Konferencija za medije

Vrbanović: "Rješenje Inspekcije provedeno, nema utjecaja na regularnost natjecanja"

28.02.2014.

Vrbanović: "Rješenje Inspekcije provedeno, nema utjecaja na regularnost natjecanja"
Foto: Drago Sopta/HNS

U petak je održana konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza, na kojoj se govorilo o nekoliko tema.

Delegacija Hrvatskog nogometnog saveza nedavno je boravila u Brazilu, a dojmove je sažeo izvršni predsjednik Damir Vrbanović, koji je istaknuo i da su domaćini uvjereni da neće biti sigurnosnih problema oko organizacije Svjetskog prvenstva.

"Hrvatska je delegacija u Brazilu obišla bazu te trening-teren koji će biti dovršen do kraja mjeseca i koji će biti napravljen posebno radi dolaska hrvatske reprezentacije. Hrvatska će i u Brazilu i u Austriji imati izvanredno kvalitetne uvjete", rekao je.

Grad domaćin prijateljske utakmice između Hrvatske i Malija bit će objavljen uskoro, a delegacija HNS-a idući tjedan odlazi u Austriju, gdje se ulaže u dodatne radove na terenu.

Vrbanović je objasnio i odluku Izvršnog odbora o rješenju Sportske inspekcije.

"Izvršni odbor i druga naša tijela zaključili su kako je došlo do značajnih pogrešaka u postupku inspekcije. Hrvatski nogometni savez uputio je tužbu od 25 stranica na Upravni sud, u kojoj su detaljno konstatirani bitni propusti u rješenju. Svatko može griješiti, a možda su imali i dobru namjeru, no vjerujemo da će zbog navedenih propusta tužba uspjeti", ispričao je.

"Prepustimo to sudu, a s obzirom da smo legalisti i ne možemo čekati odluku o tužbi, mi smo rješenje Sportske inspekcije proveli jučer. Komisija za licenciranje smatra da u svom radu nije napravila nikakav propust, ali Izvršni odbor ju je ovlastio da provedu rješenje, što znači da su licence opozvane. Opozivanje licence predviđeno je Pravilnikom o licenciranju, donesenog na temelju Uefinog Pravilnika o licenciranju. Ova primjena odluke nikako ne utječe na regularnost natjecanja, u pitanju nisu ni prošli ni budući rezultati. Svi klubovi normalno nastavljaju natjecanje, ali će pojedini klubovi sukladno odredbama pravilnika biti sankcionirani", objasnio je Damir Vrbanović.

Predviđene su novčane kazne, a ukoliko Upravni sud donese odluku o odgodi rješenja, obustavit će se sve aktivnosti i čekati pravorijek.

"Licenciranje nema veze sa Zakonom o sportu, koji Sportska inspekcija treba kontrolirati. HNS je svoje akte uskladio sa Zakonom o sportu, a UEFA je 2002. godine uvela sustav licenciranja kao kontrolni mehanizam. UEFA svake godine šalje kontrolnu službu koja pregledava rad našeg odjela za licenciranje i ako bi ustanovila neki propust, ona bi licence opozvala. Uputili smo pisma Uefi i Fifi, svakodnevno smo u kontaktu s njima i ovo je nezabilježen slučaj u Europi, da jedno ministarstvo ukine rješenje jednog odjela za licenciranje. Oni takav slučaj još nemaju i uskoro ćemo dobiti njihov odgovor", dodao je izvršni predsjednik.

Vrbanović se dotaknuo i tzv. vaučerizacije te naglasio da je Izvršni odbor donio odluku o implementaciji sustava kontrole navijača na prijedlog Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu, savjetodavnog tijela koje je formirala Vlada RH neposredno nakon događaja u Rijeci i koje između ostaloga koordinira provedbu propisa.

"Nakon što je proteklo neko vrijeme i nakon analize učinaka, zaključili smo da jedna od pet točaka nije pokazala učinkovitost, a to je pitanje načina ulaska na gostujućih navijača na tribine. Razlozi su različiti, od organizacije u samim klubovima do infrastrukturnih, te propusta organizatora i policije. Stanje se na stadionima bitno popravilo u zadnjih nekoliko mjeseci i bitna je opća sigurnost, a ne kontrola putem davanja osobnih podataka. HNS je autoriziran promijeniti odluku koju je sam donio", pojasnio je.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri