Prevencija srčanih bolesti

Nogomet podržava Svjetski dan srca

29.09.2014.

Nogomet podržava Svjetski dan srca
Foto: Drago Sopta/HNS


Danas se obilježava Svjetski dan srca u organizaciji Svjetskog srčanog saveza (WHF), partnera Uefe u društveno odgovornim projektima. Ove godine WHF u suradnji s europskom nogometnom obitelji podržava Svjetski dan srca podizanjem svijesti o zdravlju srca i okruženjima koje promiču zdravlje, a podršku projektu daje i Hrvatski nogometni savez.

Svjetski dan srca - kreiranje okruženja za zdravo srce

Kardiovaskularne bolesti (CVD) prvi su svjetski ubojica, odgovoran za 17.3 milijuna preminulih godišnje, a do 2030. očekuje se da će ta brojka narasti do 23 milijuna.

Prečesto, društvo krivi pojedinca za kardiovaskularnu bolest - pušite, jedete i pijete previše, ne vježbate! No, okolina u kojoj živimo, radimo i u kojoj se igramo ima značajan učinak na našu sposobnost da činimo prave odabire za zdravlje našeg srca, posebno u urbanijim područjima. Za srce zdravo okruženje je prostor u kojem ljudi imaju mogućnost ispravnih odabira za svoje zdravlje.

Nema svatko izbor; puno odraslih i djece po cijelom svijetu "zarobljeno" je u okruženjima:

- s malo zelenih prostora
- s lošom hranom u školama
- s prevelikom ponudom duhana, alkohola i brze hrane
- gdje su izloženi pasivnom pušenju u parkovima, automobilima i radnim prostorima

Svijest o faktorima rizika za CVD poput fizičke neaktivnosti, nezdrave prehrane, debljine i pušenja je prvi korak prema prevenciji srčanih bolesti i srčanog udara.

Na Svjetski dan srca, Hrvatski nogometni savez i WHF pozivaju muškarce, žene i djecu svih dobnih grupa da povećaju svoju fizičku aktivnost kako bi zaštitili svoje zdravlje i smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčanu bolest i srčani udar. Redovita umjerena vježba - poput hodanja, bicikliranja ili sudjelovanja u sportovima poput nogometa - ima puno zdravstvenih beneficija za srce.

Da biste više saznali o Svjetskom danu srca i kako se uključiti, posjetite www.worldheartday2014.com.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri