Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

Grassroots > Ostalo

Podizanje razine svijesti o zdravlju srca

Nogometna podrška
Svjetskom danu srca

29.09.2015.
Nogometna podrška Svjetskom danu srca
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • Weibo
 • RSS

Danas se u organizaciji Svjetskog srčanog saveza (WHF) obilježava Svjetski dan srca kako bi se podigla razina svijesti i obrazovanja o zdravlju srca te kardiovaskularnim bolestima. Projektu u kojem je jedan od partnera UEFA podršku je i ove godine dao i Hrvatski nogometni savez.

Svjetski dan srca (WHD) svake se godine obilježava 29. rujna, a prilika je to da se ljudi diljem svijeta na najbolji mogući način informiraju o kardiovaskularnim bolestima (CVD). Iste uključuju bolesti srca te srčane udare koji su u današnje vrijeme vodeći uzrok smrti diljem svijeta. Naime, bolesti srca uzimaju 17.3 milijuna života svake godine, a procjenjuje se da će do 2030. godine ta brojka porasti na 23 milijuna. U 80% slučajeva ranih smrti uzroci su upravo pušenje, nezdrave dijete, fizička neaktivnost, loša prehrana i nezdrav način života.

Upravo stoga izuzetno je važno obrazovati ljude o kardiovaskularnim bolestima te kako ih unaprijed izbjeći, spriječiti, ali i kontrolirati.

Svjetski dan srca, osmišljen od strane Svjetskog srčanog saveza (WHF), daje priliku da kao poseban događaj koji se obilježava diljem svijeta, ukaže i obrazuje pojedince, obitelji, zajednice, Vlade raznih zemalja, ali i brojne sportske organizacije i nacionalne Saveze o navedenom problemu, ali i da isti daju svoj doprinos boljoj obrazovanosti i upućenosti stanovništva u probleme i moguću smrtnost koju kardiovaskularne bolesti sa sobom nose.

Često se događa da moderni način života, kao i okolina u kojoj živimo ispada krivac za lošu prehranu kako kod kuće tako i u obrazovnim institucijama, a kao krivac se ističu i velika izloženost i podložnost duhanu, alkoholu, brzoj prehrani, nedostatak vremena za vježbanje i bavljenje aktivnostima, sve to i zbog užurbanosti koju današnjica donosi.

Ivan Rakitić
foto: Arhiva HNS

Europska pa tako i hrvatska nogometna obitelj i ove godine želi dodatno obrazovati i uputiti ljude u važnost i prednosti zdravog načina života, očuvanja svoga zdravlja, posebice zdravlja srca, kao i potrebite aktivnosti, rekreacije, ali i srcu zdrave okoline u kojoj se nalazimo. Sve to, naravno, i kako bi se smanjila prerana smrtnost upravo od kardiovaskularnih bolesti.

Brojni sportaši diljem zemalja, poput hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića, ali i drugih poput njegovih nogometnih kolega Nacha Monreala i Alvara Arbeloe, već su dali svoju podršku ovome projektu te su otkrili koliko su zdrava prehrana i aktivnosti važni ne samo za njihova vrlo dobra izdanja na terenu već i u njihovoj svakodnevici.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati "Raketu" i druge nogometaše kako za Uefu govore o važnosti zdrave prehrane i aktivnosti: VIDEO

Pridružite se i Vi ovome projektu, okrenite se zdravijim navikama i načinu života te donesite pravilne odluke za zdravlje Vašeg srca bilo u Vašoj svakodnevici, poslovnom ili obrazovnom okruženju, kao i mjestu za igru, rast i razvoj Vaše djece.

Samom projektu možete se priključiti tako da se okrenete zdravijim navikama kako za Vas tako i Vašu obitelj, ali i za Vaše kolege i suradnike, a možete pripomoći i u širenju svijesti o istom na Vašim profilima na društvenim mrežama uz hashtagove #WHD2015, #WorldHeartDay, #heartchoices, #SvjetskiDanSrca, a posebice dijeljenjem Vaših novih zdravih odluka i primjera.

Više o samom Svjetskom danu srca te Vašem doprinosu možete saznati i na worldheartday.org.

 • Za Vatrene na Maksimiru navijali i slijepi i slabovidni navijači

  25.03.2019.

  Za Vatrene na Maksimiru navijali i slijepi i slabovidni navijači

  Hrvatski nogometni savez u suradnji je s Udrugom slijepih omogućio slijepim i slabovidnim navijačima da uz pomoć audio deskripcije prate pobjedu hrvatske reprezentacije protiv Azerbajdžana na...

 • Hrvatska osvojila peto mjesto na EP-u u futsalu za gluhe

  16.12.2018.

  Hrvatska osvojila peto mjesto na EP-u u futsalu za gluhe

  Hrvatska reprezentacija gluhih osvojila je peto mjesto na Europskom prvenstvu u futsalu za gluhe, koje je od 6. do 14. prosinca održano u finskom Tampereu. Osvajanje petog mjesta drugi je najbolji...

 • Hrvatska reprezentacija gluhih plasirala se na EP

  19.09.2018.

  Hrvatska reprezentacija gluhih plasirala se na EP

  Hrvatska reprezentacija gluhih pobjedom protiv Češke plasirala se na Europsko nogometno prvenstvo za gluhe. REPREZENTACIJA GLUHIH: ČEŠKA - HRVATSKA (2:4)Dodatne kvalifikacije za Europsko nogometno...

 • NK Pajde Möhlin obranili europski naslov

  25.06.2018.

  NK Pajde Möhlin obranili europski naslov

  Na 6. Europskom prvenstvu hrvatskih nogometnih klubova izvan domovine naslov je obranila momčad NK Pajde Möhlin. Hrvati iz Vojvodine bili su drugi, a Slavonija iz Berna treća.   U organizaciji...

Učitaj više