Grb HNS-a

NATJEČAJ: Odgovori na pitanja

13.10.2018.

NATJEČAJ: Odgovori na pitanja
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez ovim putem objavljuje odgovore na pitanja zaprimljena u vezi natječaja za prijedlog grba Hrvatskog nogometnog saveza.

Pojašnjenje uvjeta natječaja

Natječaj objavljen na služenoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza nalaže kako natječajne radove mogu poslati dizajneri (profesionalni dizajneri, studenti dizajna) te akademski umjetnici (diplomirani akademski umjetnici te studenti pri ALU i APU). Dodaje se kako na natječaju mogu sudjelovati studenti drugih srodnih umjetničkih akademija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pojašnjava se kako se u okviru ovog natječaja za vizualno rješenje grba profesionalnim dizajnerima smatraju 1) osobe koje su završile programe visokog obrazovanje u smjeru grafičkog dizajna (Studij dizajna, Grafički fakultet te srodni fakulteti) te 2) osobe kojima je grafički dizajn primarno zanimanje duže od pet godina, za što moraju priložiti i dokaz.

U kojem obliku treba dostaviti dokaz o ispunjenju općih uvjeta natječaja?

Kao dokaz o ispunjenju općih uvjeta, natjecatelji mogu priložiti presliku diplome, presliku dokaza u statusu studenta dizajna/umjetnosti ili dokaz o obavljanju zanimanja grafičkog dizajnera duže od pet godina (npr. preslika potvrde o registraciji obrta za grafički dizajn).

Ako jedna osoba šalje tri rješenja, treba li svako rješenje poslati u zasebnoj poruci elektronske pošte ili je prihvatljivo poslati sva tri rješenja u jednoj poruci?*

Sva tri rješenja mogu biti poslana u jednoj poruci elektronske pošte, uz tri ispunjene prijavnice.

Mogu li u natječaju sudjelovati učenici srednjih umjetničkih škola?

Na natječaju mogu sudjelovati samo studenti te osobe koje su završili navedene fakultete.

Imaju li studenti Umjetničke akademije u Splitu pravo pristupiti natječaju?

Studenti Umjetničke akademije u Splitu imaju pravo pristupiti natječaju.

Imam diplomu osječke umjetničke akademije. Moje zvanje je magistra likovne umjetnosti. Je li moje zvanje podobno za sudjelovanje u vašem natječaju?

Magistri likovne umjetnosti kao akademski umjetnici ispunjavaju uvjete natječaja te se mogu prijaviti na natječaj.

Da li pravo sudjelovanja u natječaju imaju i arhitekti?

Arhitekti i studenti arhitekture ne ispunjavaju opće uvjete natječaja.

Mogu li u natječaju sudjelovati osobe koje su diplomirale modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i drugim srodnim fakultetima?

U kontekstu natječaja za izradu vizualnog rješenja, profesionalnim dizajnerima smatraju se osobe koje su obrazovane u smjeru grafičkog dizajna ili se njime bave na profesionalnoj razini duže od pet godina. Osobe koje su studirale modni dizajn ne ispunjavaju opće uvjete natječaja, osim u slučaju da duže od pet godina obavljaju zanimanje grafičkog dizajnera.

Mogu li na natječaju sudjelovati tvrtke? Mogu li na natječaju sudjelovati natjecateljski timovi?

Svaki natječajni rad mora biti prijavljen u ime jednog autora, koji je nositelj prava na korištenje rada te ih treba prepustiti Hrvatskom nogometnom savezu.

S obzirom na to da autorska prava pripadaju fizičkoj osobi koja stvori autorsko djelo, svaki natjecateljski rad mora biti prijavljen u ime fizičke osobe koja ispunjava opće uvjete natječaja.*

Mogu li natjecatelji koji su studirali u inozemstvu sudjelovati u natječaju?

Pojedinci s diplomom sa stranih institucija višeg obrazovanja te studenti stranih sveučilišta mogu sudjelovati u natječaju ako je smjer njihovih obrazovnih programa sukladan općim uvjetima natječaja.

Mogu li u natječaju sudjelovati maloljetne osobe?

Maloljetne osobe ne mogu sudjelovati u natječaju.

Mora li rad biti poslan u obliku kompjuterske datoteke (učinjene u kompjuterskom programu za dizajn i grafičku obradu) ili natjecatelji mogu poslati i fotografiju ručnog crteža?

Rad mora biti učinjen i poslan u digitalnom obliku.

Kako poslati prezentaciju rada?

Rad mora biti učinjen i poslan u digitalnom obliku. Autori su slobodni sami izabrati oblik datoteke (.pdf, .jpg, .svg, .png, .tif, .eps, .ai ili neki drugi oblik). Autori su slobodni dostaviti popratnu prezentaciju, no ona nije obavezan dio prijave. 

Smiju li autori elektronski potpisati izjavu autora te prijavnicu?*

Autori trebaju poslati preslike vlastoručno potpisane prijavnice te izjave autora.

Smije li se u natjecateljskom radu nalaziti i naziv Hrvatskog nogometnog saveza na engleskom jeziku?

Svaki prijedlog grba treba sadržavati naziv ili akronim HNS-a na hrvatskom jeziku. Uz sami grb, moguće je navesti i naziv na hrvatskom i engleskom jeziku u tipografiji po izboru autora, no u samom grbu ne smije biti dodataka na stranim jezicima. Hrvatski nogometni savez na svim jezicima koristi svoj izvorni akronim ("HNS") te stoga savjetujemo natjecatelje da ne koriste netočan akronim "CFF".

Treba li kod dostave rješenja potpisivati rad te će rješenje naknadno biti predstavljeno komisiji bez potpisa ili postoji drugačija procedura? Naime, ako rad mora biti anoniman dokument u startu, na koji način ćete osigurati da ne bude manipulacija njime?

Podaci o autoru trebaju biti sadržani u prijavnici. Sam rad ne treba sadržavati podatke o autoru. S obzirom na to da je prijavnica obavezan dio sudjelovanja u natječaju i mora biti poslana uz natječajni rad te uzimajući u obzir da će organizacijski tim voditi evidenciju o identitetu autora svih rješenja, Hrvatski nogometni savez osigurat će da radovi ne budu manipulirani te da se obznane imena svih autora pobjedničkih radova.

Odgovor na pitanja za daljnje smjernice o željenom grbu

Hrvatski nogometni savez uključio je dvije opće smjernice o sadržaju natjecateljskog rada u samom natječaju, a te smjernice su da vizualni prijedlog grba mora sadržavati nacionalna obilježja (po izboru autora) te akronim (HNS) ili naziv "Hrvatski nogometni savez".

Autori su slobodni predložiti izgled grba po svojoj želji, unutar navedenih specifikacija.

Hrvatski nogometni savez neće odgovarati na daljnja pitanja u željenom izgledu grba, poput upita o vrsti tipografije, traženim bojama ili preferiranom obliku grba.

 

Zvjezdica (*) označava odgovore koji su dodani 25. listopada 2018. godine

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri