalici, a hrvatska je reprezentacija nedavno isprobala i Groupama Arenu u Budimpešti (2.154 eura po sjedalici). Stadion u turskom Samsunu, koji može primiti 33.919 gledatelja, izgrađen je za svega 1.027 eura po sjedalici.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri