Na kraju tjedna

Pola tuzemstva u inozemstvu

10.03.2019.

Pola tuzemstva u inozemstvu
Foto: Gordan Laušić

Pobjedom u prvoj utakmici osmine finala Europske lige protiv Benfice 1:0 perfektni Dinamo ne samo da je sebi pripremio solidan temelj uoči uzvrata 14. ožujka u Lisabonu nego je HNS-u odnosno Hrvatskoj osigurao mjesto za drugi klub u kvalifikacijama za Ligu prvaka u sezoni 2020./2021.

Prema tome, ljeti 2020. imat ćemo pet predstavnika na međunarodnim stadionina jer ostaju dosadašnja tri u pretkolima Europske lige. Posrijedi je povijesni uspjeh za isto takav doseg, tretman u kontinentalnoj nogometnoj obitelji. Izboren posve zasluženo, strpljivim radom i kvalitetom aktualnog državnog prvaka i uvjerljivog lidera u trci za novu titulu; ako je osvoji, bit će mu jubilarna dvadeseta u 28 ciklusa Prve HNL po čemu je, dakako, apsolutni rekorder. U slavodobitnike spadaju i Hajduk sa šest naslova te Zagreb i Rijeka sa po jednim.

Borba za famozni Uefin koeficijent bila je duga, naporna i neizvjesna. Bitka za renking uglavnom s Češkom i Grčkom koje su trenutačno ispred nas te s Danskom i Švicarskom koje smo prestigli. U okolnostima iznimne važnosti svakog boda; tako je sada – podsjećamo – Modrima bio dostatan i jedan remi iz dvije partije s eminentnim portugalskim sastavom, ali oni su to elegantno riješili pobjedom. Poglavito misleći na sebe i svoju ambiciju da euro-proljeće sanjano 49 godine osjete i kalendarski, ali, eto, pomogli su i drugima zbog čega im nipošto nije krivo, dapače. Podsjećamo da su glede koeficijenata uglavnom standardni i stoga bezbrižni Španjolci, Englezi, Talijani, Nijemci, Francuzi, Rusi, Portugalci, Belgijanci, Ukrajinci, Turci, Nizozemci i Austrijanci.

U našem slučaju posebno je impozantno što će za godinu i poneki mjesec službeno na inozemne lokacije čak pet klubova. Pola domaće lige. Takav rasplet je definitivan, budući da Danci i Švicarci više nemaju eksponenata u ino-okruženju tako da nam ne mogu nauditi… Zna se da će nagodinu hrvatski prvak startati u drugom pretkolu Lige prvaka ždrijeba za prvake, a doprvak kreće u drugom pretkolu ždrijeba koji se odnosi na neprvake pa bi mu eliminacijom tek jednog suparnika bilo zagarantirano sudjelovanje u skupini Europske lige. Pobjednik Hrvatskoga kupa  - ili trećeplasirani iz HT Prve HNL ako „Rabuzina“ osvoji prvak ili doprvak – suživot s Europom počinje tek u trećem pretkolu EL, dočim naš četvrti i peti zastupnik idu na posao u drugom pretkolu EL.

Sve je to zasad malo daleko, ali zvuči lijepo. Jer i u klupskom segmentu postajemo nezaobilazni faktor: više kandidata, više šansi za prolaz eliminacijskih stepenica i prilaz višim kotama kontinentalnog nogometa.

Veseli pogled unatrag koji seže do 24. srpnja 2018. i prvog ovosezonskog nastupa Zagrepčana u pohodu na LP, 5:0 Hapoel Be'er Shevi u Maksimiru, potom uzvrat u Izraelu 2:2. U međuvremenu je matirana kazahstanska Astana 2:0 i 1:0. Onda se s Young Boysima razigravalo za doskok u skupinu LP, obećavalo je 1:1 iz Berna, no u drugom sudaru je 1:0 Izeta Hajrovića iz sedme minute u 64. i 66. anulirao Guillaume Hoarau, francuski for izrastao do 192 centimetra. Tada se to činilo grozno, sada se čini sjajno, s obzirom na izvanrednu seriju u skupini EL: s Fenerbahčeom 4:1 i 0:0, s Anderlechtom 2:0 i 0:0, sa Spartakom (Trnava) 2:1 i 3:1. U odnosu na prošlost zapravo čudesno, dovoljno za prvo mjesto. I Viktoriju Plzen u nokaut-fazi, 1:2 pa 3:0. Bajka se nekidan nastavila rušenjem slavne Benfice. Nadamo se da 16. kontinentalni meč u četvrtak ne donosi svršetak puta.

Kako god završilo, ostaje konstatacija da je bilo zapravo fantastično. Možda bi i u LP bilo bodova, svakako ne 14 kao u EL. Možda bi se prezimilo u inozemnom društvu, možda i ne bi. Odavno nije bitno jer opstoji runda za pamćenje i ponos. Kad se zbroji sve dobro i oduzme ono malo lošega, ima i te kakvih razloga da se navedenom young boyu Guillaumeu ispiše transparent „Merci, monsieur Hoarau!“ i pošalje pod švicarske Alpe. Hvala što si Dinamo spakirao u skromnije natjecanje u kojem bez pardona eskalira neumoljivošću. I traje, traje, traje. Radeći za sebe i Hrvatsku. A ni financijska strana nije „za baciti“, oko 15 milijuna eura. Pun pogodak Nenada Bjelice i njegovih jurišnika, tih radnika i umjetnika koji ne mare ni za kakve prognoze igrajući i ponašajući se nadasve zrelo.

Kako je ono rekao bivši Plavi 9 Slaven Zambata – neodoljivo podsjećaju na Zlatka Dalića i Srebrne!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri