Kvartet odluke

Vlašić ili Galanopoulos, Modrić ili Kane

12.10.2018.

Vlašić ili Galanopoulos, Modrić ili Kane
Foto: Drago Sopta/HNS

Na Drosini i Rujevici večeras se odlučuje o mnogočemu, pogotovo na pulskom stadionu odakle Mali Vatreni mogu – pobjedom protiv Grčke – mislima već krenuti na EP lipnja sljedeće godine u Italiji i San Marinu. A Vatreni s Engleskom, partnerom kojeg su eliminirali u polufinalu ruskog SP-a, igraju ne samo za bodove Lige nacija.

Velike su to utakmice, zasigurno slijede i sjajne priredbe neovisno o tome što na riječkoj neće biti publike važne za globalni dojam i ugođaj, svakako i za decibelsku potporu svojoj momčadi. U bogatoj galeriji istaknutih aktera izdvojili smo po jednog iz sve četiri reprezentacije formirajući „poker asova“ , glavnih, ovog petka možda presudnih. Temeljem logičnih pretpostavki koje ne moraju biti baš takve. Zasad jesu.

Nikola Vlašić

Niksi dominira moskovskim CSKA-om u kojeg je dospio zbog (privremenog) nepovjerenja u Evertonu. Razornom pokretljivošću punom neočekivanih poteza kreira, asistira i realizira. U prva dva susreta Lige prvaka, s Viktorijom u Plzenu i Real Madridom na domaćem terenu, bio je nemilosrdni strijelac za četiri izvrsna boda. I učinkom u državnom prvenstvu stječe brojne komplimente, oduševljavajući ekspresnom prilagodbom na specifične uvjete nove sredine tako da trener Viktor Gončarenko pohvale sipa bez krzmanja. Dakako da su za tako uvjerljivu uvertiru kadri jedino majstori iznimne klase. Ne zaboravimo što je Vlašić učinio u prethodnoj prezentaciji selekcije Nenada Gračana, kad je u Bjelorusiji za 4:0 participirao pogotkom i dvama neposrednim dodavanjima! Forma traje. Nadamo se da danas stiže još jedna potvrda Nikoline i vrijednosti prvorazrednih suigrača zahvaljujući kojoj bi Hrvatska napokon osigurala treću kontinentalnu završnicu uzrasta U-21. Za to je nužna pobjeda. U slučaju remija vjerovali bismo u play-off četvorice najuspješnijih drugoplasiranih iz devet izlučnih skupina. Bilo bi divno sve riješiti po kratkom postupku!   

Konstantinos Galanopoulos

Centralni vezni grčke postave koji je u klubu postavljen defenzivnije. Rođen u Ateni uoči Stare godine 1997. Dakle Nikolin vršnjak. Jedna od stvarno ključnih poluga teamu U-21 kojeg vodi Antonis Nikopolidis, standardan i u početnoj jedanaestorici AEK-a u kojem svlačionicu dijeli s našim Markom Livajom. Obojici trener Marinos Ouzounidis ne uskraćuje minutažu ukoliko nisu ozlijeđeni ili kartonirani. Kostas je onizak s tek 172 centimetra, ali u duelima žustar, tehnički solidan, taktički potkovan. Stabilan dio ujednačene reprezentativne cjeline, važan kotačić uhodana stroja. Nema u toj garnituri zvijezda, prevladava kolektivni duh i pripadajuća snaga. Zavidna, čim tri boda bježe Hrvatima procijenjenima na 65,85 milijuna eura naspram njihovih 24 milijuna. Najskuplji je upravo Galanopoulos, s nepuna tri. Poštovan toliko da ga je A-izbornik Michael Skibbe krajem svibnja premijerno uvrstio u elitni sastav koji je prijateljski porazio Saudijsku Arabiju 2:0. Igrao je Kostas pet od šest utakmica aktualnog izdanja državne Super Lige, sudjelovao i u dva poraza Lige prvaka, kod Ajaxa 0:3 te u atenskih 2:3 s Benficom. Nastavlja li trend…?

Luka Modrić

Ponestaje riječi za opis hrvatskog lidera, najboljeg pojedinca ovogodišnjeg Mondiala, prvog asa po izboru Uefe i Fife. Sportaša i čovjeka kojemu pristaju najljepši atributi. Nije dvojbeno da najveći planetarni klub Real Madrid sezonama vozi na Modrićev pogon. Oslananjući se na briljantnu dirigentsku ulogu, pouzdanost u svim segmentima igre na najvišoj razini, poticaj kolegama klasnošću i karakternošću. Jučer je kapetan Luka priopćio znatiželjnim novinarima s Otoka ono što nerado čuju – da su nedavno u Moskvi napunili Croate posebnim žarom i motivom, permanentnom umišljenošću svedenom na bahatost i podcjenjivanje. Dodajući da to nema veze s takmacima u kopačkama koje oduvijek, uvijek i zauvijek tretira iskrenim poštovanjem. I dotične i sve druge, kako priliči gospodinu koji se piše s G. Naravno da izabranici Zlatka Dalića pod br. 1 nastoje sprati gorak okus neobične španjolske šestice, premda im je ona oproštena čim je taj „sraz bez otpora“ završen. Dogodi se. Jasno da bismo svi voljeli večerašnju eksploziju „kockastih“, potvrdu potencijala i reitinga. Oni su za nju spremni i sposobni. No i na kontra strani stoji div. Sve je otvoreno.

Harry Kane

Jest da Mladen Grdović, ljubitelj Srebrnih i u dostojnoj mjeri njihov ljubimac, pjeva kako „nije u šoldima sve“,  ali Harry Kane zvani Hurricane za takvu teoriju odveć ne mari čim svotu stalno diže pa je trenutačno na 150 milijuna eura, nešto manjoj od 50-postotnog iznosa svih naših internacionalaca. No dobro, ipak je on iz kolijevke nogometa. Apsolutno pravi čim je bio naj-strijelac SP-a 2018. sa šest pogodaka, 40 puta igrač mjeseca u Engleskoj čime se izjednačio sa Stevenom Gerrardom, dvaput prvi „killer“ Premiershipa sa 113 golova u 158 partija za Tottenham te 19 u 32 nastupa za Gordi Albion. Tiha patnja Modrićevog poslodavca, za neke dvojnik Gabriela Batistute kojemu je po osobnom kazivanju idol bio Ronaldo, onaj brazilski, od domaćih vedeta Teddy Sheringham. Harry je po ocu Irac. Po genu sljednik majčine loze budući da je djed Eric bio konkretan s loptom. Arsenalov školarac prošao Watfordom, Ridgewayem, Leytonom, Millwallom, Norwichem, Leicesterom. „Topnicima“ zlatniji od zlata. Nacionalnoj squadri isto. Mlad 25 godina, visok 188 centimetara. Kompletan. Ubojit. Nije uvjet da 12. listopada 2018. bude u idealnom izdanju!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri