Priznanja i nagrade

Židaku za životno djelo, Cvijanoviću za 2017. godinu

05.03.2018.

Židaku za životno djelo, Cvijanoviću za 2017. godinu
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski zbor sportskih novinara ovog je ponedjeljka na svečanosti u Novinarskom domu, Zagreb, podijelio priznanja i nagrade svojim renomiranim članovima. U osam kategorija autori iz nogometne sfere nominirani su i promovirani čak u četiri.

Posebno emotivno bilo je kad je nagradu za životno djelo Tomislavu Židaku, preminulom lanjskog 13. travnja, primala supruga Snježana; nazočni su spontano ustali i gotovo dvije minute pljeskali neprežaljenom novinaru i komentatoru Jutarnjeg lista, neupitnom u klasi A1. Gospođa je pak istaknula:
- Hvala prijateljima i kolegama. Ovaj pokal proslijedit ću našem unuku koji često ponavlja „Baka, ja tebe volim jako, ali dedu volim još više!“

Foto: Drago Sopta/HNS

Najboljim u 2017. proglašen je as-reporter Marko Cvijanović iz Novog lista, Rijeka. Vjerni kroničar vodeće nacionalne selekcije, koju prati u stopu. Objektivno i poticajno. Marko je zahvalio svima, napose Zboru, redakciji i njenoj sportskoj rubrici. Svakako i obitelji u kojoj ne manjka uvaženih javnih djelatnika – otac je također novinar, a brat slikar.

Hrvoje Tironi s portala Goal.hr izabran je kao tvorac originalnih intervjua. I on nastavlja familijarnu tradiciju: otac Darko, pokojni od 14. rujna 1999. godine kad se zatekao na utakmici Manchester Uniteda i Dinama 0:0, bio je sjajni pisac te glavni urednik Sportskih novosti, a djed Božidar isticao se na poslu strojoslagara u Vjesnikovoj tiskari najradije slažući sportske stranice.

Novinar HT Prve lige imao je čast sročiti prigodno obrazloženje za prominentni trio:

Tomislav Židak - Bilo je normalno očekivati da će Tomislav Židak, dvostruki lider na godišnjoj razini, osvojiti i počasni trofej za ukupni kapitalni opus. Ali ne ovako prerano, k tome posmrtno. Ne i prekasno jer legende ne umiru. Zar je uistinu lani otišao? Kako prihvatiti tu groznu spoznaju. Da ga nema za radnim stolom u Jutarnjem listu, glasilu kojem je davao sve, ni na katu Sportskih novosti, koje se nikad nisu pomirile s njegovim transferom. Sigurno mu se i dalje nadaju brojni odrasli klinci kojima je bio nesebični mentor, putokaz, uzor, idol. Tako bi rado s bardom razmijenili misli eminentni sugovornici iz sportskog sazviježđa, oni što i danas instinktivno traže Tomin potpis čim se odmaknu od kioska. Dakako da to osebujno slovo vrlo nedostaje i Dinamu. Nadamo se da je gradonačelnik čuo za naš prijedlog „Dajte mu ulicu u maksimirskom kvartu!“, tamo gdje je bio najčešće osjećajući se najljepše. Mi mu, eto, dajemo nagradu za životno djelo. Svjesni njene minornosti naspram djelu za nekoliko života.

Marko Cvijanović – Točan, jednostavan, zanimljiv, poduzetan, aktualan, omiljen, pismen, korektan, ekskluzivan, kvalitetan. I sportaš, vrsni nogometaš. To je Marko Cvijanović iz redakcije Novog lista. Novinar godine 2107. Mogao je biti i bilo koje prije, mogao bi biti i bilo koje buduće. Jer on je takav, rođeni pobjednik. Markova uža specijalnost su Vatreni, koje već nizom generacija slijedi naoružan pisačkom analitikom i iskrenim obožavanjem. Što nipošto ne bremza kritiku kad je za nju logično mjesto i vrijeme. Njegova rečenica podjednako zrači stručnošću i ljudskošću, stoga će istim kontroliranim žarom sročiti komentar plasmana na novo spektakularno natjecanje Modrića i suigrača, svjetsku reportažu o Rakitiću s barcelonskih lokacija, kao i zanatski zornu a nadasve optimističnu priču o Klasnićevim transplantacijama.

Hrvoje Tironi – Da, tata bi bio ponosan. Tata Darko. Zato što u obilju zavidnog materijala koje Hrvoje isporučuje portalu Goal.hr osobitu poziciju zauzimaju intervjui s galerijom aktera koji nikad nisu bili na samome vrhu, ili njemu tek teže. Junaci u kopačkama podalje reprezentativne scene. Biografije koje potiču zaključak „Nije sve u slavi i lovi“ od nosno „I ja sam spreman za te kote“. Osmišljene pozorno, pretočene pitko, predočene čitko. S namjernim naglaskom na mlade koji sami krče svoj put.

Foto: Drago Sopta/HNS

Stjecajem okolnosti nagrada za fotografiju pripala je Goranu Stanzlu iz Pixella čiji je otac Antun desetljećima nosio fotoaparat i bilježio za povijest. Sin je ujesen ulovio Luku Modrića u fenomenalnom lebdećem stavu dok proslavlja pogodak Grcima u play-offu za SP '18. Majstorija oba velemajstora koja je obišla kuglu zemaljsku.

Ostali nagrađeni:
- Rukometni klub PPD Zagreb za najbolju press-službu;
- Darko Pribanić (Ogulin) za lokalno novinarstvo;
- Edin Mahmuljin, HTV, za tv-reportažu;
- Ankica Jagodar, SN, za životno djelo.

Gimnastički šampion Tin Srbić zaslužio je godišnje priznanje za suradnju s medijima.

Skupom su ravnali predsjednik HZSN Jura Ozmec i glavni tajnik Marijan Bakić, potpisujući i pripremajući tri sponzorska ugovora. Priredbu je vodio Lovorko Magdić. Prisutnima se obratio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković. Naravno da je došla i Milka Babović, glasovita atletičarka i tv-novinarka. Dobitnicima je čestitao velikan stolnog tenisa Dragutin Šurbek. Svakako i poznati nogometaš Josip Čop, službujući glavni tajnik HOO-a. Glazbenim notama dostojno su se predstavili Marijan Momić i Milan Prša.

Novi sastanak zakazan je za dvanaest mjeseci!

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri