Na kraju tjedna

Kvintet za pet

12.05.2019.

Kvintet za pet
Foto: Drago Sopta/HNS

Protječe još jedna nogometna sezona i s našim vedetama u fokusu međunarodne sportske javnosti. Najčešće im se lijepe komplimenti, ponekad barem nakratko lome koplja, smjenjuju se dakle pozitivne i nešto drukčije nijanse. Što je u skladu s onom starom novinarskom – neka se piše, pa makar i dobro. I ima veze s definicijom da se iza pravog konja praši.

Baš se zatalasalo glede Ivana Rakitića. Na koncu se njega optužuje za Barcelonin neuspjeh u polufinalnom uzvratu Lige prvaka kad je Liverpool na Anfieldu premašio objektivne mogućnosti i s 4:0 poslije poraza 0:3 na Camp Nou izborio mega-meč na Wandi Metropolitano 1. lipnja s također nepredviđenim suparnikom Tottenhamom. Valjda je Raketa trebao zgrabiti loptu u vlastitom šesnaestercu pa sam protiv svih driblajući odjuriti pred domaćeg vratara i zatresti mrežu. Što je nije zatresao Lionel Messi, gdje je bio Luis Suarez, kakav su debatni klub formirali defenzivci predvođeni Gerardom Piqueom dok su im Trent Alexander-Arnold i Divock Origi onako brutalno spakirali četvrti, presudni pogodak, nedoživljen i na prvenstvu osnovnih škola!? Ivana, čija je godišnja statistika opet fenomenalna, rado se gura pod kojekakve upitnike, neki bi stalno prigovarali – potom ih poklopi malo veći frajer, Jose Mourinho, konstatacijom da je Rakitić najpodcjenjenija svjetska zvijezda. Pametnome dosta. A i onima koji ga grde jer je dva slobodna dana iskoristio za posjet ženinoj Sevilli. Zar bi uputno bilo ostati kod kuće i plakati što 31. svibnja i navedenoga dana poslije neće biti u Madridu? Neka cmizdre svi drugi, pa se neka javi tko hoće. Uostalom, javljaju se interesenti spremni platiti 50 milijuna eura za hrvatskog internacionalca. Možda nije puno, ali čovjeka veseli…

Nevjerojatno kako se kritizeri vole okomiti i na Luku Modrića, asa koji je 2018. pokupio valjda sve moguće i nemoguće nagrade namijenjene šampionima igrališta. Popularno je vrtiti njegov dan rođenja, 9. rujna 1985. Dakako da Lukito nije u cvijetu mladosti, zar je on za to kriv? Što mu fali? Trči li netko duže, koliko ih zna više, u kolikoj mjeri upravo Modrić čuva integritet Real Madrida ozbiljno narušen transferiranjem nenadoknadivog Cristiana Ronalda? Onda te aluzije na sumnje Zinedina Zidanea, iako karizmatski Francuz ne krije šefovsku zaljubljenost u CRO-legendu bezvremenskih vrlina. Što dodati, osim – samo bez krokodilskih suza, gospodo. Italija čeka još jednog iz galerije sjajnih i slavnih, tridesetak milijuna eura vrlo joj je prihvatljiva tarifa!

Učestalo se ukrštaju oratorski mačevi i glede Matea Kovačića. Nije im dovoljno dobar. Činjenica je da ne blista svakom prilikom, ali zar je kapacitet dvojben? Bi li za „mačka u veći“ toliko izdvajali i Inter Milan, i aktualni Real, i probirljivi Chelsea? I u Kovačićevu slučaju zorni indikator je cijena, koja se vrti oko 40 milijuna eura. Iznos namijenjen očitoj klasi. Onome koji je kadar utakmicu prelomiti jednim potezom, ponašajući se kulturno, nepretenciozno. Sve ostalo spada u festivalsku monodramu “Uzalud vam trud, svirači“. Pazite na trzalice.

Svjedoci smo nasrta zajapurenih na lik i djelo Ivana Perišića, fantastičnog napadača koji je blistao u svakom dosadašnjem dresu. Zar ga nije tražila Barcelona iz najboljih dana? Zar ga Manchester United nije permanentno vabio na Old Trafford, poznat i kao teatar snova. Haubice u Ivanovim nogama gruvaju tako snažno da se stvarno čuje. I vidi. I cijeni (40 milijunčeka ovdje spominjane valute). A manu je lako detektirati svakome. Što ako je Perišić i osebujna osoba, konvencionalna sigurno nije. Inače ne bi bio to što jest. I to neprestano reproducira u ovakvim i onakvim uvjetima. I takav će uvijek biti.

Ne prođe dan da se na Otoku ne obrecnu na Dejana Lovrena. Stanovita hrvatska glasila neumorno citiraju nadobudne „forumaše“, tipove koji iz skloništa aninimnosti nišane sve, sve u šesnaest. Lovrena posebnim guštom. Srećom, postoji jedan gentleman, zove se Jürgen Klopp, koji ne da na svoga ljubimca. Koji ga je evidentno nečim zadužio. Naprimjer igračkim prinosom i profesionalnim odnosom, pouzdan mnogo više i češće negoli se to sugerira. A 22 do 25 milijuna eura za iskusnog stopera reprezentativnog formata - standardnog u drugoj svjetskoj selekciji – solidna je svota, napose za kupca.

Na kraju ovog tjedna toliko. O kvintetu na n-tu potenciju. Kome pravo, kome krivo. Realisti „Naprijed!“,  nihilisti „Stoj!“

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri