Portugal ante portas

Ivković: "Nije da nam ne paše suparnik - ne pašu nam revijalne utakmice"

06.09.2018.

Ivković: "Nije da nam ne paše suparnik - ne pašu nam revijalne utakmice"
Foto: Gordan Laušić

Ovih se dana često okreće podatak da naši A-reprezentativci u četiri dosadašnja susreta, dva na završnicama kontinentalnog prvenstva, a dva prijateljska, ne samo da nikad nisu pobijedili Portugalce nego još nisu postigli pogodak. Hoće li večeras biti bolje, uspješnije? Činjenica je da su okolnosti specifične.

Tomislav Ivković, aktualni trener Slavena Belupa, ostavio je duboki trag na portugalskim igralištima. Kako i ne bi, kad je čak devet sezona branio za tamošnje klubove:
- Od 1989. do 1998. godine. Četiri sam proveo pred mrežom lisabonskog Sportinga, po jednu u Estorilu i Vitoriji Setubal, dvije u Belenensesu pa još jednu u Estreli da Amadora. Sa suigračima koji u vezi s nogometom nemaju tajni, s bučnim i vjernim navijačima.

U tu portugalsku priču ugurao se i jedan odlomak sa španjolskog tla, iz Salamance.
- Sve je bilo prekrasno. Ne moram naglašavati da sam za Portugal – zemlju sjajnih ljudi – vezan vrlo emotivno.

Skupio je i narednih šest godina na tamošnjim paralelama:
- U Sportingu sam bio asistent glavnom coachu. Samostalno pak vodio drugu momčad Zelenih. Zadržao sam su u tom okruženju i kad lopta nije bila u prvom planu.

Jednom je svratio kao član stručnog ešalona Vatrenih, kad je obnašao dužnost prvog pomoćnika izbornika Zlatka Kranjčara:
- S Portugalcima smo se sastali u Coimbri ujesen 2005. Izgubili 0:2. Držali se korektno, ali Ronaldo i kolege dobili su zasluženo.

Prije toga praznih smo šaka ostali u Nottinghamu 1996. Tada je Miroslav Blažević na Euru suprotstavio Luisu Figu i squadri kombiniranu postavu budući da smo već izborili drugi krug pobjedama protiv Turske 1:0 i Danske 3:0. Galerija pričuva bila je dostatna za prilično deprimirajućih 0:3. Poslije još jednom stradali u meču po projektu sponzora, 0:1 u Ženevi 2013. kad je teamom ravnao Igor Štimac, no nije išlo s Cristianom i njegovima. Posebno boli onih 0:1 pretkraj drugog produžetka na EP-u 2016. u Francuskoj, uništio nas je Ricardo Quaresma, prigovaralo se osobito Ivanu Striniću koji je netočnim dodavanjem inicirao takmačevu kontru te šefu Anti Čačiću koji je predugo na klupi držao nadahnutog Pjacu. Srećom, ni Quaresma ni CR7 neće večeras krenuti na Croate stoga će Faro možda biti sretan.
- Ah, Faro… Savršen gradić, intiman stadion, ambijent za desetku, takva će biti i atmosfera. Koliko čitam, domaćima nedostaju čak devetorica iz nedavne ruske ekspedicije. Što je hendikep, makar nije nepremostiv; kadar im je širok.

I gosti su nekompletni. Kako Tomo komentira startnu jedanaestoricu Lovre Kalinić - Šime Vrsaljko, Domagoj Vida, Matej Mitrović, Borna Barišić - Luka Modrić, Milan Badelj, Mateo Kovačić - Marko Pjaca, Marko Livaja, Ivan Perišić?
- Kalinić nije debitant, pa u užem krugu je „skoro sto godina“! Za Barišićev potencijal izborio se veliki Glasgow Rangers. Nije li Mitrović ozbiljno kandidirao i za listu naših „Rusa“? Novi je zapravo samo Livaja, kojeg stalno pratimo po raznim klubovima i ligama. Intrigantan špic. Meni osobno ipak je nepoznanica.

Uzdamo se kao i obično u Modrića?
- Opravdano.

Bilo bi dobro ostati na remiju?
- Nikad nije dobro izgubiti, tko razmišlja o porazu, naravno da ne, ne bi bilo sportski, ne bi bilo natjecateljski. Svaki se gubitak odrazi na opću klimu, premda ništa ne bi bilo tragično – to najmanje.

Ukazuje na nešto drugo:
- Nikome ne odgovaraju revije. Hrvatskoj najmanje. One su izazov i inspiracija dečkima iz nacionalne lige, dočim su prekaljenim internacionalcima uglavnom teret: putovanje, drukčije vježbanje, kidanje klupskog ritma pogotovo na početku sezone. Doduše, s obzirom na mondial i poduži odmor ovom je prigodom to korisno, za dodatni, pravi nastup. Za prevladavanje logičnih minusa u tjelesnoj spremi. Zbog toga vjerujem da će motiv biti zamjetan. To prije što drugoplasirana selekcija SP-a ne smije sebi dopustiti partiju s pola gasa…

Opstoji teza da nam Portugal tradicionalno nije po mjeri, nipošto ugodan. Za razliku od, recimo, Engleske i Njemačke: lakše je s naglašenim trkačima, vrlo nezgodno s prvoklasnim tehničarima koji su i u kondicijskoj domeni impresivni?
- Ne smatram da nam Portugal ne paše. Ne pašu nam tzv. neobvezne priredbe. Na kojima najčešće ne dajemo maksimum.

Znači, možemo s ansamblom Fernanda Santosa?
- Kako ne, zašto ne. Moć Hrvatske odavno je poznata i priznata. Na nas nitko ne ide s pola snage, brzo bi shvatio zabludu.

Slijedi zanimljiva prognoza:
- Bit će to 90 minuta ispitivanja i čuvanja, bez furioznog tempa, uglavnom nezanimljivo, na trenutke dosadno. Tek je prošao kolovoz, traje era traženja forme, nitko se još ne „ubija“. Bitno je da Srebrni raspolažu kvalitetom koju svi uvažavaju. Da su ugledni, svuda rado viđeni. Ne sumnjam u pozitivne reflekse – barem će Zlatko Dalić saznati ono što još eventualno ne zna.

Ivković zna Santosa?
- I te kako. Mi smo iskreni prijatelji.

Gdje su surađivali?
- U Estorilu i Amadori. On trener, ja vratar. Odličan čovjek, a glede karijere, strašne karijere, plijeni jedino komplimente.

Kako onaj drugi Tomin frend, Jose Mourinho, doima se da mu baš nije super u Teatru snova na Old Traffordu…?
- Sigurno mu nije lako.

Nije ni ravnatelju „farmaceuta“, koji se ostali bez nekoliko vedeta. Jesu li se priviknuli i adaptirali brojni došljaci?
- Ne manjka vrijednosti. To je osnovno, postupno ćemo štošta istesati.

U subotu im slijedi zaostali dvoboj četvrtog kola s Interom na obnovljenom koprivničkom travnjaku?
- Nadam se solidnoj igri i isto takvom rezultatu.

Pobjeda bi bila dragocjeni poticaj?
- Ništa ne veseli kao tri boda!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri