Pravila nogometne igre

Test za igrače, trenere i gledatelje

10.02.2018.

Test za igrače, trenere i gledatelje
Foto: Drago Sopta/HNS

Na nedavnom kontinentalnom rukometnom prvenstvu u našoj zemlji slovenski izbornik Veselin Vujović žestoko je protestirao na presude litavskih sudaca u utakmici s Njemačkom, retorički pitajući „Zar ja ne znam pravila poslije toliko desetljeća u ovom sportu!?“ Tako vjerojatno misle i ljudi iz nogometa. Pa neka provjere svoje znanje. Dobro će im doći na početku nove ligaške polusezone. Samo ne odmah zavirivati u odgovore…

Nudimo uobičajeni test s 24 pitanja. Prolazite ako imate 20 točnih odgovora. Ukoliko nemate, u što smo gotovo sigurni, nemojte sucima prigovarati baš tako ljutito i razočarano, vidjet ćete da problematika uopće nije jednostavna.

PITANJA
1. Koliki je dopušten obujam i pritisak lopte, kolika težina?
2. Zamjenski igrač uđe u igru bez dozvole suca i želi igrati?
3. Prije početka utakmice igrača zamijeni imenovani zamjenik, a da o tome nije obaviješten sudac. Može li taj zamjenski igrač sudjelovati u igri?
4. Napadač uputi loptu prema vratima kada više nije bilo obrambenih igrača koji bi spriječili siguran pogodak. No u teren uđe fotoreporter te udari loptu koja potom ipak uđe u vrata?
5. Potuku se delegat i trener domaće momčadi, sudac to spazi i zaustavi igru. Odluka?
6. Gdje se postavlja prvi pomoćni sudac kod a) kaznenog udarca, b) jedanaesteraca za dobivanje pobjednika?
7. Sudac ispravno spušta loptu, a onda je igrač sprovede u vlastita vrata?
8. Dok se izvode jedanaesterci za dobivanje pobjednika jedna momčad ostane s manje od sedam igrača. Treba li sudac prekinuti izvođenje jedanaesteraca?
9. Igrač koji izvodi jedanaesterac koristi varku pri udarcu nakon što je dovršio zalet. U isto vrijeme vratar se s poprečne crte prerano pomakne unaprijed?
10. Vratar obrani udarac a zatim ljut, držeći loptu, udari suigrača koji se nalazio pored njega u kaznenom prostoru?
11. Igra traje, vratar baci kapu u glavu suparničkom igraču koji je bio u istom kaznenom prostoru u izglednoj prigodi za pogodak?
12. Napadač prođe pokraj vratara i uputi loptu prema praznim vratima s oko devet metara. Obrambeni igrač baci kopačku koja udari loptu i spriječi njen ulazak u vrata?
13. Branič silovito baci kostobrane na suparničkog pomoćnog trenera koji sjedi unutar tehničkog prostora?
14. Zamijenjeni igrač zanemarivom snagom baci bočicu s vodom u teren za igru i omete suparnika?
15. Smije li se slobodni udarac izvesti podizanjem lopte stopalom ili istovremeno s oba stopala?
16. Napadač koji kontrolira loptu napusti igralište preko poprečne crte deset metara od suparničkih vrata kako bi zaobišao suparnika i nastavio igrati. Obrambeni igrač starta na nj preoštro izvan terena za igru?
17. Nezadovoljan odlukom suca dok igra traje igrač ga pljune u krugu na centru?
18. Trener opsuje suca utrčavši u teren za igru?
19. Igrač obrane neopreznim prekršajem zaustavi suparnika u vlastitom kaznenom prostoru u obećavajućoj situaciji za pogodak kada nije postojala namjera igranja loptom?
20. Prije nego je kazneni udarac pravilno izveden vratar pomakne stopala po poprečnoj crti, a suigrač izvođača prerano utrči u kazneni prostor. Vratar obrani udarac i prebaci loptu preko vrata?
21. Sudac označuje izvođenje kaznenog udarca i baš tada suigrač izvođača rukom udari suparničkog igrača izvan kaznenog prostora?
22. Vratar izvodi udarac s vrata, lopta napusti kazneni prostor, pogodi suca i nošena jakim vjetrom vraća se nadomak vrataru koji spazi navalnog igrača kako se približava i ponovo nogom izbija loptu – točno na glavu natrčalog napadača koji pak pogađa mrežu?
23. Napadač udarac iz kuta izvodi pravilno. Suparnik se postavio na 9,15 metara od kutne zastavice?
24. Koliko saveza mora biti nazočno da bi odluke Glavne sjednice Internacionalnog Boarda bile pravovaljane?

ODGOVORI
1. Obujam 68 do 70 cm. Pritisak 0.6 do 1.1 atm ili 600 do 1100 g/cm2. Težina 410 do 450 g.
2. Igru zaustaviti, igrača opomenuti i udaljiti, igru nastaviti izravnim slobodnim udarcem odnosno kaznenim ako je igru ometao u kaznenom prostoru svoje momčadi.
3. Sudac dozvoljava nastup imenovanom zamjenskom igraču bez poduzimanje disciplinske mjere (kriv je i četvrti sudac!), a imenovani igrač može postati zamjenski igrač. Broj dopuštenih zamjena ostaje isti, dakle neće biti smanjen.
4. Pogodak priznati, fotoreportera odstraniti s igrališta.
5. Trenera udaljiti iz tehničkog prostora, a protiv delegata podnijeti pisanu prijavu. Igru nastaviti spuštanjem lopte s mjesta gdje je bila u trenutku zaustavljanja igre,.
6. a) Na sjecištu poprečne crte i crte kaznenog prostora.
b) Na sjecištu poprečne crte i crte vratarevog prostora.
7. Pogodak ne priznati. Igra se nastavlja udarcem iz kuta za suparničku momčad
8. Ne treba, budući da jedanaesterci nisu sastavni dio utakmice. Momčad s više igrača mora taj broj smanjiti da se izjednači sa suparnikom pa o imenima i brojevima dresa onih koji se izuzimaju upoznati suca.
9. Ako lopta uđe u vrata, opomenuti izvođača i udarac upisati kao „promašaj“.
Ako lopta ne uđe u vrata, opomenuti i igrača i vratara te ponoviti izvođenje.
10. Igru zaustaviti, vratara isključiti, dosuditi kazneni udarac za suparničku momčad.
11. Igru zaustaviti, vratara isključiti, dosuditi kazneni udarac za suparničku momčad.
12. Igru zaustaviti, igrača isključiti, dosuditi kazneni udarac za suparničku momčad.
13. Igru zaustaviti, braniča isključiti, dosuditi izravni slobodni udarac za suparničku momčad na graničnoj crti najbližoj mjestu prekršaja to jest mjesta na kojem je dotični pogođen.
14. Igru zaustaviti, zamijenjenog igrača opomenuti, igru nastaviti izravnim slobodnim udarcem s mjesta na kojem je ometana igra.
15. Smije. Lopta je u igri kad je dirnuta nogom i jasno pomaknuta.
16. Obrambenog igrača opomenuti, dosuditi kazneni udarac.
17. Igru zaustaviti, igrača isključiti, igru nastaviti izravnim slobodnim udarcem.
18. Igru zaustaviti, trenera udaljiti, igru nastaviti izravnim slobodnim udarcem za suparničku momčad s mjesta na kojem se trener nesportski ponio.
19. Igru zaustaviti, igrača obrane opomenuti, dosuditi kazneni udarac za suparničku momčad
20. Igru nastaviti neizravnim slobodnim udarcem za obrambenu momčad.
21. Dozvoljava se izvođenje kaznenog udarca. Ako lopta uđe u vrata, udarac se ponavlja. Ako lopta ne uđe u vrata, igra se zaustavlja pa nastavlja neizravnim slobodnim udarcem u korist obrambene momčadi s mjesta prekršaja. U oba slučaja sudac je isključiti suigrača izvođača zbog nasilnog nesportskog čina.
22. Pogodak ne priznati. Dosuditi neizravni slobodni udarac za momčad navale s mjesta na kojem je vratar drugi put igrao loptom.
23. Sudac će zatražiti od suparničkog igrača da se pomakne na 9,15 metara od kutnog luka.
24. Najmanje tri od četiri (Engleska, Wales, Škotska, Sjeverna Irska) i FIFA

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri