Vrh vrhova

LM - ali nije Lionel Messi!

04.12.2018.

LM - ali nije Lionel Messi!
Foto: Drago Sopta/HNS

Nevjerojatna je i doista nezapamćena serija nagrada, priznanja, počasti i divljenja koje temeljem učinka u 2018. godini skuplja Luka Modrić, kapetan i neupitni lider srebrne Hrvatske te glavna poluga europskog prvaka Real Madrida. Kruna je sinoćnji spektakl iz pariškog Grand Palaisa nedaleko Trijumfalnih vrata.

Slavoluk pobjede sjajno pristaje uz hrvatskog sportaša br. 1 čije fotografije preplavljaju kuglu zenaljsku. Od one na kojoj se kao petogodišnji pastir spretno probija vrletima obrovačkog zaleđa brinući o obiteljskom stadu ovaca, preko skupnog portreta s najmlađim uzrastom NK Zadra pa odavno memoriranih sekvenci u dresu Zrinjskog iz Mostara i Intera iz Zaprešića, pogotovo pak Dinama i Tottenhama, da se ne raspravlja o suverenoj prezentaciji bijele majice Kraljevskoga kluba. Nije dvojbeno da počasno mjesto pripada našim nacionalnim „kockicama“ iz osnovne ili pričuvne garniture.

Danas je odveć pretenciozno natjecati se u nizanju pohvala nogometašu koji je glede ove zemlje definitivno postao najbolji svih vremena, premašujući  Davora Šukera iz izbora Uefe i Bernarda Vukasa po stavu Fife. Uostalom, jednostavno je i dokučiti i zaključiti do kakvih je kota dospio – vidi se s popisa dosadašnjih osvajača Zlatne lopte, toliko kvalitetnih i renomiranih da „boli glava“. Evo nekih: Alfredo di Stefano, Raymond Kopa, Omar Sivori, Josef Masopust, Lav Jašin, Eusebio da Silva Ferreira, Bobby Charlton, Gianni Rivera, Franz Beckenbauer, Johan Cruyff, Oleg Blohin, Michel Platini, Marco van Basten, Kevin Keegan, Ruud Gullit,  Lothar Matthäus, Hristo Stoičkov, George Weah, Ronaldo Luis Nazario de Lima, Zinedine Zidane, Luis Figo, Ronaldinho Gaucho, Andrij Ševčenko, Ricardo Kaka, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi…

Odsad je u tom impozantnom krugu i jedan Hrvat. Onaj kojemu je lopta sportska kraljica, koji gine u svakom duelu, kreira savršenom tehnikom, asistira ili zabija suhom neumoljivošću, ali svi ti atributi i sve te raskošne slike ostaju u prirodnoj sjeni obiteljske idile sa suprugom Vanjom i obožavanim malim tercetom Ivano-Ema-Sofia.

Modrićev nogomet ne pati od stereotipa ni klišeja. Ne postoje ni blijede kopije. Taj centralni vezni, koji se u hipu pretvara ili u defenzivnog ili u ofenzivnog pa šara svim plohama travnjaka na koje ga nanase potreba i intuicija, prednjači kompletnošću i svrsishodnošću. Njegova vizija igre nema pandana u svjetskim relacija, posrijedi je nepatvoreni as čija klasa ostavlja tek jedan upitnik: je li jači po eksplozivnosti ili preciznosti, ili sve savršene parametre zasjenjuje famoznom definicijom „trequartista“ koja podrazumijeva talent i snagu aktera kome je omogućena puna sloboda usmjerena čistom stvaralaštvu!

Što uopće pričati/pisati o igraču čija je vrijednost konkretizirana učinkom presudila da mu se unatrag nekoliko mjeseci dodijele četiri kapitalne nagrade: 1) za najboljeg na ruskom mondialu, 2) za najboljeg na kontinentu, 3) za najboljeg na svijetu, 4) za najboljeg od najboljih stoga je od 3. prosinca vlasnik Ballon d'Ora ugledne revije France Footballa! Gotovo 200 članova ocjenjivačkog suda sastavljenog od novinara, nogometnih specijalista širom globusa, upisalo mu je 753 boda, čak 277 više negoli drugoplasiranom Cristianu Ronaldu. Neutješnom Ronaldu i portugalskoj rodbinskoj sviti, ali to je druga tema. Još osjetnije zaostaju svi ostali iz Top 10 – Antoine Griezmann, Kyllian Mbappe, Lionel Messi, Mohamed Salah, Raphaël Varane, Eden Hazard, Kevin de Bruyne i Harry Kane. Apsolutna krema najpopularnijeg sporta.

Predaleko i preširoko odvelo bi nas nabrajanje svih trofeja, naslova i statusa koje je Luka stekao za sad već duge karijere. Momčadskih i napose osobnih. Uvijek besprijekornim stilom, gardom šampiona i kad se gubi. Nošen nepatvorenom ozbiljnošću, inspiriran predanošću kolektivu. Neokrnjene profesionalne odmjerenosti i ljudske poštenosti naspram suparniku. To se očituje, to se osjeća. Posebno je, dakle, posvećen državnim bojama, svakom izborniku na dispoziciji bez govora kamoli pogovora. Zasad sa 118 nastupa za A-sastav plus 36 za mlade selekcije.

Ne usudimo se ni pomisliti kako će biti bez njega, jednoga dana a možda i kasnije. Srećom, u pravu je predsjednik Davor Šuker dok spominje kakav je Luka Modrić putokaz mladima: totalni uzor, idol i ideal. Naravno da ga nije lako slijediti, smijemo li sanjati da će ga ikad itko dostići? Nadamo se. Važno je da traje i traje. On to hoće i može. Milijuni Hrvata rasutih posvuda sigurno će dati maha decibelima: mora!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri