Pozitivne reakcije na Medicinski simpozij

Dr. Rakić: "Bogatiji za dodatno znanje i opremu"

03.02.2014.

Dr. Rakić: "Bogatiji za dodatno znanje i opremu"
Foto: Drago Sopta/HNS

U organizaciji HNS-a i Uefe ovoga je vikenda održan Medicinski simpozij nakon kojega je liječnicima klubova 1. i 2. HNL podijeljena medicinska oprema.


U skladu sa strategijom HNS-a, programom rada Zdravstvene komisije HNS-a te Uefinim Obrazovnim programom za liječnike u nogometu, Hrvatski nogometni savez uz potporu Uefe organizirao je Nogometni medicinski simpozij kojem su prisustvovali liječnici klubova 1. i 2. HNL, liječnici hrvatskih nogometnih reprezentacija i članovi Zdravstvene komisije IO HNS-a.

Na dvodnevnom seminaru liječnike su dočekali vrhunski predavači, vodeći stručnjaci iz polja hitne medicine koja je bila tema ovog Simpozija. Na kraju je liječnicima podijeljena medicinska oprema za hitne slučajeve (Rescue-Pac i defibrilator Zoll AED+).

Foto: Drago Sopta/HNS

"Ovakav Simpozij zasigurno je vrlo značajan svim klupskim liječnicima, pomoći će svima koji su bili ovdje. Hvala HNS-u i Uefi ne samo na organizaciji seminara već i na opremi koju su dobili svi klubovi. Pomoći će nam u slučaju teških ozljeda, a mogućnost naglih smrti na terenu smanjit ćemo na najmanju moguću razinu", izjavio je nakon simpozija dr. Ivica Smodek iz GNK Dinamo.

Hajdukov liječnik, ujedno i voditelj Simpozija, dr. Jurica Rakić objasnio je važnost hitne medicine:

"Hitna pomoć u nogometu možda je i najvažniji segment medicine u nogometu, odnosno medicine općenito. Hitna stanja su stanja koja su opasna po život i samim time je skrb u hitnim situacijama od životne važnosti. Znanje, optimalan tretman i potrebita oprema bitni su kako bi spasili ljudske živote. Ovaj Simpozij zadovoljava sve te kriterije, naši doktori će otići odavde s više znanja, više izvježbanosti, a dobili su i potrebnu opremu da bi spašavali ljudske živote."

Foto: Drago Sopta/HNS

Rakić je naglasio da je bitno vodećim ljudima klubova objasniti važnost kvalitetne medicinske podrške u klubovima:

"Moramo upoznati rukovodstva klubova kako nogomet doživljava progresiju, da su fizički napori sve veći, a samim time i frekvencija teških ozljeda ili srčanih poteškoća. To znači da i medicinska služba mora biti na višem nivou i zato se to mora shvatiti kao primarna djelatnost u klubovima."

Foto: Drago Sopta/HNS

Jedan od predavača na Simpoziju, dr. Boban Dangubić, vjeruje kako je ovaj Simpozij značajan korak naprijed za zdravlje nogometaša:

"Hvala HNS-u na ovom potezu jer su se na ovom Simpoziju svi liječnici mogli usavršiti svoja znanja, prvenstveno iz područja reanimatologije, a liječnicima je podijeljena i potrebna oprema. Sada smo to digli na jedan puno viši nivo što se tiče sigurnosti svih koji se nalaze na nogometnim terenima."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri