Svjedok vremena

Gračan: "Engleze maknuti od šesnaesterca, uzeti im loptu, učiniti nervoznima"

10.07.2018.

Gračan: "Engleze maknuti od šesnaesterca, uzeti im loptu, učiniti nervoznima"
Foto: Gordan Laušić

On je bio posljednji izravni suparnik nekom engleskom izborniku u službenom nadmetanju. I to ne bilo kome već Garethu Southgateu u doigravanju za završnicu EP-a reprezentacija  U-21 u Češkoj 2015. godine. Nismo prošli zbog dva poraza 1:2, ali Nenad Gračan toliko toga je uočio u momčadi iz koje isti šef vodi dosta igrača i na atraktivnom ruskom mondialu. Ove srijede će baš protiv Hrvata.

Otkucavaju se posljednji sati, uskoro će i minute. Do srijede 11. srpnja 2018. od 20 sati na stadionu Lužniki u Moskvi. Pa, kakav je Gareth bio dok se natjecao s Nenadom?
- Vrlo korektan. Usredotočen na svoj sastav, kao i ja na svoj. Bio je uspješniji, pa sam čestitao.

Bolje Gračan tada nego Dalić sutra!
- Odmogla nam je sportska nesreća i nekompletnost. U Wolverhamptonu smo poveli golom Marka Livaje, ali su Harry Kane i Saido Berahino vodu odvukli na njihov mlin. Šteta što Ante Ćorić nije iskoristio barem jedan od dva zicera; da jest, uzvrat u Vinkovcima bio bi lakši.

Pokraj Bosuta naletjeli smo na niz neprilika:
- Zbog žutih kartona izostali su Dario Župarić i Domagoj Pavičić. Nije bilo ni Matea Kovačića, koji je dan ranije igrao s Vatrenima protiv Azerbajdžana u Osijeku, kao i Alen Halilović koji je ipak došao i nama, pa je u finišu ozlijeđen. Mnogo ranije s terena je zbog istog razloga morao i Ante Rebić pa smo u ofenzivnim dijelu previše oslabljeni.

Događalo se to sredinom listopada 2014. Kao što smo u prethodnom prilogu naveli, Southgate je u tom ciklusu računao na Jacka Butlanda, Erica Diera, Johna Stonesa, Jessea Lingarda, Harryja Kanea i Raheema Sterlinga, aktualne uzdanice u Engleskoj-A kojima je iz sljedećeg izlučnog turnusa pribrojio i Jordana Pickforda te Delea Alija. Dočim Zlatko Dalić iz Gračanove selekcije ima Dominika Livakovića, Filipa Bradarića, Antu Rebića i Marka Pjacu.
- Naravno da se sjećam svega – nastavlja Nenad. – Englezi su dominirali u svojoj skupini i preko nas otišli na Euro. Na kojem se nisu proslavili, iza leđa Portugalaca, Šveđana i Talijana.

Nisu stvorili rezultat, ali su stvarali igrače.
- Već tada su iskazivali želju za igrom i veliku odgovornost. Posrijedi je nekoliko zaista klasnih pojedinaca, koji su dugo prolazili obuku na terenima Premier lige, u matičnim klubovima ili na posudbama.

Jasno da je posebno zapamtio toga Harryja Kanea, famoznog Hurricanea, lidera liste strijelaca uoči ruskih polufinala sa šest pogodaka?
- Stalno je bio u pravim nogometaškim sekvencama: otvoren za suradnju, autor zadnjeg pasa ili krajnje nezgodan realizator. Staturom ne djeluje silovito poput Kyliana Mbappea ili Neymara da Silve, ali im se približava i učinkom i cijenom.

Kaže da je svaka Engleska zapravo slična:
- Racionalna, taktički dobra, motivirana. Nije slučajno što je Southgate pomladio nacionalnu vrstu, kombinirajući skoro golobrade lavove i prokušane rutinere, zato im tako i ide. To prije što potentnost nikad nije bila upitna.

Valjda smo bolji tehnički?
- Nisu ni oni loši. Dojam vara; štošta rade u brzini i stoga se čini da su brzopleti, da to nije to.

Znači, optička varka.
- Ističu se po koječemu. I oni se vole nametnuti, nadzirati zbivanja. Hoće da ih se „za sve pita“. Takve ih ne pamtimo jer smo navikli da su orijentirani na čvrsti blok, na bokove i kontre.

Osnovni zadatak Vatrenih?
- Maknuti ih od šesnaesterca, po mogućnosti i iz zone šuta. Izbjegavati otvorene duele i skok, u tome su majstori. Mislim da je prednost Vatrenih u pozicijama „jedan na jedan“. Pritom treba paziti da bude što manje izgubljenih lopti koje momci s Otoka strelovito prihvaćaju i kreću na suparničku polovinu prijeteći konkretno. Važno je da naši vezni budu blizu bočnima.

I glavna forca „kockastih“:
- Uspostaviti posjed. Loptu osvojiti, držati, čuvati, ne dati. Svakako ih usporiti, barem malo, pretpostavljam da bi ih takve okolnosti – s obzirom da su relativno neiskusni – odvele u nervozu koja je protivniku uvijek dragocjena, na toj razini pogotovo.

Tu je i opravdana teza da smo individualno kvalitetniji?
- Naravno, radi čega ćemo lakše stišati utakmicu, svesti je na kontrolu lopte i situacije.

Oduševljeni smo Hrvatskom u pet prethodnih partija, kako izbornik mladih vidi kapetana Luku Modrića i prijatelje?
- Sve je fantastično. Ne bih rekao „iznad očekivanja“ budući da znamo kakvi su to asovi. S tri pobjede osvojili su skupinu, u nokaut fazi dvaput lomili produžecima i jedanaestercima što dokazuje i silnu karakternost. Što se mene tiče, nemam ništa protiv da opet prođemo „na mišiće“!

Nismo li kondicijski stradali u tim vremenskim dodacima, Croatia je skupili sat igre više od Englanda umarajući se i mentalno...?
- Cilj je ostvaren i sad je lagodnije, koliko to može i smije biti. Nema psiholoških nameta, isključi li se normalna težnja da se uzme medalja, čak i zlatna, pod konstatacijom. Kad smo već tu! Ta je generacija proživjela, postigla i propatila toliko uspona i padova, slavlja i stresova, euforije i depresije. No u ovakvoj prilici nije bila. Međutim...

Međutim?
- Mogla bi ovo biti najlakša utakmica! Najgore i najteže je kad moraš. Ako te steže imperativ. Sad u stvari nemamo što izgubiti. Duševno mirni i stabilni. Tjelesno istrošeni, no taj minus izbrisat će psihološki aspekti, ogroman poriv, ambicija, svijest da je kucnuo čas, sad ili nikad. U takvim uvjetima pronalazi se dodatna snaga i volja. Moć.

Prema tome, suparniku ne dopustiti da se razmaše da ne napada u seriji, skresati ritam, uvući ga u vlastite sheme. U svakom slučaju idemo dalje, po zlato ili broncu. Koga bi Nenad Gračan radije u tom srazu?
- Belgiju, a ne Francusku. Crveni đavoli nisu imuni na oscilacije. Da jesu, ne bi dopustili da ih Brazilci onako napadnu i ugroze u drugom poluvremenu... Francuska je na neki način ozbiljnija, kompaktnija. Smatram da je Engleska kvalitetnija i od Francuske i od Belgije!

Utoliko nezgodnije za Hrvatsku. Koja je legitimni član najvećeg planetarnog kvarteta pa ima pravo na sve što i takmaci. Na strepnju, nadu i – uspjeh.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri