Emisija na RTL-u

Dragan Primorac još jednom predstavio hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti

05.07.2021.

Dragan Primorac još jednom predstavio hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti
Foto: Drago Sopta/HNS

Predsjednik Zdravstvene Komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. dr. Dragan Primorac, u RTL-ovoj emisiji još je jednom govorio o projektu hrvatskog modela prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša analizom ciljanih gena i pripadajućih mutacija povezanim sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša, a koji su pokrenuli HNS i Specijalna bolnica Sv. Katarina.

Znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina, službene bolnice Hrvatskog nogometnog saveza, u suradnji s kolegama iz SAD-a, Kanade, Hrvatske i Njemačke objavili su rezultate vezane uz ulogu specifičnih genetičkih biljega kao mogućih prediktora iznenadne srčane smrti u sportaša. Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo tri generacije obitelji sportaša preminulog od iznenadne srčane smrti, objavljeni su u znanstvenom časopisu Frontiers in Medicine, a s njim su upoznati i čelnici Fife i Uefe, Gianni Infantino i Aleksander Čeferin.

U objavljenoj studiji analiziran je do sada najveći broj gena povezanih s nizom nasljednih kardioloških stanja koja dovode do iznenadne srčane smrti, točnije 294 gena. Među analiziranim genima su i oni koji dovode do raznih poremećaja električne aktivnosti srca uključujući nasljedne poremećaje ionskih kanala srca poput sindroma produljenog QT intervala, Brugadinog sindroma, ali i geni čije promjene dovode do strukturnih promjena srca poput kardiomiopatija (najčešće hipertrofijska kardiomiopatija), te niza drugih stanja.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri