Novi početak

Tomislav Pacak: "Luka Modrić najbolji, Ivan Rakitić najsusretljiviji"

18.03.2019.

Tomislav Pacak: "Luka Modrić najbolji, Ivan Rakitić najsusretljiviji"
Foto: Arhiva HNS

Prošla su točno četiri mjeseca od prethodnog nastupa Srebrnih, 18. studenoga s Engleskom u Ligi nacija na Wembleyju. Ovog ponedjeljka reprezentativci su se okupili u Westinu, u četvrtak je maksimirski dvoboj s Azerbajdžanom za prve bodove EP-kvalifikacija, nedjelja pak donosi gostovanje u Budimpešti. To znači da je u punom pogonu i glasnogovornik HNS-a.

Činjenicom da je Tomislav Pacak baš to, press-officer Kuće nogometa, podrazumijevaju se i brojne druge obveze, ne samo one u vezi s najvažnijom državnom selekcijom.
- Operativni poslovi s Fifom i Uefom, opsluživanje digitalnih platformi, korporativne komunikacije. No odnos Vatrenih s medijima ipak je posebna priča.

Njemu svakako najljepša, najdraža. U kojoj participira od ožujka 2013. i derbija sa Srbijom u ciklusu za SP 2014. U međuvremenu jedini na 73 službene i revijalne utakmice. Doista meritoran zaposlenik čija se iskaznica temelji na sposobnosti i profesionalnosti. Zagrepčanin mlad 36 godina, po zvanju magistar ekonomije. Od 2000. do 2013. novinar portala Sportnet.hr u kojem je prošao sve stepenice – start honorarnog suradnika, avanziranje preko raznih zaduženja i pisanih formi te finiš na položaju glavnog urednika. U HNS-u dostojni nasljednik Miroslava Redea, Darka Tironija, Ade Kožula, Ivana Rotima, Davora Gavrana, Nevena Cvijanovića.
- Za sve je "kriv" Gavran koji me uključio u akciju povodom Europskog prvenstva u futsalu 2012. Odradio je sjajan posao, bilo ga je jako teško naslijediti u reprezentaciji.

A kad je pročitao novinsku informaciju da Savez nema glasnogovornika, javio se i predložio suradnju za spomenutu partiju sa Srbima. Očito je više nego zadovoljio pa izborio radni odnos. I na dotičnoj poziciji postao rekorder:
- Šest godina sa sva tri sudjelovanja na velikim natjecanjima. Svjetski summit u Brazilu, kontinentalni u Francuskoj, svjetski u Rusiji.

Suradnja s četvoricom izbornika?
- Zapravo besprijekorna. Najkraća s Igorom Štimcem koji nije živio u Zagrebu, ali je bio vrlo korektan, k tome elokventan i stoga zahvalan. Niku Kovača znao sam iz mlade reprezentacije, tipično njemačkog stila glede točnosti u sekundu i za svaku medijsku aktivnost. Imamo odličan odnos, žao mi je što ga nisam nagovorio da bude otvoreniji s medijima. Zaslužio je Bayern, želim mu svu sreću! Slično je i s Antom Čačićem, veliki gospodin, uvažavao sve što mu se predložilo slijedeći logiku. Zlatko Dalić jednostavan, uvijek na dispoziciji, karakteran, kulturan, drag. Zasluženo dobio nagradu za komunikatora godine!

Iskustva s nogometašima?
- Bez dvojbe pozitivna. Makar se razlikuju po dostupnosti izvjestiteljima; neki su im skloni, neki neskloni. Budući da smo temperamentna nacija štošta ovisi o rezultatu. Naravno da je lani na ruskim destinacijama sve bilo sjajno, iako je trajalo 52 dana.

Poneko slovo o pojedincima?
- Apsolutno uzoran je Ivan Rakitić. Čudesan profesionalac. Koji se nije ustručavao izaći pred mikrofone ni kad se izgubilo 0:6 u Elcheu. Puno puta su takve situacije izvukli i Vida, Kramarić, Badelj, Pivarić i Lovren.

Foto: Arhiva HNS

Bilo je i „zavjere šutnje“?
- U Brazilu, po objavljivanju famoznih fotografija s bazena. Momčad se usuglasila da je pravi odgovor silenzio. Onda moraš kemijati i na presice dovoditi pomoćne trenere jer reporteri su došli nakraj svijeta što je zaista skupo, ne mogu redakcije ostaviti bez priloga. Na svu sreću promjena je stigla nakon dva-tri dana čim smo pobijedili Kamerun.

Tomislav o kapetanima:
- I Darijo Srna i Luka Modrić odradit će uvijek sve obveze koje imaju, a poznato je da kapetani tu moraju iznijeti najveći teret. I kada se pobjeđuje i kada se gubi. Što nije lako, jer teški porazi upravo njima najteže padaju - sjetimo se, primjerice, Portugala u Francuskoj.

Zna se da je Mario Mandžukić „težak“?
- Mario je sjajan tip, ali izbjegava izjave, takav je i u klubovima gdje igra. 

Zaključak na tu temu:
- U Rusiji smo svaki dan na raspolaganje žurnalistima stavljali dvojicu. Neki su pitali „Zar baš moram i ja…?“ Mora se. Ako jedan izostane, sve se poremeti. Mislim da bi igrače odmalena trebalo navikavati na tu obvezu, na razumijevanje takvih potreba. Uostalom, slava i novac stižu i zbog medijske promocije.

To nije razlog, kaže, da nema iznimaka:
- Ako je neki novinar prema tebi bio nekorektan, na „crnu listu“ stavi jedino njega, ne sve…

Relacije s predsjednikom organizacije?
- Po statutu nemoguće je imati boljega. Recimo, na svaki ždrijeb EP-a i SP-a putuju predsjednik, izvršni direktor, izbornik, team-managerica i glasnogovornik. Uvjerio sam se da je zbog Davora Šukera naš stol u posebnom fokusu; kakav tretman Zlatne kopačke iz Francuske '98, kakav respekt. To je silno bogatstvo HNS-a!

Kod kuće je drukčije, ne jenjava paljba praktički na sve što je povezano s HNS-om?
- I ja sam bio među stožernicima Nike Kovača za fizičkog napada u Lici…

Kad se Torcida „proslavila“ motivirana nepresušnim kritikama s Poljuda, nerijetko otrovnim strelicama?
- Savez u komunikaciji mora štititi svoj dignitet. Ali biti odmjeren, dostojanstven. Siguran sam da ima puno potencijala za suradnju s Hajdukom, uvaženim članom asocijacije. Dalmacija sigurno voli Vatrene neovisno o svemu - dočeci u cijeloj Dalmaciji bili su veličanstveni. 

U tom tonu rado se izjašnjava Marijan Kustić, direktor Saveza za natjecanje, infrastrukturu i razvoj?
- Da. Čovjek i inače odlučuje brzo, što je zahvalno svima koji s njim surađuju. Govoreći o kolegama iz Saveza, moram spomenuti i od samih početaka odličan odnos s Ivom Olivari i Nikšom Martincem s kojima najbliže surađujem.

Impresije iz Westina?
- Po običaju dominira prijateljska, stvaralačka atmosfera. Među ključne adute spada i unutrašnja sloga.

Smijemo li se nadati reprizi uspjeha?
- Na SP-u 2018. mnogo se toga poklopilo. Jasno je da nisu slučajne dvije medalje u dva desetljeća, uradak nedostupan velesilama Argentini, Italiji, Engleskoj. Zato je učinak Hrvatske veličanstven. Neprestano smo u Top 10, a to je krug u kojem svatko može pobijediti svakoga. Lakonska je ocjena o „nikad lakšoj kvalifikacijskoj skupini“. Zaboravlja se da su u njoj četiri selekcije koje su prije četiri godine u Francuskoj prebrodile prvi krug: Hrvatska, Wales, Mađarska i Slovačka, u ostalim grupama svrstale su se najviše po dvije!

Nema zime na početku proljeća, tu je Luka Modrić, kapetan duge plovidbe i as nad asovima!
- Njegove nagrade su nevjerojatne, takav je i opus osvajača četiri Lige prvaka s Real Madridom. O njemu sve govori naoko nebitan detalj: vraćamo se u kamp poslije drame s Danskom u Nižnji Novgorodu, u avionu neki slave, neki drijemaju, a Luka gleda snimku i analizira pozitivne i negativne elemente, vlastite i kolektivne. Kakav sportaš, kakav lider – pristupom i primjerom!

Hrvati su mondialski slavodobitnici i u kategoriji digitalne komunikacije budući da je strategija #Family prvonagrađena ekspertizom Uefe, šampion po gledanju i čitanju na Facebooku, Instagramu i Twiteru u odnosu na broj stanovnika. Autoru Tomislavu Pacaku i koautorici Niki Bahtijarević asistirali su novinar Borna Rupnik, fotoreporter Drago Sopta i grafičar Nikša Martinac.
- Od četiri milijuna hrvatskih građana više od milijun pratilo nas je na tim društvenim mrežama. U usporedbi s, naprimjer, prvakom Francuskom stopa rasta u 2018. je slikovita: na Facebooku 21,3 naspram 9,6 posto, na Instagramu 188,4 - 80,0 a na Twitteru 46,4 - 12,9. Ocjenjivači su isticali autentičnost izvrsno promišljene kampanje koja savršeno povezuje obitelj i nogomet.

Foto: Arhiva HNS

Isto priznanje zaplijenjeno je i 2014. za projekt „Budi ponosan“ pa je komentar suvišan, zaslužuje tek jednu riječ: bravo.
- U 52 dana „akcije Rusija“ od Rovinja do Moskve bilo je 49 press-konferencija, oko 100 intervjua za nositelje TV-prava te više od 100 za ostale.

Press-ataše Pacak aktualni je polaznik Uefina programa “Diploma in Football Leadership and Management“, probran sa 17 aktera iz cijele Europe u prvu generaciju za najviši stupanj edukacije nogometnih djelatnika.
- Zahvaljujem vodećim osobama Saveza, pogotovo Ivančici Sudac, što su me imenovali kandidatom za taj zahtjevan spektar, on se nadovezuje na „Certificate in Football Management“ koji sam stekao 2015.

S napomenom da je tada izborio i „Certificate of Merit“ poradi najviših ocjena i recenzija.

Nezaboravno ljeto '18. kulminiralo je 9. kolovoza kada se u Petrovoj rodio Rafael Pacak. Novi navijač Vatrenih zbog čije „nestašnosti“ je tata tri tjedna ranije morao skoknuti iz baze kod Sankt Peterburga. Srećom, prof. dr. Hrvoje Vrčić sve je vodio idealno, uz pomoć kolega iz Petrove. Dakako da medalju svih medalja zaslužuje mama Dubravka.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 

46 press konferencija, 8 utakmica i mix zona, oko 100 flash intervjua, oko 50 intervjua za Fifu, HRT i HNTV, još stotinjak intervjua za druge medije. Ostala je još samo najveća utakmica na svijetu, ali od srca hvala svim igračima i članovima stožera na čelu s izbornikom @daliczlatko na fenomenalnoj suradnji u proteklih već gotovo 50 dana tijekom kojih su svojom otvorenošću, korektnošću te smislom za humor i zafrkanciju stvorili jednu pozitivnu atmosferu koja je pomogla u kreiranju ovog nevjerojatnog ozračja u Hrvatskoj. Hvala i svim medijima na odličnoj suradnji - ni vama ni nama nije lako svakog dana stvarati sadržaj koji može pratiti nevjerojatno potražnju čitatelja, slušatelja i gledatelja - ali mislim da smo svi skupa u tome uspjeli. Bravo! #budiponosan I hvala @nikabaht i @dragidaks na pomoci, kao i @tihomir_maloca na tehnickoj podrsci 🛠😀

Objavu dijeli Tomislav Pacak (@tomo_pacak)

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri