Briga o zdravlju

Predstavljen projekt “Pokaži srce”

05.06.2022.

Predstavljen projekt “Pokaži srce”
Foto: Drago Sopta/HNS

U splitskom hotelu Le Meridien Lav predstavljen je društveno odgovorni projekt “Pokaži srce”, koji je nastao uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza i PSK, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, Poliklinike Life te drugih stručnih i medicinskih organizacija.

 

Projekt je nastao s ciljem unapređenja brige o zdravlju sportaša kroz ciljane edukacije, uključujući i pružanje hitne pomoći s brzom reanimacijom, koja, ako se pravilno izvede, značajno doprinosu spašavanju života.

Gotovo svaki mjesec svjedoci smo naslova koji govore o tragičnim događajima s nogometnih i sportskih terena. Naime, sportaši danas treniraju jače nego prije, redovito idu do krajnjih granica svoga tijela. Brojni treneri u svijetu ukazuju na prezagušen raspored i opterećenja. S ciljem unapređenja brige o zdravlju sportaša pokrenut je projekt “Pokaži srce”, koji je podržao i Hrvatski nogometni savez na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem.

Foto: Drago Sopta/HNS

“HNS zahvaljuje i pozdravlja inicijativu naših partnera PSK koji su svoju povezanost sa savezom odlučili aktivirati upravo na ovaj način. Nakon što su nam iz PSK predstavili projekt odmah smo prepoznali da se radi o fantastičnoj ideji i da je ovo prilika da zajedničkim snagama iskoristimo našu prepoznatljivost kako bi skrenuli pozornost na jednu vrlo osjetljivu temu. Svjedoci smo da se nesretni slučajevi događaju na najvišim natjecateljskim razinama tako da su redovni sportski pregledi najmanje što možemo učiniti kako bi se broj tih slučaja što je više moguće smanjio“, rekao je Marijan Kustić.

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni reprezentativci Andrej Kramarić i Josip Juranović uživo su pokazali kako izgledaju sportski pregledi u novom hrvatskom projektu “Pokaži srce”. Posljednjih godina sve više svjedočimo brojnim nezgodama na sportskim borilištima. Sportaši danas treniraju jače nego prije, redovito idu do krajnjih granica svoga tijela. Brojni treneri u svijetu ukazuju na prezagušen raspored i opterećenja.  

“Naravno da je važno pratiti svoje, ali i zdravlje svojih prijatelja. Pričamo o ovome da bismo potaknuli igrače, pogotovo one mlađe, da budu svjesni što ih čeka. Mi sportaši prisiljeni smo svakodnevni davati 200 posto svojih mogućnosti, a možda u određenom trenutku naša tijela i naši organizmi, naše srce to ne izdrži. U tom smislu želim da ovaj projekt bude podržan na najbolji mogući način kako bismo ukazali da nijedna utakmica nije važnija od našeg srca“, izjavio Andrej Kramarić, dok je Josip Juranović dodao:  

“Ovo je jako lijepa priča, nadam se da će ovaj projekt biti svesrdno podržan. Ono što ja mogu reći iz perspektive profesionalnog sportaša jest poručiti da je najvažnije slušati odgovorne ljude, pogotovo one u liječničkih timova klubova i reprezentacija. Kad sam igrao u Hajduku prošao sam edukaciju pružanja prve pomoći na terenu, jako je bitno u datom trenutku reagirati na pravi način”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Društveno odgovorni projekt “ Pokaži srce” za cilj ima podizanje svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, unapređenje brige o zdravlju kroz edukacije koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći, osobito kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora kojima su opremljeni brojni sportski klubovi, a čijom se pravilnom primjernom znatno (čak do 74%) povećavaju šanse za spašavanje života.  

“Ulaganje u sport, posebno u zdravlje sportaša je višestruko društveno odgovorna djelatnost i u tom smislu apsolutno treba podržati ovaj projekt. Zahvaljujem se HNS-u i PSK-u, koji su prepoznali važnost ulaganja u zdravlje sportaša jer mislim da je to akcija apsolutno potrebna svima, posebice sportašima. Sportski pregledi su zakonska obaveza da bi se sportaši mogli natjecati, a naravno da je ovo sportski pregled koji je obuhvatniji. Ispred Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja i Poliklinike Life želim reći da smo nastojali uključiti apsolutno sve mjerodavne čimbenike i ljude koji mogu anticipirati u ovom projektu na razini cijele Hrvatske”, rekao je ravnatelj Poliklinike Life, doc.dr.sc. Tomislav Madžar.  

“PSK je prva sportska kladionica na hrvatskom tržištu, sljedeće godine slavimo 25. obljetnicu. U svom radu PSK je pokazala veliku podršku sportu općenito, ali i lokalnim zajednicama kroz niz aspekata podrške, ne samo nomenklaturne, već i financijske kroz različite oblike sponzorstava na koja smo osobito ponosni, poput Hrvatskog nogometnog saveza. To je nešto što je dugoročno naš doprinos hrvatskom društvu u cijelosti. Suradnja s HNS-om potvrđuje da se kao kompanija želimo ponašati društveno odgovorno doprinositi društvu, s HNS-om smo zajedno u ponosu, ne samo da bi to bio slogan, nego da zaista prenesemo najbolje vrijednosti koje možemo hrvatskom društvu u cijelosti”, izjavio je Francesco Postiglione, generalni direktor PSK koji je pokrenuo projekt u suradnji sa svojim partnerima te drugim stručnim sportskim i medicinskim organizacijama i tijelima.

Foto: Drago Sopta/HNS
  

Osim edukacija, projekt “Pokaži srce” uključuje i besplatne preventivne zdravstvene preglede, koji uključuju: 12-kanalni EKG test, pregled vida i sluha, spirometriju na indikaciju, antropometrijska mjerenja visine i težine, osobnu i obiteljsku anamnezu, auskultaciju, fizikalni pregled srca, pluća i trbušnih organa, mjerenje tlaka i pulsa, klinički pregled liječnika, završno mišljenje liječnika s potvrdom o sposobnosti za bavljenje sportom. Za pojedine sportaše, za koje se za to pokaže potreba, radit će se dodatni specijalistički pregledi koji će uključivati ultrazvuk i ergometriju srca te sve ostale preglede koji će biti potrebni.

PSK je pokrenuo vlastitu donatorsku kampanju s ciljem prikupljanja značajnih sredstava kako bi se osigurala realizacija i izvedba projekta na terenu, odnosno kako bi se pokrenula serija stručnih edukacija i besplatnih pregleda mladim sportašima diljem Hrvatske.

“PSK kao dugogodišnji sponzor hrvatskog sporta i kao brand koji stoji iza dobre igre, prikuplja sredstva vlastitim doniranjem na bazi igre na Hrvatsku i/ili HNL sve do 18.12.2022. Sustav prikupljanja donacija, osmišljen je tako da uključuje igrače koji svojom igrom potiču PSK na donaciju – tako da za svaku njihovu igru tj. ulog koji uključuje utakmicu Hrvatske i/ili HNL-a donira određeni postotak na ulog igrača, a koje se uplaćuju na račun Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, sa svrhom osiguranja provedbe ciljanih edukacija i besplatnih pregleda, a s ciljem prevencije iznenadne srčane smrti i općenito povećanja brige o zdravlju sportaša!“, istaknuo je Božo Mekinić, Brand & Sponsorship menadžer PSK-a.

Prvi pregledi već su održani u Vukovaru, a ovog se vikenda održavaju u Splitu. Osim edukacije, projekt uključuje i besplatne preventivne zdravstvene preglede.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri