Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Velika obljetnica

Hrvatski nogometni
savez proslavio 110.
rođendan

13.06.2022.
Hrvatski nogometni savez proslavio 110. rođendan
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Hrvatski nogometni savez proslavio je 13. lipnja 110 godina svog postojanja. U dvama stoljećima Savez je nekoliko puta promijenio ime, ali ljudi koji su ga vodili nikad nisu prestali brinuti za dobrobit hrvatskog nogometa.

 

Povijest HNS-a počinje 13. lipnja 1912. godine kada je u Hrvatskom športskom savezu osnovana sekcija za nogomet, a prvi predsjednik postao je Milovan Zoričić. Nešto kasnije, osnutkom Jugoslavenskog nogometnog saveza, hrvatski klubovi natjecali su se u jedinstvenoj ligi. Takvo stanje trajalo je sve do formiranja Banovine Hrvatske 1939. godine. Iste godine krovno tijelo hrvatskog nogometa postao je Hrvatski nogometni savez, s imenom koje nosi i danas. Već sljedeće godine, Hrvatska je odigrala četiri prijateljske međunarodne utakmice - po dvije sa Švicarskom i Mađarskom.

Tako se dvoboj sa Švicarskom na igralištu Građanskog, u kojem je Hrvatska slavila 4:0, i danas smatra prvom službenom utakmicom pod okriljem HNS-a, a priznatom od strane svjetskih nogometnih organizacija. Godinu dana kasnije, 17. lipnja 1941. godine, Hrvatska je primljena u članstvo FIFA-e, a u tom ratnom razdoblju odigrat će 14 međunarodnih susreta.

Nakon završetka rata i formiranjem bivše države, krovno tijelo koje je upravljalo nogometom u zemlji postao je Jugoslavenski nogometni savez, unutar kojeg je HNS brinuo o hrvatskim klubovima.

Raspadom Jugoslavije u devedesetim godinama prošlog stoljeća počinje moderno doba hrvatskog nogometa. Već u listopadu 1990. hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prvu službenu utakmicu protiv SAD-a. Završilo je pobjedom Hrvatske na prepunom Maksimiru rezultatom 2-1, a za momčad su igrali neki od najboljih hrvatskih igrača tog doba: Zlatko Kranjčar, Aljoša Asanović, Dražen Ladić, Marko Mlinarić... Gotovo istovremeno s proglašenjem nezavisnosti, Hrvatski nogometni savez počeo je raditi na međunarodnom priznavanju. Sve to isplatilo se 3. srpnja 1992. kada je Hrvatska ponovno primljena u FIFA-u, te godinu dana kasnije kada je ušla i u članstvo UEFA-e.

U tom iznimno turbulentnom razdoblju za hrvatski nogomet, posebnu zahvalnost treba istaknuti prvim predsjednicima HNS-a: Mladenu Vedrišu (1990 - 1994), Damiru Matovinoviću (1994 - 1995), Đuri Brodarcu (1995 - 1995), Nadanu Vidoševiću (1995 - 1996), Josipu Šoiću (1996 - 1997), Branku Mikši (1997 - 1998). Upravo su oni, uz izbornike i igrače, najzaslužniji za međunarodno priznanje, ali i uspjeh na prva dva velika natjecanja na koja se Hrvatska plasirala - Euru u Engleskoj 1996. godine, kad smo stigli do četvrtfinala te bronci na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

Na mjesto predsjednika HNS-a potom je stigao Vlatko Marković, koji je na Savez vodio najduže, čak 12 godina. U tom razdoblju Hrvatska je zaigrala na dva Svjetska prvenstva (Japan i Južna Koreja, Njemačka) te tri Europska prvenstva (Portugal, Austrija i Švicarska, Poljska i Ukrajina). Jednako tako, Hrvatska je dobila i organizaciju Europskog prvenstva u futsalu koje je 2011. održano u Splitu i Zagrebu.

Vlatka Markovića naslijedio je Davor Šuker, član “Zlatne generacije iz Francuske” i najbolji strijelac u povijesti reprezentacije. Pod Šukerovim vodstvom Vatreni su ostvarili najveći rezultat u povijesti hrvatskog nogometa osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, ostvarili plasman na Svjetsko prvenstvo 2014., odnosno Europska prvenstva 2016. i 2020. godine, ali i bili domaćini Europskog prvenstva U-17 reprezentacija.

Veliku obljetnicu Savez je dočekao na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem, koji je prvi čovjek hrvatskog nogometa jednoglasno postao 29. srpnja prošle godine. U Kustićevom mandatu Vatreni su ostvarili plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, u kojem će u studenom braniti rusko srebro.

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Danska

22.09.2022.