Na kraju tjedna

U svjetskom trendu

07.04.2019.

U svjetskom trendu
Foto: Drago Sopta/HNS

Danas je 7. travnja 2019. godine. Prošlo je dakle točno devet mjeseci od 7. srpnja 2018. kad je Hrvatska na SP-u u Rusiji spektakularno pobijedila Englesku 2:1 i plasirala se u senzacionalno finale. Uvijek je lijepo sjetiti se te moskovske večeri kojom je zagarantirano veličanstveno srebro. A svjetski trend ne slijede samo A-reprezentativci. Nego i suci.

Ovaj vikend ostaje u pamćenju zbog svečane proslave 70. obljetnice Hrvatskog zbora sportskih novinara. Te zbog eksplozije nagrada i priznanja onima koji su u svojim tiskovinama i elektronskim medijima – kao urednici, reporteri i fotoreporteri – u visokom stilu pratili više nego sjajnu prošloljetnu prezentaciju Vatrenih. Nama iz branše osobito je drago što je jedan od najprominentnijih laureata Zlatko Dalić, naširoko i nadaleko cijenjeni izbornik Cro-selekcije. Pobjednik u kategoriji suradnje s press-djelatnicima. Zato što je profesionalno, stručno i susretljivo bio na raspolaganju izvjestiteljima s ruskih destinacija, ali i s onih koje su se nizale prije i poslije nezaboravnog turnira. Dalić je prirodnom jednostavnošću i čudesnom pristupačnošću razbio uobičajene sheme prethodnika, koji su katkad zidali branu vlastitoj nedodirljivosti, svakako i atmosferu nekakve uvrijeđenosti. On je bio i ostaje posve drukčiji. Gospodin u svemu, po svemu. Neumorni kreator i psiholog kojemu nikada ništa nije teško ni podalje stadiona.

Jučer smo pisali o još sedmoro žurnalističkih dobitnika iz ruske priče. Ukupno osam iz dvanaest kategorija, što više nego zorno svjedoči o važnosti i omiljenosti nacionalne nogometne vrste. Kojom smo, eto, toliko opijeni da se ne znamo i ne želimo odmaknuti od njemih mondialskih ostvaranja. Svjesni veličine djela, povijesne dimenzije, promidžbe države i nagovještaja budućnosti. Naravno da je Hrvatska potencijalom premala da bi medalju poput aktualne ciljala kamoli objektivno tražila svakom prilikom, ali zar nije lukavo navijestio predsjednik HNS-a Davor Šuker, osvajač bronce 1998. u Francuskoj: „Ukoliko smo već upali u ciklus od dva desetljeća, dao Bog da 2038. uzmemo i zlato!“

Nije nemoguće, s obzirom na prvorazredne generacije koje se repriziraju u pravilnim razmacima. Sigurno će biti i super kvalitetnih stratega. Srebrni Zlatko služit će za primjer. Ako će te 2038. sa 72 godine biti prestar za osobnu ravnateljsku misiju…

Sad kad smo se tako rado navikli na svjetsku scenu, kako i ne bi, možemo konstatirati da s puno volje-truda-nade sudjelujemo i na paralelnim dionicama. Tema dana, ne jednoga već dva, postaje seminar probranog dijela prvoligaških sudaca i pomoćnih sudaca koji će ovog ponedjeljka i utorka u Sesvetama izučavati modalitete glasovitog VAR-a (video assistant referee). Tehnološke inovacije koje punim jedrima zagovara čelništvo Fife uvjereno da bi zahvaljujući dragocjenoj pomoći suci neminovne pogreške sveli na minimum. I naši su prionuli sustavnoj edukaciji, test je realiziran na nekoliko utakmica HT Prve lige, posrijedi je tek početak, svi su svjesni izazovnosti akcije i nužnosti potpune spreme. Operaciju neposredno vodi prekaljeni sudac Bruno Marić, sektor pomoćnog suđenja pokriva također prokušani majstor Tomislav Šetka. Podrazumijeva se konkretan udio Komisije za suce HNS-a koju pod predsjedanjem Ante Kulušića sačinjavaju Darko Cvitković, Draženko Kovačić, Ante Vučemilović-Šimunović i Domagoj Vučkov, dokazana katedra koja ne dvoji koliko je taj zahvat važan i nužan, koristan.

U srijedu će se pak na istome mjestu okupiti i prostali akteri s prvoligaških igrališta zbog redovitog kvartalnog seminara na kojem se provjerava teoretska i fizička pripremljenost. Poglavito je na dnevnom redu analiza „sabranih djela“, kako momci sa zviždaljkom i zastavicom u šali nazivaju svoje dobre i manje dobre prosudbe, na kojima se uči najbolje i najbrže. Čujemo da stižu i najperspektivniji s lista Druge i Treće lige, oni koji će se sukcesivno priključivati i preuzimati teret. Sve se poduzima da suđenje u finišu ligaških natjecanja bude što bolje.

Na taj način suci iznova potvrđuju da su izvrsno organizirani, usredotočeni na obveze i usmjereni napretku; ništa ne prepuštaju slučaju slijedeći najnovije trendove i stoga se opravdano smatra da će biti sve uspješniji.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri