Marijan Kustić novi dopredsjednik

U Zagrebu održana redovna Skupština HNS-a

07.03.2017.

U Zagrebu održana redovna Skupština HNS-a
Foto: Drago Sopta/HNS

U Zagrebu je održana redovna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza.

Hotel Westin u Zagrebu ugostio je u utorak redovnu Skupštinu HNS-a, kojoj su prisustvovali i predstavnik HOO-a Siniša Krajač, Predrag Sloboda iz Nacionalnog vijeća za sport, pomoćnik pročelnika za sport i mlade Grada Zagreba Milan Čolić, predstavnici udruge Uvijek vjerni, predstavnici FARE-a, Dario Šimić i Mario Jurić iz Nogometnog sindikata, Tofko Dedić iz Svjetske organizacije Roma te počasni predsjednici HNS-a Branko Mikša i Mladen Vedriš

Predsjednik Davor Šuker osvrnuo se na nadolazeće izazove te jedinstvo unutar HNS-a, bez obzira na medijski pristup:

"Koliko god me žalosti da se HNS koristi u dnevno-političke svrhe te se pritom blate sjajni rezultati i uspjesi HNS-a, klubova i nogometaša, toliko me veseli što je nogometna obitelj jedinstvena, kako dokazuje i ova današnja Skupština. Ne smijemo se umoriti u pomaganju nogometu i moramo ustrajati na tom zajedništvu iz kojega naši uspjesi proizlaze, na žalost svih onih kojima ti uspjesi smetaju".

"Dvije godine nismo imali 'normalnu' utakmicu s navijačima, a susret s Ukrajinom bitan je za život HNS-a te pozivam sve da pripremimo najbolju utakmicu u povijesti reprezentacije, pri čemu zahvaljujem premijeru Plenkoviću i ministru Orepiću. Ne moram govoriti što bi dobro popunjen Maksimir značio našim nogometašima, a svi koji vole hrvatsku reprezentaciju znaju što nam ta utakmica znači. Cijene ulaznica su popularne, a odlazak na Svjetsko prvenstvo prioritet je HNS-a i vjerujem da ćemo biti uspješni. Pozivam da se protiv Ukrajine navija fer i korektno, bez diskriminacije prema ikome, da na kraju utakmice budemo ponosni na gledatelje i na momčad. Pred nama je i vrlo zahtjevno Europsko prvenstvo U-17, a u predsezoni smo hrvatskom turizmu osigurali barem 11.000 noćenja. Uz potporu Skupštine nastavljamo se brinuti o hrvatskom nogometu i nogometnoj obitelji, pokažimo zajedništvo i pomozimo Vatrenima doći do vrijedne pobjede. Budimo ponosni!", zaključio je Šuker.

Foto: Drago Sopta/HNS

Na Skupštini su uručene nagrade dobitnicima Trofeja podmlatka, najvišeg priznanja Hrvatskog nogometnog saveza. Dobitnici su Željko Huber, nogometaš, dužnosnik, u dva mandata predsjednik NK Osijek te predsjednik HNS-a od 1981. do 1982. godine, zaslužan za podizanje kvalitete nogometa u slavonsko-baranjskoj regiji te Stanislav Vugrinec, koji je karijeru posvetio razvoju psihičke i fizičke pripreme sportaša svih uzrasta, a od 1998. do 2011. godine bio je trener u hrvatskoj reprezentaciji U-17. Vugrinec je dugi niz godina instruktor Središta Varaždin te od osnutka Nogometne akademije predavač i autor brojnih knjiga i zapaženih radova, čime je dao značajan doprinos unapređenju rada s mladima.

Foto: Drago Sopta/HNS

"Najsrdačnije zahvaljujem na ovom visokom priznanju. U nogometu sam radio 50 godina i ovom prilikom čestitam HNS-u te reprezentativcima i stožeru na dosadašnjim uspjesima, uz veliku želju da i u narednom razdoblju odlazimo na velika natjecanja te nastavimo s razvojem nogometa u Hrvatskoj", poručio je Huber.

"Hvala svima na velikom priznanju. Rad s mlađim uzrastima već je u startu dilema, s obzirom na veliki izazov i puno odgovornosti, ali uz entuzijazam donosi veliku radost i zadovoljstvo. Sretan sam što sam na tome putu imao sjajan uzor, gospodina Srebrića kome posebno zahvaljujem, kao i svim suradnicima koji su mi davali podršku. Ovo mi priznanje uistinu mnogo znači", rekao je Vugrinec.

Foto: Drago Sopta/HNS

Predsjednik Šuker na Skupštini je podnio izvještaj o radu Izvršnog odbora te drugih tijela HNS-a u 2016. godini, istaknuvši brojne aktivnosti, uključujući nastup na EP-u u Francuskoj, uspješan početak kvalifikacija za SP, nacionalne razvojne kampove, kampove nacionalnih manjina i suradnju sa Svjetskom organizacijom Roma.

Ružica Bajrić, voditeljica Odjela za računovodstveno-financijske poslove, u završnom je računu za 2016. godinu obrazložila prihode u iznosu 202.024.635,45 kuna i rashode u iznosu 195.620.082,16 kuna. Najveći dio prihoda odnosi se na plasman Vatrenih na EP i plasman u drugi krug, kao i na prihode od djelatnosti, marketinga, televizijskih prava i ulaznica te prihode od Fife, Uefe, HOO-a i članskih doprinosa. Najveći dio rashoda (70%) odnosi se na ostvarenje programskih ciljeva i djelatnosti saveza, organizaciju brojnih utakmica svih uzrasta muškog, ženskog i malog nogometa, kampova, završnih natjecanja, seminara te pomoći klubovima i županijskim savezima. Sve obveze prema dobavljačima redovito su podmirivane. Usvojeni su i završni račun te izvješće revizora.

Revizorsko izvješće PwC-a, neovisno od saveza, podnio je John Gašparac: "Revizija je obavljena u skladu s međunarodnim standardima i hvala Ružici i njenoj ekipi na izvrsnoj suradnji. Prema našem mišljenju priloženi financijski izvještaji korektno prezentiraju financijski položaj HNS-a na dan 31. prosinca 2016. godine i njegovu financijsku uspješnost u skladu sa zakonima".

Foto: Drago Sopta/HNS

 

S obzirom da je dopredsjednik HNS-a Damir Mišković zbog čestih putovanja i poslovnih obveza podnio ostavku na svoju funkciju, uz ostanak u Izvršnom odboru, predsjednik Davor Šuker predložio člana Izvršnog odbora Marijana Kustića iz Središta Rijeka za novog dopredsjednika, kako bi svako središte i dalje imalo po jednog dopredsjednika. Kustić je jednoglasno imenovan do isteka mandata sadašnjeg Izvršnog odbora.

"Hvala na prijedlogu i na jednoglasnoj potpori. Smatram da se radi o vrlo važnoj funkciji te ću zastupati interese svih središta i županijskih saveza. Medijske napade na HNS smatram neopravdanima, a za utakmicu s Ukrajinom treba nam jedinstvo. Apeliram na rad u interesu hrvatskog nogometa, kako bismo reprezentaciji i stožeru osigurali mir u pripremi utakmice. Moramo im biti 12. igrač na putu prema Rusiji", rekao je Kustić.

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović nekoliko je riječi posvetio mišljenju Državnog ureda za sport o usklađenosti sa Zakonom o sportu:

"Radi se o činjenicama koje smo saznali u ponedjeljak poslijepodne te ništa nije moglo biti pripremljeno za Skupštinu. To se očitovanje odnosi na Članke 46. i 47. Zakona o sportu. Mi smo i dalje uvjereni u tumačenje kojeg smo se dugo vremena držali, potvrđeno od strane svih stručnjaka koje smo kontaktirali, međutim ovakvo mišljenje Državnog ureda za sport znači da se stvari mijenjaju. Unutar 48 sati županijski će savezi dobiti upute o daljnjem djelovanje, a i mi otvaramo proceduru prilagodbe. Nakon Skupštine uslijedit će aktivnosti u tom smjeru, o čemu će mediji biti obaviješteni".

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri