Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Skupština u Sheratonu

Davor Šuker ponovno
izabran za
predsjednika HNS-a

22.12.2017.
Davor Šuker ponovno izabran za predsjednika HNS-a
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

U petak u podne je u zagrebačkom Sheratonu započela izborna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza, na kojoj je Davor Šuker dobio novi predsjednički mandat.

Skupština Hrvatskog nogometnog saveza održava se u Hotelu Sheraton u Zagrebu s početkom u 12:00 sati, a dosadašnji predsjednik HNS-a Davor Šuker ponovno je izabran na tu funkciju.

Po drugi je puta za predsjednika predložio Pero Karatović iz Zagrebačkog nogometnog saveza, a jednoglasno je prihvaćen prijedlog o javnom glasovanju. Šukera je podržalo 48 zastupnika, uz tri suzdržana i jednog protiv. 

"Uzbuđen sam jer znamo što u nogometu znači kontinuitet. Igrajući na travnjaku, naučili smo osnove timskog rada. Danas je u Hrvatskoj sve više ljudi koji žele 'instant' sportskog djelatnika, dok ja želim što više onih koji se žele mukotrpno baviti nogometom", poručio je Šuker po svom izboru.

"Drago mi je što smo vidjeli i one koji nisu bili 'za' - želim svim budućim kandidatima da skupe ono što je prema Statutu dovoljno i da se uključe u rad hrvatskog nogometa. HNS nisu samo Rijeka ili Dinamo, nogometni savez čine i niželigaši i baza. Potrebno je prikupiti iskustvo, raditi u praksi", dodao je.

"Neka budemo u što većem broju u Rusiji, da se zajedno družimo od Kalinjingrada do Rostova i da budemo što dulje na Svjetskom prvenstvu", istaknuo je.

Predsjednik Šuker prisutnima se obratio i na samom početku Skupštine: 

"Danas je prigoda u kojoj s velikim zadovoljstvom možemo utvrditi da smo ostvarili najvažnije ciljeve Saveza: plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji sljedeće godine te uspješno financijsko poslovanje – što prije svega znači da su izdvojena značajna financijska sredstva za pomoć klubovima i županijskim savezima. Unaprijeđen je sustav natjecanja, realizirane su brojne međunarodne aktivnosti i uspješno su okončani edukacijski procesi. Sve su bolji odnosi s domaćim institucijama, a na visokoj su razini odnosi s Uefom i Fifom", rekao je u uvodu.

"Ukupno uzevši ovu godinu, kao i prethodne tri, možemo označiti kao uspješno razdoblje hrvatskog nogometa. Rezultat je to našeg zajedničkog, timskog rada, a što će biti, uvjeren sam, i temelj naših aktivnosti u sljedećim godinama. Budimo ponosni na naše uspjehe!", dodao je, pozdravivši zastupnike, goste i predstavnike medija.

Među gostima su i dopredsjednik Uefe, predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel, direktor Uefinog sektora za nacionalne saveze Zoran Laković, predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, predstavnik Grada Zagreba Ivica Lovrić te počasni predsjednici Saveza Branko Mikša i Mladen Vedriš. 

"Nogomet je zajednička odgovornost svih vas, uključujući i nove članove Skupštine. Aktivno sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu stvara samopouzdanje, izaziva respekt, pokazuje da Hrvatska u sportu može ostvariti one rezultate koje stanovnici i domoljubi žele. Želim da imamo na umu jednostavnu činjenicu - u svemu onome što radimo moramo biti što bolji. Kada smo bolji, onda smo jači. Nije dobro kada je redoslijed obratan. Želim najbolje rezultate rukovodstvu i u budućnosti", rekao je Vedriš.

"U 2017. godini u Zagrebu smo znatno investirali u nogometne terene. Više od 60 milijuna kuna uložili smo u terene s umjetnom i prirodnom travom. Naravno da to ne mogu same druge lokalne jedinice samouprave jer nisu u takvoj mogućnosti kao grad Zagreb. Drugima, gdje je to moguće, treba dati sredstva HNS-a i Uefe. Jedna od rijetkih poveznica za sve Hrvate u svijetu je nogometna reprezentacija, vjerujem da će tako biti i dalje, a što se tiče grada i rukovodstva, naša suradnja je uvijek bila partnerska i korektna te vjerujem da će biti takva i ubuduće", naglasio je Lovrić.

Na prijedlog dopredsjednika Ante Vučemilović-Šimunovića dopunjen je dnevni red razmatranjem tehničkih ispravaka i pročišćenog teksta Poslovnika HNS-a, nakon što je u lipnju Status HNS-a usuglašen s izmjenama i dopunama Zakona o sportu. 

Govorili su i predsjednik NO Hajduka, Slaven Marasović, predsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije Marko Erceg te predsjednik Hajduka Ivan Kos, nakon čega su predstavnici Hajduka i županijskog saveza napustili Skupštinu, kao i Jure Bosančić, prvi čovjek NK Dugopolje i jedan od dvojice skupštinara koji predstavljaju 2. HNL.

Igor Kodžoman predstavio je članovima Skupštine sve detalje, uključujući one financijske, oko projekta Svetice te predstojećeg projekta obnove igrališta hrvatskih prvoligaša.

"S indignacijom moram odbaciti optužbe predstavnika ŽNS Splitskog-dalmatinskog. Svi znate koliko ste truda uložili u svom sportskom djelovanju, iza vas stoji i po 50 godina rada. O problemima treba razgovarati na odgovarajući način, uvažavajući sugovornike. Nije problem hrvatskog nogometa sastav ove Skupštine ili rukovodstvo HNS-a. Stvari možemo mijenjati samo na demokratski način", osvrnuo se Željko Biondić, član Izvršnog odbora. 

"Iako se s puno stvari ne slažem, mišljenja sam da dijalogu nema alternative. Iz tog razloga mi iz HUNS-a ćemo uvijek biti za stolom i nuditi rješenja. Naša glavna zadaća je štititi interese igrača. Kroz svoj rad u HUNS-u imao sam priliku biti na terenu, osluškivao sam potrebe hrvatskog nogometa. Dobro sam upoznat sa stanjem na terenu. Drago mi je što je HUNS dosta toga uspio napraviti u proteklom razdoblju, nastojimo biti društveno odgovorni. Prijedloge Opatijske inicijative vidim kao pozitivan pomak, ali nisam siguran koliko su ostvarivi. Ponavljam, zajedno sa svojim timom bit ću uvijek spreman sjesti za stol sa svim dionicima hrvatskog nogometa. Bit ćemo konstruktivni, upozoravat ćemo na ono što nije dobro, ali isticati i dobre stvari", nadovezao se bivši reprezentativac Dario Šimić.

Prihvaćeno je izvješće Verifikacijske komisije i usvojen je zapisnik s prošle sjednice Skupštine. Potom je prikazan film o Gunji i stadionu koji je HNS tamo izgradio, uz četiri već napravljena igrališta.

Usvojeni su prijedlog programa rada Saveza u 2018. godini te prijedlog financijskog plana Saveza za isto razdoblje.

"Savez je za ovu godinu planirao prihode u iznosu od 210.975.000,00 kuna prvenstveno iz vlastitih aktivnosti i rashode u iznosu od 202.775.000,00 kuna te višak prihoda u iznosu 8.200.000,000 kuna. 70 posto ukupnih prihoda odnosi se na djelatnost Saveza - plasman na SP, marketing, TV prava, ulaznice, odigravanje utakmica i sportsku opremu. Najveći dio prihoda od donacija, u iznosu od 32.200.000,00 kuna, planiran je za renovaciju i izgradnju nogometnih terena. Sva raspoloživa sredstva koriste se redovito, pravovremeno i sukcesivno i podliježu stalnom monitoringu i redovitom izvještavanju davatelju svake pojedine donacije, odnosno programa, kao i redovitoj neovisnoj financijskoj reviziji", pojasnila je Ružica Bajrić, voditeljica Odjela za finacijsko-računovodstvene poslove.

"70 posto rashoda (133.411.000,00 kuna) odnosi se na rashode vezane za planirane aktivnosti Saveza, kvalifikacijske i prijateljske utakmice svih reprezentacija i uzrasta, završnicu SP-a u Rusiji, selektivne programe i završna natjecanja mlađih uzrasta, nogometne kampove, seminare trenera i sudaca, sportsku opremu, naknade osobama izvan radnog odnosa, funkcionalne rashode te naknade igračima za plasman na SP", dodala je.

Za članove Izvršnog odbora izabrani su Željko Biondić, Đuro Bukvić, Nenad Črnko, Dubravko Galović, Nenad Horvatić, Davor Ivić, Mato Kljaić, Ante Kulušić, Josip Kuterovac, Drago Lucić, Robert Markulin, Damir Mišković, Slavko Prišćan, Tomislav Svetina, Ante Vučemilović-Šimunović i Ile Topuzović. Na prijedlog predsjednika Šukera, za prvog dopredsjednika izabran je Ante Vučemilović-Šimunović, a za dopredsjednike Ante Kulušić, Robert Markulin, Damir Mišković i Tomislav Svetina.

"Čestitam svim novim članovima Izvršnog odbora, želim da djelujemo u interesu hrvatskog nogometa i da se ne umorimo u pomaganju hrvatskom nogometu. Nadam se dobroj i učinkovitoj suradnji", rekao je predsjednik Šuker.

Još vijesti

 • Predsjednik Šuker ugostio iransku delegaciju i Zlatka Matešu

  15.12.2018.

  Predsjednik Šuker ugostio iransku delegaciju i Zlatka Matešu

  U Zagrebu je održan sastanak predsjednika HNS-a Davora Šukera s predstavnicima Iranskog olimpijskog odbora te predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom. Delegacija Iranskog olimpijskog odbora posjetila je...

 • Šuker kandidat za novi mandat u Izvršnom odboru Uefe

  11.12.2018.

  Šuker kandidat za novi mandat u Izvršnom odboru Uefe

  Na Kongresu Uefe u Rimu u veljači sljedeće godine birat će se osam članova Izvršnog odbora, a kandidat za novi mandat je i predsjednik HNS-a Davor Šuker. Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog...

 • Video: Novi mandat Stjepanu Merkašu na čelu NSKZŽ

  11.12.2018.

  Video: Novi mandat Stjepanu Merkašu na čelu NSKZŽ

  Stjepan Merkaš jednoglasno je izabran za novog-starog predsjednika Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, a Zorislav Srebrić postao je počasni član.   Redovna izborna Skupština Nogometnog...

 • Izvještaj sa sjednice Izvršnog odbora HNS-a

  10.12.2018.

  Izvještaj sa sjednice Izvršnog odbora HNS-a

  Pod rukovodstvom predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera, u Zagrebu je održana sjednica Izvršnog odbora Saveza. Izvršni odbor HNS-a usvojio je sve potrebne materijale za redovnu...

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Azerbajdžan

21.03.2019.