Riječ stručnjaka

Protiv Nigerije odlično, protiv Argentine premašiti sebe

20.06.2018.

Protiv Nigerije odlično, protiv Argentine premašiti sebe
Foto: Drago Sopta/HNS

Mjesto u Airbusu 320 po imenu Dubrovnik za Kalinjingrad i natrag našla su i četvorica zaposlenika HNS-a iz strogo stručne domene: Vatroslav Mihačić ravnatelj je Nogometne akademije, Sreten Ćuk glavni instruktor te koordinator svih mlađih selekcija, Petar Krpan izbornik reprezentacije U-17, a Mladen Ivančić šef državne postave U-15. Ovo je njihov osvrt na dvoboj s Nigerijcima i pogled na derbi s Argentincima.

Uvaženi kvartet suočili smo dakle samo s dva pitanja: Nigerija i Argentina? Evo što su govorili o meču s afričkim „orlovima“:
- Rezultat 2:0 je odličan – u startu podvlači Mihačić. – Sve je taktički bilo posloženo dobro, no u individualnoj prezentaciji zamijećeni su određeni nedostaci; to će korigirati izbornik sa stožerom i pojedinim igračima.

Ćuk podsjeća da je prošlo 20 godina od pobjede u prvom mondialskom kolu:
- Od Jamajke (3:1) u Francuskoj. U međuvremenu nas je u Japanu 2002. matirao Meksiko (1:0), u Njemačkoj 2006. Brazil (1:0) pa 2014. opet Brazil (3:1), s tim da se na završni turnir 2010. u Južnoafričkoj Republici nismo ni plasirali. A ondašnja Jamajka nije u rangu današnje Nigerije stoga uspjeh stvarno ohrabruje.

Što ga se najviše dojmilo:
- Kontrola lopte i situacije. Nije se srljalo, sve akcije i svi napadi bili su baš osmišljeni. Dopalo mi se ponašanje stopera. Imamo razloga za nadu. Premda ne očekujmo previše, i dalje tvrdim da je osnovno proći skupinu.

Blistao je Luka Modrić. Prvi do njega?
- Da, kapetan je klasa. Dirigent. Pozornost plijeni Ante Rebić, moćan, raspoložen, nezgodan. Potvrdio je nastupe iz Bundeslige.

Zlatko Dalić?
- Nisam dovoljno upućen, nisam insajder da bih znao zašto se vuku ovakvi ili onakvi potezi. A kao navijač sam oduševljen – istaknuo je Ćuk.

Krpan je rezolutan:
- Sve pet (5). Štoviše, navijači za +10. Naši su dali koliko je trebalo za vrlo značajan uspjeh. Kratki predah na početku drugog dijela anuliran je ulaskom Marcela Brozovića. Priželjkivali smo ta tri boda, ona su bila plan i cilj. Jako je važno da nismo primili pogodak. Poklopilo se da Argentina i Island odigraju 1:1 tako da smo nakon uvodnog kola uvjerljivo vodeći. Tu možemo i ostati. Idemo korak po korak, uvodni je bio izvanredan.

Ivančićev komentar subote u ruskoj enklavi na Baltiku:
- U Kalinjingradu me najviše impresionirala pobjeda, budući da je rezultat najbitniji. Pogotovo u prvoj utakmici koja otkriva kako se momčad adaptirala i kako je spremna reagirati u nastavku natjecanja. Naši su cijelo vrijeme dominirali i vukli sve konce, protivniku ostavljajući ulogu statista...

Gosti današnje rubrike ne poriču Vatrenima i svima nama pravo na optimizam kad je posrijedi četvrtak u Nižnjem Novgorodu, pretpostavljivi spektakl s Gaučosima iz Buenos Airesa i okolice:
- Argentina će zahtijevati da hrvatska jedanaestorica bude gotovo savršena kako bi dostojno uzvraćala. Samo najviša/najbolja razina omogućavat će nam izglede za pozitivan rasplet – smatra prof. Mihačić.

Koliko će koristiti mala suparnikova potresenost remijem s Islanđanima?
- To ne mora biti presudno. Argentina je Argentina. Bezbroj puta je dokazano da Lionel Messi sve može riješiti zapravo sam. No budu li svi naši na maksimumu, vješti u pokrivanju, dupliranju čak i tripliranju, ne sumnjam u povoljan rezultat. A to je i neodlučeno.

Nastavlja Ćuk:
- Da se ne lažemo - Argentina je bila puno konkretnija i trebala je dobiti Island, ona je favorit skupine. Mi smo pak mnogo napravili da joj se pridružimo na vrhu i odemo među 16.

Može li se s Messijem?
- Može se sa svakim.

Islanđani ga nisu blokirali izravno, „flasteriranjem“, nego preuzimali u prostoru?
- Budimo iskreni: Islanđani nisu izlazili iz vlastitog šesnaesterca. Bio je to totalni bunker. Provukli su se, a da ni sami ne znaju kako... Osnovni je upitnik je li Leo raspoložen? Ako jest, pomozi Bože.

Sreten rabi zgodan primjer:
- Na sve načine nastojalo se zaustaviti i Šukera, kralja kaznenog prostora. Ukoliko je zabio, pratnja je skrušeno priznala „Danas nije išlo“. Ukoliko nije zabio, goniči su slavili „Danas smo ga ipak uštopali“. Ne, nisu. Imali su sreću što je Davorova lopta okrznula vratnicu i otišla u gol-aut.

U zaključku:
- Ja bih sutra bio presretan remijem.

I Krpan se slaže da nas ne smije zavarati partija Argentine i Islanda:
- Igralo se kvalitetno. Favorita je izdala sreća.

Možda ni protiv nas Messi neće biti neukrotiv?
- Valja ga zatvoriti, ne dopustiti da primi loptu jer tada postaje paklenski.

Pero nazire svrsishodnu formulu:
- Dati 110 posto. Trebat će, zaista. Na ruku nam ide što Argentinci nemaju pravo na kiks. I ne zaboravimo da ostaje i treće kolo, susret s Islandom. Sa šest bodova svakako se odlazi u osminu finala, s pet isto tako, možda i s četiri.

Ivančićeva najava:
- Argentinski LM je svjetski br. 1, zar hrvatski LM previše zaostaje? Pretpostavljam da će Argentina biti strašno mobilizirana i motivirana, peče je tih skromnih 1:1 s premijere. Međutim, mi smo u prednosti, mi bolje izgledamo, radimo, igramo.

Eventualna igra na bod?
- Ne, to ne bi bilo mudro. Nezahvalno je u nogometu igrati na bod. Treba ići na pobjedu, imamo reprezentaciju koja je to kadra ostvariti. Kakogod završilo u Nižnji Novgorodu, nadam se nokaut-fazi u kojoj možemo trajati dugo.

Hrvatske dionice na planetarnoj burzi kotiraju izvrsno. Brokeri u „kockastom“ sigurno ih neće prokockati. Suviše su stručni i ugledni, vrhunski po svemu!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri