Na kraju tjedna

Ferenc Šuker

24.03.2019.

Ferenc Šuker
Foto: Drago Sopta/HNS

Otkako je Hrvatska samostalna nogometna reprezentacija sedam se puta ogledala s Mađarskom, samo dvaput u službenim utakmicama. Imamo tri pobjede i četiri remija, razlika pogodaka 13:5. Dakle bez poraza. Posljednja tri susreta bila su u Budimpešti te završila remijem. Kad se malo bolje promisli, takav rasplet ne bi bio loš ni večeras premda nije dvojben ni favorit ni njegova želja da uzme sve.

U Györu 2:2, u Osijeku 4:1, u Pečehu 2:0 za nas – sva tri puta revijalno, u Zagrebu 3:0 u kvalifikacijskom ciklusu za SP 2006. u Njemačkoj s budimpeštanskim uzvratom 0:0, pa dvaput 1:1 na lijepom, ali manje plavom Dunavu negoli u Beču kad nije bilo natjecateljskog imperativa. Uvijek s obostranim uvažavanjem starih prijatelja, partnera i protivnika, čista primjena fair-play načela. I dokaz da su Vatreni suviše tvrd orah nasljednicima „Lake konjice“ stoga ne padaju ni u naoko neobveznom odmjeravanju snaga, kad je važnije testirati sebe nego loviti rezultat. Znamo koliko bi pobjeda značila Mađarima iskreno zaljubljenima u hrvatski nogomet. Neka još malo pričekaju…

Bivši predsjednik HNS-a Vlatko Marković je osim Austrijanaca istinski obožavao i Mađare. Taj potomak uglednih mlinara i gostioničara iz Srednje Bosne nerijetko bi u intimnom društvo požalio za ograničenim trajanjem Crveno-žutom monarhijom, za Austro-Ugarskom spojenom od carevine i kraljevine čiji rok je determiniran 1867. i 1918. godinom. Barem bismo kod habsburgovaca odmalena učili i naučili jedan važan svjetski jezik, njemački… No kotač povijesti vrtio se drukčije.

Nogometne relacije Zagreba i Budimpešte posebno su bile aktualne u kampanji za suorganizaciju Eura 2012. Nakraju neuspješnoj budući da je kontinentalni turnir pripao tandemu Poljska-Ukrajina zbog komercijalnih pobuda Uefe; stvarno nije jednako plasirati se na tržištu s nepunih 15 ili s više od 85 milijuna stanovnika, u toj igri čak ni Italija nije imala izgled pa je mjesto odluke, Cardiff, napustila pognute glave.

Hrvati i Mađari su susjedi s mnogo zajedničkog. Na FIFA-ljestvici dijeli nas puno stepenica - mi smo četvrti, oni pedesetdrugi. Po Transfermarktu naši reprezentativci procijenjeni su na 424 milijuna eura, njihovi 58. Posve smo sigurni da su od Zalaegerszega do Debrecena unisono navijali za Vatrene dok su postajali Srebrni, žaleći što nisu Zlatni. To se pamti i poštuje. A što se tiče ovonedjeljnog sraza, normalno da će domaćin rabeći decibele Groupama Arene davati maksimum, mameći od navijača ispričnicu za glatki poraz 0:2 od Slovaka prije tri dana u Trnavi.

Sumnjamo da se može „izvaditi“ protiv svjetskog doprvaka, no čast aspiracijama. Logički se pretpostavlja da bi mu sve bilo oprošteno kad bi opet odigrao neodlučeno…

Hrvatsku javnost ugodno je iznenadio doček izabranika Zlatka Dalića, oduševljenje budimpeštanskih građana činjenicom da imaju priliku pozdraviti asove predvođene planetarnom vedetom Lukom Modrićem, spontano veselje radi posebnih okolnosti.

Nije slučajno što je gotovo u isto vrijeme šef Kuće nogometa Davor Šuker boravio u Akademiji Ferenca Puskasa, glasovitog topnika Honveda, Real Madrida i dakako Mađarske. Jest da je inicijalni poziv ispisao nastup osječkog prvoligaša protiv Akademičara (1:1), ali toliko sličnosti povezuje najboljeg mađarskog i hrvatskog napadača svih vremena. Pogotovo fenomenalni goleadorski instinkt, učinak u državoj selekciji te, jasno, pripadnost Realovim bojama. Kako je Davor priopćio Ferencovim suvremenicima, legenda fantastičnog strijelca još živi u odajama stadiona „Santiago Bernabeu“, u madridskom i španjolskom ambijentu, u srcima tifoza. Uspomena prožeta zahvalnošću i kod milijuna mladih koji obiteljskom predajom doznaju sve bitno iz povijesti najvećeg kluba kugle zemaljske.

Puskas je preminuo 2006. u dobi od 79 godina. Znači da je i te kako pratio Coupe du Monde 1998. u Francuskoj na kojem je Šuker zaplijenio Zlatnu kopačku, svakako i prethodni Šukermanov staž u Kraljevskom pogonu. Slavni Mađar bio je ne samo vrhunski igrač već i trener od formata tako da je meritorno spoznao sve osobine/vrline  hrvatske „napasti“ iz kaznenog prostora i pripadajuće zone.

Neka kovanica „Ferenc Šuker“ bude zaštitni znak večerašnjeg dvoboja od kojeg obje strane toliko očekuju. Poanta vrijednosti i pojam sportske uspješnosti, putokaz generacijama.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri