Atletsko-nogometni centar

Odabrano idejno rješenje za Svetice

27.10.2014.

Odabrano idejno rješenje za Svetice
Foto: Arhiva HNS

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) i Hrvatski nogometni savez (HNS) objavili su rezultate natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice u Zagrebu.

Hrvatski nogometni savez raspisao je natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice u Zagrebu, kojeg je provelo Društvo arhitekata Zagreba, a na natječaj je do roka za predaju natječajnih radova, 14. listopada 2014. godine, zaprimljeno 10 radova.

Ocjenjivački sud je na 5. plenarnoj sjednici održanoj 22. listopada 2014. godine većinom glasova odlučio prvu nagradu i novčani iznos od 144.000,00 kuna dodijeliti radu tvrtke PROARH u čijem su projektnom timu sudjelovali Davor Mateković, Tomislav Stojan, Vedrana Jančić, Jadranko Kereković, Vedran Pavličević, Mirna Malez, Ivor Pučar i Vito Boševski.

Foto: Arhiva HNS

Kompletni rezultati natječaja mogu se pronaći na internetskim stranicama DAZ-a.

"Zadovoljni smo što je natječaj uspješno okončan. Vidjeli smo nekoliko odličnih rješenja, a ispred HNS-a mogu reći kako smo vrlo zadovoljni nagrađenim rješenjem. Iz projekta je jasno kako ćemo dobiti jedan vrhunski sportski kompleks, koji zadovoljava sve potrebe našeg Saveza, ali koji donosi novu vrijednost i našim atletičarima kao i građanima Zagreba koji će imati mogućnost korištenja raznih sadržaja", izjavio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Foto: Arhiva HNS

Ocjenjivački sud je uz usklađenost rada s uvjetima raspisa valorizirao i primjerenost prostornog koncepta, funkcionalne, estetske, oblikovne i prostorne kvalitete rješenja, održivost energetskog rješenja te racionalnost i ekonomičnost izgradnje i održavanja.

"Veselimo se što ćemo, uz pomoć Fife i Uefe, Zagrebu i Hrvatskoj osigurati vrhunsku novu sportsku infrastrukturu. Od prigodnog stadiona koji će moći koristiti naše mlade i ženske reprezentacije, kao i atletičari, preko nogometnih terena za razvoj naših mladih nogometaša do dodatnih sadržaja za građane za rekreaciju i odmor, Svetice će biti na ponos Gradu. HNS je spreman za početak radova, no moramo ispoštovati proceduru, pričekati sve dozvole i odluku Gradske skupštine", dodaje Vrbanović.

Foto: Arhiva HNS

Projektom se predviđa izgradnja manjeg stadiona s nogometnim igralištem i atletskom stazom te natkrivenom tribinom koja će primati do 3.000 gledatelja, a uz središnji teren predviđena su još tri nogometna terena (dva s umjetnom i jedan s prirodnom travom).

Među brojnim drugim sadržajima ističu se prostori za atletičare, uključujući dvoranu za atletski trening.

Foto: Arhiva HNS

Prema pobjedničkom rješenju, 4000 kvadratnih metara duž zapadnog i južnog perimetra parcele bit će odvojeno za lokalnu zajednicu. Teren za mali nogomet, košarku, trim staza, gimnastika na otvorenom, dječje igralište i zona relaksacije bit će otvoreni za javnost kada tereni nisu u profesionalnom pogonu.

U nastajanju projekta korištene su informacije, preporuke i propisi iz niza Uefinih, HNS-ovih i IAAF-ovih priručnika.

Unutar centra nalazit će se i konferencijski centar koji zadovoljava potrebe za trajnom edukacijom službenih osoba i trenera, a u okviru konferencijskog centra postoje brojne mogućnosti uključivanja lokalne zajednice u razne edukativne aktivnosti.

Foto: Arhiva HNS

Podjednako otvoreni i zatvoreni sadržaji centra nude se za razne događaje i aktivnosti, pa tako koncipirani HANC postaje generator kvalitete urbanog življenja građanima koji koriste njegovu ponudu.

Arhitekti su u svoj koncept uključili element zelenila, svjesni blizine parka Maksimir, pa su objekti proviđeni unutarnjim dvorištima/trgovima koji pružaju prirodno osvjetljenje i ventilaciju te obogaćuju javni prostor korisnika.

Foto: Arhiva HNS

Brončano-zlatna patina kroz cijeli centar podsjeća na jedno od najvećih postignuća hrvatskog sporta, brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Od najranije faze u oblikovanje su ugrađeni principi održivosti i pažnje prema okolišu, pa se u svim elementima vodilo puno pažnje o niskoj potrošnji energije i održivom dizajnu kroz razne aktivne i pasivne mjere.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri