Na kraju tjedna

Krama protiv Kramara

13.05.2018.

Krama protiv Kramara
Foto: UEFA

Došao je tiho i ušao u legendu. Otprilike tako može se nazvati eksplozija Andreja Kramarića u presudnoj kvalifikacijskoj utakmici za SP kad je lanjskog 9. listopada na Olimpijskom stadionu u Kijevu pred 60.200 gledatelja dva puta torpedirao Ukrajinu i osigurao doigravanje s Grčkom. Jučer je pak Hoffenheimu pred 30.150 navijača osigurao nastup u LP kao autor jednog pogotka i dvije asistencije.

Hoffenheim je presretan što ima sjajnog napadača Kramu, a Hoffman imenom Dustin sretan što je s Meryl Streep glumio u filmu Kramer protiv Kramera poodavne 1979. nagrađenim Oscarom. Nema sumnje da traju zvjezdani trenuci Zagrepčanina iz Šubićeve ulice koji je klubu iz Silbergassea priuštio najveći uspjeh u povijesti dugoj 119 godina.

Neka je!

Dustinu hvala na ideji za naslov. Njemačkim žurnalistima što su žurno izračunali da će povijesna promocija u najznačajnijem kontinentalnom natjecanju kasi TSG 1899 Hoffenheima ubrizgati oko 20 milijuna eura. A tolika je i realna cijena jednog od najistaknutijih polaznika Dinamove škole; aktualna cijena, budući da službena procjena potječe od 28. prosinca 2017. zaustavljena na 15 milijuna. Kupci nisu tajnoviti – u điru su tri ugledna poslodavca Bayern, Napoli i Borussia Dortmund. Zasad. Koliko li će ih biti ako, to jest kada, Andraš bljesne na ruskom festivalu!?

Kramarić je u dva tjedna bundesligaškog finiša posve razoružao Hannover 96 hat-trickom za konačnih 3:0. Ovosubotnji nastavak je definitivna potvrda klase s razbijanjem predrasude o sebičnosti; poslije poentiranja slijedilo je savršeno serviranje suigračima. Prvo inteligentnim podvaljivanjem okružen čak petoricom suparnika u žutom, onda genijalnom parabolom iz lijevog kornera koja je prouzročila totalnu paniku u obrani društva iz Dortmunda. Naravno da je nazočni „krik i bijes“ dodatni poticaj poraženima da pokušaju angažirati strašnog Hrvata. Na njihovu nesreću on je već provukao da ne bi mogao odbiti Bayern kojeg upravo preuzima Hrvat Niko Kovač.

Nema sumnje da će Krama znati s kramarima. Pohađao je i završio cijenjenu XV gimnaziju na Jordanovcu, poznatu i kao matematičku pa s tom granom nema problema. Bliska mu je i ekonomija premda je zbog silnih nogometaških obveza morao privremeno odustati od studija na Kennedyjevom trgu. Barem do 35. rođendana, a 27. će proslaviti 19. lipnja.
Danas je najbezbrižniji Zlatko Dalić s obzirom na informaciju da prijevremeni Kramarićev odlazak s igrališta nije izazvan ozljedom, nego grčevima od neumorna trošenja. Zamislite da izbornik i Hrvatska bez takvog asa budu poneki tjedan uoči svjetskog summita te ga na poprištu zbivanja imaju nedovoljno spremnog...

Jasno je naime da Andrej spada u nogometne stiliste i elitiste. Nevjerojatnog smisla i gena, izbrušene kulture pokreta i – vladanja. Navodno se usputnim slovom bunio samo jednom, ostajući izvan popisa onih Dinamovaca koji će se Slavenu Belupu suprotstaviti u Koprivnici. Nije se s tim mogao složiti, još manje pomiriti. Pričalo se da ga Obitelj ne obožava zato što jedino ona ne brine o njegovoj karijeri pa je nailazio na barijere. Međutim, razmahao se i na Kajzerici kojoj je poslan radi nepotrebnog kaljenja i na Rujevici koja ga je kupila za 1,2 milijuna eura, prodala za apsolutno izvrsnih 9 budućem engleskom prvaku Leicesteru. Kod Riječana je izborio status najboljeg igrača Prve HNL u anketi „kapetani biraju“, kod Engleza se odužilo prilagođavanje sa stjecanjem prigodnog povjerenja stoga je posuđen dotičnim Nijemcima nakon što je odigrao tek 22 minute u dva meča te šampionske sezone 2015./2016. na Otoku. Ni talijanski susjed, trener Claudio Ranieri, nije smio ili htio kod šefova intervenirati da i Kramarić za nagradu u garažu odveze skupocjeni (125 tisuća eura) BMW-ov model i8. Baš su mogli biti gentlemani, na njemu su brzo zaradili okruglo milijunček.

Preporodio se kod Hoffa. Kod Hoffe. S ukupno 93 utakmice, 36 golova i 21 završnim dodavanjem u dvije i pol sezone. Nastavio ono i onako kako se predstavljao u svim klupskim i reprezentativnim sastavima od U-14 do A. Najčešće neizostavan, hvaljen, slavljen. Rođeni „killer“. Primjerni sin ponosnog tate Josipa koji bdije nad njegovom biografijom, koji se prije osam ljeta dobrodušno javio i ovom novinaru „Nije Andrej na fitness-testu bio prvi u većini disciplina, dominirao je u svima!“

U redu, Joža, oprosti. Glavno da dominira i dalje, u svemu.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri