Riječi uglednika

Lorenzo Cavallari: “Hrvatska je uspješan primjer dugoročne vizije i strateškog planiranja”

03.04.2023.

Lorenzo Cavallari: “Hrvatska je uspješan primjer dugoročne vizije i strateškog planiranja”
Foto: Drago Sopta/HNS

Sjednicu Skupštine svojim su prisustvom uveličali i eminentni gosti, koji su se skupštinarima obratili prigodnim riječima.

Lorenzo Cavallari, Fifa: 

“Najsrdačnije pozdravljam predsjednika Marijana Kustića, izvršnog direktora Tomislava Svetinu, poštovane članove Izvršnog odbora, predstavnika Uefe, Lucu Nicolu, delegate, drage nogometne prijatelje.

Veliko mi je zadovoljstvo biti prvi put u Zagrebu i ovdje predstavljati Fifu na vašoj Skupštini. Želio bih, naravno, svima vama izraziti najtoplije želje u ime predsjednika Fife, Giannija Infantina, glavne tajnice Fife, Fatme Samoure, kao i cijele Fifine administracije.

Prije nešto više od tri mjeseca okončano je Svjetsko prvenstvo u Kataru. Bio je to fantastičan događaj, ispunjen fantastičnim pričama, ali ponovno je na najvećoj pozornici Hrvatska izvela jedan od najdojmljivijih nastupa. Malo je toga ostalo za reći o zemlji od četiri milijuna koja je na dvama uzastopnim svjetskim prvenstvima završila kao viceprvak, a potom i kao trećeplasirana momčad na svijetu.

Ovi rezultati nevjerojatna su potvrda posla koji obavljate, ali u isto vrijeme samo su vrh ledenog brijega. Iza toga stoji izvanredan rad baze, rad na razvoju mladih igrača, što dokazuje činjenica da je u odnosu na finale SP-a u Rusiji, Hrvatska u polufinalu SP-a u Kataru imala sedmoricu novih igrača. Hrvatska je tako pokazala uspješan primjer dugoročne vizije i strateškog planiranja, što zaslužuje sve pohvale Fife.

U pogledu razvoja nogometa, izuzetno smo ponosni što možemo malim dijelom doprinijeti ovim uspjesima kroz zajedničke projekte koje zajedno provodimo u okviru FIFA Forward programa. Kao što znate, sada smo pokrenuli treći ciklus FIFA Forward 3.0 programa, a HNS je bio jedan od prvih saveza koji se prijavio i dobio sredstva.

Posebno bih želio spomenuti projekte podrške novim nacionalnim malonogometnim ligama mladih, kao i nastavak omladinskog turnira Vlatko Marković za igrače do 15 godina do 2026. godine. Sjajno je vidjeti da su razvojna sredstva usmjerena na nogomet i natjecanja mladih, siguran sam da ćemo neke od tih mladih igrača, koji igraju na ovakvim turnirima, u budućnosti vidjeti kao zvijezde na Svjetskom prvenstvu 2026. godine i na prvenstvima koja će uslijediti.

Htio bih izdvojiti i izvrsnu suradnju na profesionalnom i osobnom planu između Fife i vodstva HNS-a. Bilo nam je jako drago ugostiti vaše izaslanstvo, kako u Dohi, tako i nedavno u Parizu, razmjena mišljenja uvijek je plodna i produktivna.

Na kraju, želio bih vašoj reprezentaciji poželjeti svu sreću na završnici Lige nacija ovog lipnja, kao i, nedugo nakon toga, vašoj U-21 reprezentaciji na Euru u Rumunjskoj i Gruziji.

Stoga, dragi Marijane i dragi Tomislave, dopustite mi da Vama i Vašem timu čestitam na radu u protekloj godini. Možete biti uvjereni u kontinuiranu podršku i predanost Fife razvoju nogometa u Hrvatskoj. Hvala vam na gostoprimstvu".

Foto: Drago Sopta/HNS

Luca Nicola, Uefa: 

“Poštovani predsjedniče, poštovani članovi Izvršnog odbora, poštovani izvršni direktore, poštovani delegati i članovi hrvatske nogometne zajednice,

Dopustite mi da vam na početku svima prenesem najtoplije pozdrave iz Uefe u ime predsjednika, Aleksandra Čeferina i glavnog tajnika, Theodorea Theodoridisa. Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje sa svima vama kao predstavnik Uefe povodom godišnje Skupštine vašeg saveza.

Rijetke su zemlje u kojima se veza s nogometom ostvaruje tako intuitivno kao u Hrvatskoj. Vaša je zemlja dala neke od najboljih nogometaša na svijetu, a rezultati vaše reprezentacije jednostavno su zapanjujući. Još jednom ste zapanjili svijet osvojivši treće mjesto na FIFA Svjetskom prvenstvu prošle godine i učinivši Europu ponosnom kao druga najbolja europska momčad na turniru. Naravno, ovaj uspjeh ne dolazi slučajno, već je zaslužen zalaganjem, talentom i radom cijele hrvatske nogometne zajednice. Sada nam je želja vidjeti možete li ovaj uspjeh na svjetskoj sceni ponoviti i na europskoj razini! Početak kvalifikacija za EURO već je bio vrlo solidan s osvojena četiri boda u prve dvije utakmice.

Osobno sam uvijek gajio velike simpatije prema hrvatskom nogometu, pa i zbog brojnih nogometnih veza s mojom domovinom Švicarskom. Ivan Rakitić i Mladen Petrić, na primjer, nisu samo hrvatsko-švicarski dvojni državljani nego i legende mog rodnog kluba Basela. Još jedna velika nogometna ličnost s dvojnim državljanstvom naših dviju zemalja je, na žalost, preminula početkom ove godine. Miroslav Blažević nije bio samo “trener svih trenera” nezaboravne hrvatske reprezentacije koja je 1998. godine osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, već je vodio i nekoliko švicarskih klubova, među kojima je bio i kratkotrajni izbornik švicarske reprezentacije 1976. godine.

Okrenuo bih se sad aktualnim temama u europskom nogometu. Kao što svi znate, temeljni principi nogometa ozbiljno su dovedeni u pitanje u posljednje vrijeme s pokušajem stvaranja Super lige. Uvjereni smo, međutim, da je ovaj izazov zapravo samo pridonio učvršćivanju i jačanju europskog sportskog modela koji se temelji na otvorenim natjecanjima i solidarnosti diljem nogometne piramide, od vrha pa sve do lokalne Grassroots razine. Sve je veća svijest da su te vrijednosti i ideali tu da se štite i promiču i želim zahvaliti Hrvatskom nogometnom savezu na čvrstoj podršci u tom pogledu.

U skladu s načelima europskog sportskog modela, u Uefi reinvestiramo što je moguće više naših prihoda u razvoj nogometa na svim razinama piramide - od Grassrootsa naviše. Naš razvojni i solidarni program HatTrick doživjet će još jedno povećanje za nadolazeći četverogodišnji ciklus koji počinje 2024. godine. Svaki nacionalni savez, uključujući HNS, dobit će do 17 milijuna eura tijekom četiri godine, što predstavlja povećanje od 21 posto u odnosu na prethodni ciklus. To znači da će biti dovoljno mogućnosti za daljnja strateška ulaganja u nogomet u Hrvatskoj.

Ponosni smo što smo podržali i podržavamo važne projekte HNS-a kroz HatTrick program, posebice u vezi s razvojem nogometne infrastrukture.

Kada govorimo o strateškim ulaganjima i nogometnoj infrastrukturi, postoji velika potreba da se ovdje u Hrvatskoj napravi puno više. Novi stadion u Osijeku je sjajna vijest, ali još uvijek vidimo nedostatak kvalitetne infrastrukture u zemlji i to negativno utječe na razvoj sporta. Pozivamo državnu i lokalnu vlast da udvostruči svoje napore u izgradnji i poboljšanju nogometne infrastrukture u cijeloj zemlji za dobrobit svih, za profesionalni i amaterski nogomet, za žene i muškarce, djevojčice i dječake. Nije potrebno spominjati da smo u Uefi spremni surađivati i dati doprinos u ovom zajedničkom naporu.

Kao što možda znate, u srijedu se u Lisabonu održava Kongres Uefe na kojem će biti izabrana polovica pozicija u Izvršnom odboru, uključujući i mjesto predsjednika. Želio bih iskoristiti ovu priliku i u ime Uefe zahvaliti Davoru Šukeru na njegovom doprinosu kao članu Izvršnog odbora u posljednjih osam godina. Njegov mandat bliži se kraju, ali budućnost hrvatskog nogometa u Europi definitivno je u sigurnim i vrlo sposobnim rukama s trenutnim vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza. A još uvijek imate Zvonimira Bobana, našeg tehničkog direktora i šefa nogometa, kao velikog zagovornika Hrvatske u Uefi”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora:

“Uvijek mi je izuzetna čast pozdraviti vas u ime Hrvatskog olimpijskog odbora, predsjednika Zlatka Mateše i cijele olimpijske obitelji. Teško je govoriti nakon svega što je rečeno, posebno kad to kažu ljudi iz svjetske i europske nogometne organizacije. Da je u svemu tako, bili bismo najbolji na svijetu. No, barem smo takvi u nogometu. Dovoljno je pogledati Fifinu ljestvicu, nema se što drugo reći.

Čestitke izborniku Zlatku Daliću i igračima, kao i svim drugim izbornicima i njihovim ekipama jer se vidi da HNS ima svjetlu budućnost. Hvala predsjedniku i suradnicima na fantastičnoj suradnji s HOO-om, ona će se vjerujem i nastaviti. Želim vam puno sreće i uspjeha u daljnjem radu. HOO će nastojati i dalje biti potpora radu HNS-a kao što je bio i do sada".

Mladen Vedriš, počasni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza:

“Izuzetno je zadovoljstvo čuti ovo što su nam rekli predstavnici Fife i Uefe. Nije loše kad dobro mislite sami o sebi, ali kad to misle drugi i ovako javno kažu, to su izuzetna priznanja za naš nogomet. To nas sigurno motivira za dalje. Osvrnuo bih se sad na ono što se događalo zadnjih desetak ili petnaestak dana. Uspješno smo apsolvirali dvije utakmice na početku kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo i stvorili odličnu atmosferu u kojoj se danas okupljamo.

Čestitam igračima i izborniku na tome jer nam stvara pozitivan okvir za daljnje uspjehe. Čestitam i na sportskom i poslovnom menadžmentu i na odličnom financijskom rezultatu HNS-a. Uz sve sportske uspjehe, i ovaj poslovno-financijski dio je na visokoj razini”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri