Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Zajednički stav europske nogometne obitelji

Rezolucija o
koordiniranom
odgovoru na
posljedice virusa
COVID-19

18.03.2020.
Rezolucija o koordiniranom odgovoru na posljedice virusa COVID-19
foto: Getty Images
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

UEFA, Europsko udruženje klubova (ECA), Europske lige i FIFPro potpisali su zajedničku rezoluciju.

1. UEFA je putem video-konferencije održala hitan sastanak s predstavnicima Europskog udruženja klubova (ECA), Europskih liga (EL) i FIFPro Europa (svi zajedno nazvani "Strane"), kako bi se očitovali, zajednički, o iznimnim okolnostima s kojima se trenutno suočava europski nogomet uslijed aktualne, globalne zdravstvene krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, te razgovarali o mogućim rješenjima za europsku nogometnu obitelji noseći se s ovom neugodnom, izazovnom i jedinstvenom situacijom.

2. Kao predstavnici glavnih organizacija profesionalnog nogometa u Europi, Strane smatraju da je njihova zadaća preuzeti odgovorno vodstvo u stvaranju ujedinjenog europskog pristupa kad je u pitanju globalna pandemija, koja je dovela do prekida velike većine natjecanja na kontinentu. 

3. Imajući sve to na umu, te izražavajući temeljnu obvezu na zaštitu zdravlja, sigurnosti i dobrobiti igrača, klubova, navijača, službenih osoba, osoblja i te širu nogometnu zajednicu, Strane su razgovarale te jednoglasno usuglasile načela plana za izvanredne situacije kad je u pitanju sportska 2019./20. godina.

4. Ova načela obuhvaćaju sljedeće:

• Natjecanja za nacionalne reprezentacije:

- Kvalifikacijske play-off utakmice za UEFA EURO 2020, koje su zakazane za ožujak 2020. bit će odgođene do razdoblja za međunarodne utakmice u lipnju 2020., što podliježe stalnom praćenju situacije.
- Završni turnir UEFA EURO 2020, koji se trebao igrati od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. odgođen je za 11. lipnja do 11. srpnja 2021. Ovim će se zajamčiti da UEFA EURO 2020 za sve navijače diljem kontinenta može biti veliko slavlje nogometa.
- Utakmice europskih kvalifikacija – utakmice br. 3 i 4 koje su trenutno zakazane za lipanj 2021. bit će zakazane u novom terminu.
- Finale UEFA Lige nacija, završni turnir UEFA U-21 i UEFA EURO za žene koji su zakazani između lipnja i srpnja 2021. bit će odgovarajuće zakazani u novom terminu.
- Klubovi će ustupati igrače nacionalnim reprezentacijama za sve turnire koji budu zakazani u novom terminu.

• Klupska natjecanja:
- Obveza da se sva domaća i europska klupska natjecanja završe do kraja tekuće sportske godine, tj. najkasnije do 30. lipnja 2020., ako se situacija poboljša te nastavak natjecanja bude moguć i siguran.
- Moguća ograničenja ili izuzimanje nekih sada ekskluzivnih termina, potencijalno će rezultirati zakazivanjem utakmica domaćih liga za sredinu tjedna i zakazivanje utakmica Uefinih klupskih natjecanja vikendima.
- Moguće su prilagodbe kvalifikacijskih kola u 2020/21. UEFA Lige prvaka i UEFA Europa lige u slučaju kasnijeg završetka sportske 2019./20. godine, tj. nakon 30. lipnja 2020.

• Radne skupine:
- Jedna radna skupina u čijem su sastavu predstavnici Uefe, liga i klubova, bit će odmah oformljena kako bi ispitala relevantna pitanja koja se tiču kalendara te pronašla rješenja koja bi omogućila usklađen nastavak i/ili završetak tekuće natjecateljske godine.
- Druga radna skupina u čijem su sastavu predstavnici Uefe, liga, klubova i igrača bit će oformljena naknadno, sa zadaćom da procijeni ekonomske, financijske i regulatorne učinke izbijanja virusa COVID-19 te predlagati mjere s ciljem pomoći za smanjenje posljedica pandemije.

5. Strane su uvjerene da je ovaj izvanredni plan u ovom trenutku najbolji način za djelovanje. Uzima u obzir preporuke međunarodnih zdravstvenih stručnjaka, kao i restriktivne mjere koje izriču nacionalne vlade i lokalne vlasti. On također dopušta fleksibilnost, kako to okolnosti budu zahtijevale, s nadom da će se diljem europskog teritorija nastaviti igrati pred nogometnim navijačima, čim to bude moguće i sigurno, a kako bi se tekuća sportska godina mogla završiti.

6. Sve Strane će nastaviti svakodnevno budno pratiti situaciju, te u međuvremenu, poticati sveukupnu nogometnu zajednicu da poduzima sve potrebne mjere predostrožnosti.

7. Na kraju, Strane žele naglasiti da su njihove misli sa svim pojedincima i društvima koja su pogođena virusom COVID-19.

 • Sportska psihologija

  05.04.2020.

  Sportska psihologija

  Sportski psiholog Amir Zulić donosi savjete o očuvanju mentalnog zdravlja za vrijeme karantene. Kao dio projekta "Vježbaj doma" Hrvatski nogometni savez osim programa dnevnih treninga, danas...

 • Trening koordinacije i tehnike

  04.04.2020.

  Trening koordinacije i tehnike

  Vježbe koordinacije i tehnike prođite uz kondicijskog trenera Ivana Nikolića iz nogometne škole Mladost Ždralovi. Projektom "Vježbaj doma" Hrvatski nogometni savez na dnevnoj bazi objavljuje video s...

 • Jedinstvo i solidarnost za izlazak iz krize

  03.04.2020.

  Jedinstvo i solidarnost za izlazak iz krize

  Predsjednici Uefe, Europskog udruženja klubova (ECA) i Europskih liga (EL) poslali su dopis savezima članovima Uefe, nacionalnim ligama te klubovima u kojem iznose zajedničke poglede prema...

 • 12 godina od smrti Hrvoja Ćustića

  03.04.2020.

  12 godina od smrti Hrvoja Ćustića

  Na današnji dan prije 12 godina preminuo je mladi nogometaš Zadra Hrvoje Ćustić. Obitelj Ćustić, Hrvojevi prijatelji i poznanici te cijela hrvatska nogometna obitelj obilježavaju danas 12 godina od...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Portugal - Hrvatska

05.09.2020.