Na kraju tjedna

Niksi, iznimka koja potvrđuje pravilo

16.12.2018.

Niksi, iznimka koja potvrđuje pravilo
Foto: Drago Sopta/HNS

Razlikuju se nogometaške generacije, čak osjetno. Nama su intrigantni momci rođeni 1995., 1996, 1997. i 1998. budući da sve više participiraju u A-reprezentaciji. Ovo je kratki podsjetnik temeljem nevjerojatnog ovosezonskog učinka i vijesti o senzacionalnom tretmanu 21-godišnjeg Nikole Vlašića.

Dok se divimo Luki Modriću, kapetanu Srebrnih koji je glede 2018. nizu superlativa dodao fenomenalni četverored sa statusom najboljeg na SP-u, najboljeg po izboru Uefe, najboljeg po izboru Fife te najboljeg u trci za Zlatnu loptu France Footballa – što je uspjeh bez presedana – i te kako raduju postignuća 12 „sezona“ mlađeg Nikole Vlašića, formalnog i stvarnog vođe moskovskog CSKA u čijem je dresu izborio uvrštavanje u idealnu momčad natjecanja po skupinama Lige prvaka, podrazumijeva se i ono u ruskom prvenstvu. Za samo četiri mjeseca! Jer biti u društvu Lionela Messija, Davida Silve, Neymara da Silve Santosa Juniora, Roberta Lewandowskog i Edina Džeke mogu jedino klase zvjezdanog traga. U tom kontekstu nabrajati suigrače iz državne Premier lige nije potrebno jer za Niksijev format i nije odveć značajno, što govori samo po sebi pa ima mjesta tek za jednu riječ: sjajno.

On je dakle pripadnik naraštaja '97. Onog koji u mladim hrvatskim selekcijama nije blistao unatoč još ponekom neupitnom talentu, poglavito Filipu Benkoviću, Andriji Baliću, Anti Ćoriću, Bojanu Kneževiću, Franu Brodiću, a naknadno su se priključili Karlo Letica, Marin Pongračić, Filip Uremović, Robert Mudražija, Kristijan Jakić… Na žalost, svjedočimo svojevrsnoj Balićevoj, Ćorićevoj i Brodićevoj stagnaciji, nema previše ni Kneževića ni Jakića. Da se ne govori o onima koji su prolazili kvalifikacije za EP s uzrastom U-17 (ispali već u prvom krugu) ili s U-19 (probili se na završnicu): Mateju Hudečeku, Silviju Anočiću, Martinu Erliću, Enniju Travagliji, Borni Mikliću, Marku Mrkonjiću, Karlu Plantaku; jest da su i dalje u điru, ali štošta se zakompliciralo.

Normalno je da nikad ne isplivaju svi. Ni većina. Dobro je ako pod svjetla pozornice stupe naoružani značajnijim kredibilitetom stupi poneki. Takav je slučaj s godištem '95. od kojeg se očekivao zaista visoki let s obzirom na kapacitet, no sasvim su se afirmirali Dominik Livaković, Tin Jedvaj, Mario Pašalić, Marko Pjaca, relativno i Stipe Perica koji se na talijanskim stadionima pokušava probiti kao i kasnije otkriveni Marko Rog. Veselili smo se iznimnim garniturama rođenih '96. i '98. Specifičnima po tome što su obje sudjelovale na finalnom dijelu službenog kontinentalnog i svjetskog summita kadeta, u Slovačkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima odnosno Bugarskoj i Čileu. Potencijal konkretno potvrđuju Duje Ćaleta-Car, Ivan Šunjić, Alen Halilović, Ivan Fiolić, Petar Bočkaj, no gdje su Lukas Čuljak, Robert Murić, spomenuti Brodić, Josip Filipović, Elvir Maloku? Ove mlađe, danas 20-godišnjake, izvrsno prezentira Josip Brekalo, na domaćim igralištima dokazuje se Luka Ivanušec, sigurno bi i Nikola Moro da ga na brojne mjesece nije zaustavia teška ozljeda, u Europi se nastoje nametnuti Adrian Šemper, Branimir Kalaica, Borna Sosa, Igor Karlo Majić, Davor Lovren. Ni ostalima (Ivan Nevistić, Vinko Soldo, Neven Đurasek, Marin Šverko, Ivan Delić…) rok nije istekao, imaju pravo na nadu.

Savršen primjer je upravo Nikola Vlašić. Iznimka koja potvrđuje pravilo. Naime, na silnu nadarenost nadovezale su se nemale sumnje tako da je za poljudskih dana katkad u nj vjerovao isključivo otac, prekaljeni sportaš Joško. Onda se karakterni dečko etablirao snagom volje i nedvojbenom tehnikom koju krasi imaginacija. Da bi sve to na Goodison Parku palo pod upitnik jer nasljenici Ronalda Koemana nisu nazirali budućnost ambicioznog Hrvata. U međuvremenu su se valjda osvijestili. Ako nisu oni, jesu navijači Evertona koji zazivaju Nikolin come-back.

Ispostavlja se da nam je Rusija apsolutno sretna destinacija. Na istočnoj fronti među rođacima Slavenima 2018. godine razmahali su se i Vatreni i ovi mlađi na čelu s nedostižnim Vlašićem, kojeg prati kolege iz nacionalne vrste U-21 Uremović, a na solidnom je putu i Nikolin klupski partner Kristijan Bistrović. Ukratko, usprkos svemu – ili baš zbog toga – za Hrvate nema zime, premda kalendarski počinje za pet dana…

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri