Posljedice milanskog susreta

Vrbanović: "Čisti atentat na hrvatski nogomet"

18.11.2014.

Vrbanović: "Čisti atentat na hrvatski nogomet"
Foto: Drago Sopta/HNS

U utorak je u Zagrebu održana konferencija za medije vezana za nemila događanja na kvalifikacijskoj utakmici Italije i Hrvatske u Milanu.

U nedjelju su na San Siru snage odmjerili najbolji nogometaši Italije i Hrvatske (1:1), a uz dobru igru momčadi Nike Kovača susret je obilježilo i neprimjereno ponašanje dijela hrvatskih navijača koji su izazvali privremeni prekid utakmice u 75. minuti.

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Damir Vrbanović, žali prije svega što su takve scene izbile u prvi plan.

"Može postojati nezadovoljstvo, ne moraju se svi slagati s radom Hrvatskog nogometnog saveza i njegovim čelnicima, ali ludilo rušenja reprezentacije je izvan svake pameti, kao i relativiziranje u pojedinim medijima. Osramoćeni smo, šteta je napravljena i biti će još veća. Izvještaj Uefe pisan je na 15 stranica i uskoro će donijeti odluku. Svjesni smo da ćemo biti kažnjeni, i pokušat ćemo tu kaznu ublažiti dokazujući da smo mnogo toga poduzeli u preventivi", rekao je.

Nema govora o slučajnosti, kaže.

"Radi se o koordiniranoj akciji, o čistom atentatu na hrvatski nogomet jedne manje skupine huligana. Pravi navijači, njih 6602 s ulaznicom kupljenom preko HNS-a, nisu napravili niti jedan jedini incident. Borit ćemo se onako kako možemo i onako kako zakon nalaže i molimo državne institucije da naprave svoj posao. Očito je stvar otišla predaleko, a problem su nam prije svega gostovanja, i reprezentativna i klupska, i sve ovisi o uspješnosti lokalne policije".

Za četvrtak je dogovoren sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova, sazvano je Nacionalno vijeće za borbu protiv huliganizma u sportu.

"Uefina će kazna sigurno biti novčana, a ostalo ne želim prejudicirati. Dobit ćemo priliku očitovati se za svoj dio priče, ali u pravilniku postoji stavka u 'objektivnoj odgovornosti' za sve svoje navijače. Pozvat ćemo se na naša ranija upozorenja, a siguran sam da će Talijanski nogometni savez biti kažnjen za nevjerojatan organizacijski propust", najavio je Damir Vrbanović.

Foto: Drago Sopta/HNS

Govorio je i Dubravko Perec, voditelj Odjela za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima pri ravnateljstvu policije. S talijanskom policijom surađivalo se još od 22. rujna, ponajviše o broju rizičnih navijača.

"Na HNS-ovom popisu tražitelja ulaznica nije bilo rizičnih navijača, a večer prije utakmice dobili smo popis 1400 osoba koji su ulaznice kupili na prodajnim mjestima u Ljubljani, Trstu i Milanu i uočeno je oko 200 rizičnih imena. Da se tako kupuju ulaznice, javljeno je talijanskim organizatorima i policiji desetak dana prije utakmice. Preporučen je detaljan pregled na ulazu, i upravo su ti navijači koristili pirotehniku. Snage sigurnosti na stadionu dobile su i tijekom utakmice informaciju da postoji namjera prekida utakmice", ispričao je.

Završilo je sa 17 uhićenih, među kojima je bila i jedna maloljetna osoba koja je puštena na slobodu. Ostalih 16 je zadržano i danas će odlučivati o daljnjem tijeku pravosudnog postupka.

Zoran Cvrk, povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza, također je objasnio kako se pristupilo kvalifikacijskom dvoboju u Italiji.

"Prije utakmice nije bilo problema u Milanu. Zatraženo je da se poduzmu posebne mjere, ali ne i da im se ne dopusti ulazak na stadion, s obzirom da su utakmice kupljene legalno, iako van dogovorenog sustava i pravila. Talijanski organizatori i policija uvjeravali su nas da će učiniti sve potrebno za sigurnost svih na stadionu", rekao je.

"Uvjeravali su nas da će locirati poznate izgrednike, a tijekom utakmice prepoznato je 800 i dodatnih navijača u drugom sektoru, najrizičnijih pripadnika navijačkih udruga iz Hrvatske. Tužni smo što se sve ovo dogodilo. Ovo je velika pouka. Ne želimo govoriti o slučajnim ili namjernim propustima Talijana, o tome će suditi disciplinski postupak, ali mi ćemo odgovarati za sve naše navijače, bez obzira kako su kupovali ulaznice. Radi se o čistom huliganizmu, koji se na našim prostorima ne zbiva od jučer", dodao je Cvrk.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri