Više od 200 prvenstvenih utakmica

Preminuo nogometni sudac Ivan Radić

21.04.2015.

Preminuo nogometni sudac Ivan Radić
Foto: Arhiva HNS

Nakon duge i teške bolesti, 21. travnja preminuo je nogometni sudac Ivan – Đorđe Radić. 


Druženje s nogometnom loptom Ivan Radić započeo je daleke 1952. godine. Tada je položio sudački ispit i za hobi izrabrao suđenje nogometnih utakmica. Rođen je 1930. godine u Solinu, gdje je i počeo igrati nogomet, ali ubrzo napušta ideju o igračkoj karijeri i posvećuje se sudačkom pozivu.

Kao vrlo talentirani nogometni sudac brzo je preskočio nekoliko rangova i već 1962. godine došao je do uz aut – linije na utakmicama Prve savezne nogometne lige. Tri godine je “mahao”, da bi u sezoni 1965. /66. postao glavni sudac u dvobojima najboljih momčadi bivše države.

Na listi sudaca Prve nogometne lige bivše države ostao je sve do 1978. godine, odsviravši više od 200 prvenstvenih utakmica, čime se može pohvaliti vrlo mali broj nogometnih sudaca.

Od 1970. do 1978. godine Radić je na svom sudačkom dresu nosio i grb FIFA, te je kao pomoćni sudac nastupio na 15 međunarodnih utakmica. Dva puta bio je i pokrajni sudac u finalu Nogometnog kupa bivše države.

Time, međutim, ne završava aktivnost ovog dugogodišnjeg nogometnog radnika. Poslije završetka sudačke karijere, a od zviždaljke se službeno oprostio 1. listopada 1980. godine na utakmici Hajduk – Cosmos u Splitu, Đorđe nastavlja s radom u matičnoj organizaciji splitskih nogometnih sudaca.

Obavljao je razne funkcije, od predsjednika Stručnog savjeta i predsjednika Zbora nogometnih sudaca Splita od 1984. do 1985. godine, do člana niza komisija u općinskom, regionalnom i republičkom nogometnom Savezu. Bio je i predsjednik Stručnog savjeta Zbora nogometnih sudaca Hrvatske.

Uz 35 godina provedenih na travnjaku i uz travnjak, doživio je Ivan Radić bezbroj lijepih i manje lijepih trenutaka. Mogao se podičiti da je rekorder po broju odsviranih kvalifikacijskih susreta od zonskog do prvoligaškog ranga natjecanja.

Zbog narušenog zdravlja Ivan Radić, nažalost, bio je duže vremena van nogometa.

Pogreb Ivana – Đorđa Radića obavit će se u srijedu na starom solinskom groblju.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri