Svijetla budućnost

Uefa redizajnom Lige prvakinja osigurala 24 milijuna eura za ženski nogomet

27.04.2021.

Uefa redizajnom Lige prvakinja osigurala 24 milijuna eura za ženski nogomet
Foto: Arhiva HNS

Redizajnirana ženska Liga prvaka, koja kreće ovog ljeta, najavljuje svijetlu budućnost ženskog nogometa zahvaljujući Uefinom pionirskom modelu financijske raspodjele. Novi model, predstavljen za sezonu 2021./22. i prošlog tjedna odobren na sjednici Izvršnog odbora krovne europske nogometne organizacije u Montreuxu, donijet će ženskom nogometu kroz Ligu prvaka čak 24 milijuna eura!

Riječ o četiri puta većem iznosu od sadašnje brojke, a značajno povećanje rezultat je redizajna Uefine ženske Lige prvaka, koji uključuje centralizaciju sponzorstava i medijskih prava od grupne faze natjecanja prema završnici. Osim prihoda ostvarenih ovom odlukom, novi model financijske raspodjele oslanjat će se i na prvu ikad unakrsnu subvenciju Uefinih muških klupskih natjecanja kao potporu ženskom nogometu i Uefinim ulaganjima.

Uefa se također obvezala da će 23 posto od spomenuta 24 milijuna eura, dostupnih putem “solidarnih plaćanja”, raspodijeliti klubovima koji se nisu kvalificirali u Ligu prvaka, a dolaze iz najboljih nacionalnih prvenstava zastupljenih u elitnom ženskom klupskom natjecanju. Ta se plaćanja, naravno, moraju ponovno uložiti u razvoj ženskog klupskog nogometa.

“Današnja objava predstavlja ogroman korak naprijed za nogomet. Novi model financijske raspodjele u ženskoj Ligi prvaka značajno će ojačati ženski profesionalni nogomet širom Europe. Ovo je također potvrda   da je europski sportski model presudan za dugoročni razvoj nogometa. Razvoj ženskog nogometa ne bi se trebao oslanjati na kratkoročni dobitak već na dugoročnu viziju. Zahvaljujući solidarnim uplatama koje su srž ovog projekta, ali i povećanom nagradnom fondu, svaki euro koji generira Liga prvaka još će se više vratiti ženskom nogometu. K tome, unakrsna subvencija muških klupskih natjecanja ženskoj Ligi prvaka jasan je signal da nam je ženski nogomet strateški prioritet.”, rekao je predsjednik Uefe, Aleksander Čeferin.

Nadine Kessler, Uefina šefica za ženski nogomet, istaknula je:

“Poslije više od tri godine dijaloga i savjetovanja s nacionalnim savezima, klubovima i Europskim udruženjem klubova, srdačno zahvaljujemo na njihovom doprinosu. Svaka od ovih promjena pokrenuta je zahvaljujući jedinstvenoj viziji i ukazuje da svi idemo istim smjerom naprijed. Uzbuđeni smo što predstavljamo novu Ligu prvaka za žene u kojoj će najbolje igračice igrati u najboljim klubovima i najboljem ženskom klupskom natjecanju na svijetu.”.

Uefine inicijalne procjene sugeriraju da će svi klubovi koji sudjeluju u novom izdanju ženske Lige prvaka imati koristi od povećanog nagradnog fonda. Primjerice, klubovi koji budu igrali u grupnoj fazi nove Lige prvaka zaradit će najmanje 400 tisuća eura, što je barem pet puta više od iznosa koji prema postojećem modelu zarade klubovi koji doguraju do osmine finala. Prema novom modelu, pobjednik ženske Lige prvaka mogao bi, ovisno o rezultatima tijekom tekuće sezone, zaraditi i do 1,4 milijuna eura.

Iznosi solidarnih isplata klubovima koji ne sudjeluju u Ligi prvaka izračunavat će se proporcijalno učinku klubova njihovih nacionalnih saveza, koji ih predstavljaju u elitnom ženskom klupskom natjecanju. Što ti klubovi dalje doguraju u Ligi prvaka, veće će biti solidarne isplate klubovima koji se natječu u njihovom nacionalnom prvenstvu.

Uefa je također poduzela korake za prilagodbu svojih propisa o natjecanju kako bi bolje zaštitila profesionalne igračice i pridonijela razvoju talentiranih igračica. Novi propisi štitit će igračice koje postaju majke. Naime, od početka iduće sezone klubovi koji sudjeluju u Ligi prvaka moći će u bilo kojem trenutku mijenjati popis igračica i privremeno nadomjestiti one igračice koje su zatrudnjele, odlaze ili se vraćaju s rodiljnog dopusta.

Razvoj mladih talentiranih igračica presudan je faktor u propisima natjecanja. Uvođenje takozvanog B popisa omogućit će klubovima dopunjavanje sastava uključivanjem mladih igračica koje ispunjavaju određene kriterije. Nadalje, od sezone 2022./23. Uefa planira uvesti pravilo o igračicama poniklim u omladinskom pogonu pojedinog kluba kako bi se potaknuo rast domaćih talenata.

Da bi se ženska Liga prvaka dodatno profesionalizirala, VAR suci, koji su se dosad koristili samo u finalnim susretima, odsad će biti korišteni u svim utakmicama nokaut faze natjecanja. Odbrojavanje do početka redizajnirane ženske Lige prvaka počet će u svibnju najavom novih komercijalnih partnera, koje je privukao natjecateljski format sa sudjelovanjem većeg broja ekipa i igračica, ali iznad svega obećanje da će novo izdanje biti praćenije na globalnoj razini. Uefa će novi brend i prvu službenu himnu ženske Lige prvaka otkriti 16. svibnja.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri