Za tekuću i sljedeću godinu

UEFA objavila nove odluke u vezi europskih klupskih natjecanja

04.08.2020.

UEFA objavila nove odluke u vezi europskih klupskih natjecanja
Foto: Getty Images

Izvršni odbor Uefe objavio je nekoliko važnih odluka u vezi nastavka Lige prvaka i Europske lige.

Nadovezujući se na promjene u propozicijama europskih klupskih natjecanja za natjecateljsku godinu 2019./20. koje su objavljene 17. lipnja, Izvršni odbor Uefe objavio je kako će neodrađeni žuti kartoni stečeni od strane igrača i osoblja klubova prestati važiti po završetku osmine finala (umjesto po završetku četvrtfinala). Navedena promjena odražava promjenu u formatu natjecanja – s obzirom na činjenicu kako se četvrtfinalni i polufinalni okršaji Lige prvaka i Europske lige neće odigrati u dva kola (već u samo jednom kolu), prestanak važenja neodrađenih žutih kartona pomaknut je kako bi i prema novom rasporedu padao dvije utakmice prije finala.

Nadalje, Izvršni odbor Uefe objavio je i niz novih pravila koja će važiti za vrijeme kvalifikacija i doigravanja za UEFA Ligu prvaka i Europsku ligu te čiji je glavni cilj osigurati kontinuitet natjecanja za vrijeme pandemije koronavirusa.

Prema novim pravilima, UEFA će prije svakog ždrijeba objaviti popis svih poznatih ograničenja na području međunarodnih putovanja, a svi klubovi sudionici dužni su obavijestiti Uefu o mogućim promjenama u njihovim državama najkasnije dva dana prije održavanja utakmice. U slučaju da klub ne ispuni obavezu obavještavanja u danom roku te da se utakmice zbog toga ne može održati, smatrat će se kako je klub odgovoran za neodigravanje utakmice te će Uefino Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo utakmicu proglasiti izgubljenom od strane odnosnog kluba te će se smatrati kako ju je izgubio s rezultatom 3:0.

Klubovi koji zbog mjera protiv koronavirusa nisu u mogućnosti ugostiti svoje suparnike u vlastitoj državi morat će predložiti mjesto odigravanja na neutralnom teritoriju unutar 24 sata od ždrijeba ili prolaska u sljedeći krug natjecanja. Ako klub domaćin ne ispuni navedenu obavezu, odnosni će klub biti odgovoran za neodigravanje utakmice i Uefino Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo će utakmicu proglasiti izgubljenom od strane kluba domaćina te će se smatrati kako ju je izgubio s rezultatom 3:0.

U slučaju da nacionalne mjere i ograničenja ne dopuštaju određenom klubu da otputuje na gostujuću utakmicu, klub domaćin dužan je Uefi predložiti novo mjesto odigravanja na području neutralne države u koju gostujući klub može slobodno otputovati. Ako klub domaćin ne predloži novo mjesto odigravanja, konačnu odluku o stadionu na kojem će se odigrati utakmica donijet će Uefa. Odbije li ijedan klub odigrati utakmicu na novom mjestu odigravanja, smatrat će se kako je klub izgubio utakmicu s rezultatom 3:0.

Nova pravila također predviđaju mogućnosti pozitivnih rezultata testiranja na koronavirus među igračima i službenim osobama na utakmicama, kao i druge moguće promjene u okolnostima koje može uzrokovati trenutačna pandemija. Pravila u cijelosti možete pročitati na poveznici.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri