Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Priopćenje za organizaciju športskih natjecanja

Preporuka Središnjeg
državnog ureda za
šport za organizaciju
športskih natjecanja

05.03.2020.
Preporuka Središnjeg državnog ureda za šport za organizaciju športskih natjecanja
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Slijedom velike zainteresiranosti športske javnosti u svezi postupanja oko organizacije i održavanja športskih natjecanja zbog pojave koronavirusa, Središnji državni ured za šport, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, izdao je sljedeće priopćenje, koje prenosimo u cijelosti.

Pozivamo sve organizatore športskih događaja u Republici Hrvatskoj da redovito prate izvješća i upute o postupanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Posebno apeliramo da se prije odluke o održavanju ili otkazivanju pojedinog natjecanja svaki organizator obrati stožeru civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojoj se treba održati natjecanje kako bi dobili upute o postupanju. Isto tako, preporučamo da se dodatno obrati pažnja na organizaciju natjecanja onih športova u kojima dolazi do izravnog kontakta sudionika te je mogućnost zaraze izraženija kao i na natjecanja na koja dolaze natjecatelji iz zemalja u kojima je prepoznat velik broj oboljelih od koronavirusa. Također, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji događaja na kojima se očekuje veći broj sudionika jer je time i mogućnost prenošenja uzročnika veća.

Ukoliko se organizator odluči za organizaciju i održavanje planiranog športskog događanja/natjecanja potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

Postupanje vezano uz športske objekte, organizaciju i održavanje športskih natjecanja i događanja

1. Organizirajte sastanak s koordinatorom za izvanredne situacije ili timom za planiranje.

2. Raspravite o planovima operacija za izvanredne situacije i utvrdite kako mogu utjecati na aspekte vaših športskih događanja, kao što su npr. pitanja broja angažiranog pratećeg osoblja, sigurnosti, usluga i športskih te pratećih aktivnosti kao i resursa.
3. Pripremite ključne strategije prevencije navedene u skladu s ovim uputama, izradite planove koji će se baviti raznim situacijama tijekom epidemije COVID-19.

4. Uspostavite odnose s ključnim partnerima u zajednici i ključnim dionicima.

5. Kada ostvarujete ključne kontakte/poveznice za svoje događaje, uključite relevantne partnere kao što su nadležni zavod za javno zdravstvo, dobavljači, bolnice, hoteli, zrakoplovne tvrtke, prijevozničke tvrtke i dr. Surađujte i koordinirajte se s njima u planiranju. Jasno identificirajte ulogu, odgovornosti i ovlasti svakog partnera u donošenju odluka o postupanju.

6. Potičite svakodnevnu primjenu općih mjera prevencije:

▪ Ostati kod kuće u slučaju bolesti.

▪ Često prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno nakon odlaska u kupaonicu; prije jela; i nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja.

▪ Izbjegavati diranje očiju, nos i usta nečistim rukama.

▪ Svakodnevno dezinficirati površine koje se najčešće diraju rukama, na najprometnijim mjestima.

▪ Na organiziranim događajima osigurajte dovoljno dezinfekcijskih sredstava za radnike i osoblje, uključujući područja za održavanje higijene ruku, sredstva za čišćenje ruku, papirante ubruse i jednokratne maske za lice (za osobe koje razviju simptome).

▪ Maske za jednokratnu primjenu treba imati u pripremi i koristiti ih samo ako se netko (radnik ili polaznik) na vašem športskom događaju razboli. Oni koji se razbole trebaju biti odmah izolirani od radnika i sudionika koji nisu bolesni i dati im jednokratnu masku za lice.

▪ Promovirajte poruke koje će potaknuti ljude koji su bolesni da se suzdrže od posjeta događajima i ostanu kod kuće.

▪ Ako je moguće, osigurajte prikladan prostor koji se može koristiti za izoliranje osoblja ili sudionika koji se razbole/ razviju simptome bolesti tijekom športskog događanja.

7. Odredite prostor za osoblje i sudionike koji mogu razviti simptome bolesti i ne mogu odmah napustiti događaj.

8. Napravite plan suradnje s raznim ustanovama poput lokalne bolnice ili zavoda za javno zdravstvo, kako biste stvorili plan za liječenje osoblja i sudionika koji ne žive u blizini.
9. Planirajte načine kako ograničiti osobni kontakt za osoblje koje sudjeluje u organizaciji i provedbi športskog događaja.

10. Odredite pravila o povratu sredstava/ novca posjetiteljima koji neće moći doći na događaj a kupili su ulaznicu, jer će se tako omogućiti posjetiteljima da ostanu kod kuće kad su bolesni, trebaju se brinuti o bolesnim članovima kućanstva ili su pod visokim rizikom za COVID-19.

11. Odredite akcije koje trebate poduzeti ukoliko će biti potrebno odgoditi ili otkazati događanje. Usko surađujte s nadležnim zavodom javnog zdravstva kako biste procijenili lokalne kapacitete na tom području.

12. Preporuča se organizatorima da ažuriraju i distribuiraju pravovremene i točne sve potrebne informacije.

13. Održavajte ažurne kontakt podatke za sve u lancu komunikacije.

14. Uspostavite različite načine komunikacije, poput info letaka i telefonskih linija, automatiziranih tekstualnih poruka i internetskih stranica kao pomoći u širenju bitnih informacija.

 • Sportska psihologija

  05.04.2020.

  Sportska psihologija

  Sportski psiholog Amir Zulić donosi savjete o očuvanju mentalnog zdravlja za vrijeme karantene. Kao dio projekta "Vježbaj doma" Hrvatski nogometni savez osim programa dnevnih treninga, danas...

 • Trening koordinacije i tehnike

  04.04.2020.

  Trening koordinacije i tehnike

  Vježbe koordinacije i tehnike prođite uz kondicijskog trenera Ivana Nikolića iz nogometne škole Mladost Ždralovi. Projektom "Vježbaj doma" Hrvatski nogometni savez na dnevnoj bazi objavljuje video s...

 • Jedinstvo i solidarnost za izlazak iz krize

  03.04.2020.

  Jedinstvo i solidarnost za izlazak iz krize

  Predsjednici Uefe, Europskog udruženja klubova (ECA) i Europskih liga (EL) poslali su dopis savezima članovima Uefe, nacionalnim ligama te klubovima u kojem iznose zajedničke poglede prema...

 • 12 godina od smrti Hrvoja Ćustića

  03.04.2020.

  12 godina od smrti Hrvoja Ćustića

  Na današnji dan prije 12 godina preminuo je mladi nogometaš Zadra Hrvoje Ćustić. Obitelj Ćustić, Hrvojevi prijatelji i poznanici te cijela hrvatska nogometna obitelj obilježavaju danas 12 godina od...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Portugal - Hrvatska

05.09.2020.