Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Zoranu Grgiću prva spomenica HNS-a

Video: Započela
Konferencija o
sigurnosti i zaštiti
na nogometnim
utakmicama

23.05.2019.
Video: Započela Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • Weibo
 • RSS

U četvrtak je u Puli otvorena 5. Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama te su održana predavanja i diskusije.

U ime predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera i svih suradnika u Izvršnom odboru prisutne je pozdravio viši savjetnik Zorislav Srebrić, zahvalivši svima koji u svojim domenama daju doprinos hrvatskom nogometu, koji postiže vrhunske rezultate.

Okupljenima je dobrodošlicu u Pulu poželio dogradonačelnik Robert Cvek: "Imali smo priliku biti domaćini vrhunskog događaja, finala Kupa, i hvala HNS-u na toj prilici. U pripremi je odrađeno mnogo posla i sve je prošlo gotovo besprijekorno, a svima želim uspješnu konferenciju i ugodan boravak".

foto: HNS

Pozdravni je govor održao i pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik uprave policije Republike Hrvatske Ivan Merćep.

"Konferencija na jednom mjestu okuplja organizatore, policiju, zaštitarske službe, predstavnike pravosuđa i medije. Mislim da to podiže razinu sigurnosti na nogometnim utakmicama. Možemo vidjeti trend smanjivanja nereda, ostvaren je zavidan napredak. Međutim, upotreba pirotehnike je i dalje prisutna. Utakmice mogu proći bez incidenata, kao što smo vidjeli na utakmicama reprezentacije na SP-u u Rusiji i Ligi nacija. Da bi tako bilo, svi sudionici morat će i dalje intenzivno surađivati kako bi na prvom mjestu bila nogometna igra, a ne bilo kakvi neredi", poručio je.

foto: HNS

Željko Pavlica, savjetnik predsjednika Uefe Aleksandera Čeferina, prenio je pozdrave krovne europske nogometne organizacije.

"Svaka zemlja članica na svoj način rješava ove probleme. Često spominjemo navijače, ali ovdje nije riječ o navijačima nego o huliganima i kriminalcima. Drago mi je što su ovdje prisutni svi partneri - policija, sudstvo, klubovi, HNS, UEFA, mediji... Svatko ima svoju ulogu i treba odgovarati za svoj dio. Huligani svojim ponašanjem uspijevaju ući u klupske uprave, smjenjivati ih, kao da su klubovi njihovi taoci. Tu klubovi ne mogu pomoći, ni savezi, ni UEFA - taj dio nam je problematičan. Huliganske incidente neugodno je gledati, ali to su činjenice i time se moramo baviti".

foto: HNS

Direktor HNS-a Damir Vrbanović naglasio je važnost održavanja ovakvih konferencija kako bi se aktualna situacija popravila.

"Usprkos činjenici da se sigurnosno stanje u nekim segmentima poboljšava, ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da i dalje postoje problemi koji dovode ovu prekrasnu igru u opasnu zonu. Ovo je posao u kojem svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti za rješavanje problema. Hrvatsku prati jako loš imidž, sve naše utakmice opterećene su potencijalnim neredima pa većinu sastanaka s našim protivnicima moramo posvetiti temi sigurnosti. Zbog toga mislim da je odlično organizirati ovakve konferencije da vidimo gdje je prostor za poboljšanje, i da ne pomislimo kako je posao gotov".

Konferencija se širi i na zemlje iz regije, s obzirom na slične probleme s huliganizmom u ovom dijelu Europe, podsjetio je HNS-ov povjerenik za sigurnost Miroslav Marković"Iza hrvatskog nogometa je sigurno najuspješnija godina u povijesti, a mi moramo u sigurnosnom aspketu pratiti te uspjehe reprezentacije i klubova", rekao je.

foto: HNS

Hrvatski nogometni savez ove je godine ustanovio spomenicu s medaljom HNS-a koja se dodjeljuje za izniman doprinos u sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama. Prošle godine, na utakmici finala Hrvatskog kupa, huligani su potrgali tribine, a prilikom bakljade navijačke skupine Torcida teško je ozlijeđen pripadnik interventne policije, Zoran Grgić.

Prvom spomenicom HNS-a izraženo mu je poštovanje. "Hvala Hrvatskom nogometnom savezu na ovoj spomenici i ukazanoj časti", rekao je Grgić.

foto: HNS

Tijekom prvog dana konferencije Darko Kolesarić je održao predavanje na temu Diskontinuitet huliganizma, a Dubravko Perec podnio je izvješće Ravnateljstva policije o trenutnoj situaciji na hrvatskim stadionima. Branka Žigante Živković govorila je o govoru mržnje kroz granicu između prekršaja i kaznenog djela, a Vlado Glođović govorio je o ugrožavanju utakmica međunarodnog karaktera terorističkim aktivnostima. 

Drugog dana konferencije, u petak, na rasporedu su predavanja Zdravka Reića o ulozi medija u smanjenju nereda i govora mržnje na nogometnim utakmicama te Miroslava Markovića o Svjetskom prvenstvu u Rusiji kroz prizmu sigurnosti, trendovima i budućim izazovima.

 

 • Počast velikanima hrvatskog nogometa

  25.09.2020.

  Počast velikanima hrvatskog nogometa

  Delegacija Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom posjetila je posljednje počivalište Vlatka Markovića na Mirogoju i obilježila sedmu obljetnicu smrti bivšeg igrača...

 • Odluke IO Uefe o kalendarima natjecanja i broju zamjena igrača

  24.09.2020.

  Odluke IO Uefe o kalendarima natjecanja i broju zamjena igrača

  U četvrtak je u Budimpešti održana sjednica Izvršnog odbora Uefe, koji je donio nekoliko važnih odluka za buduće razdoblje. Sjednica Izvršnog odbora Europske nogometne federacije, na kojoj je...

 • Kongres Fife održan putem videokonferencije

  18.09.2020.

  Kongres Fife održan putem videokonferencije

  U petak, 18. rujna 2020. godine, održan je putem videokonferencije Kongres Svjetske nogometne federacije (FIFA). Po prvi je puta Kongres Fife održan online, a glavna je tema bila aktualna situacija...

 • Prskalo: Pokušat ćemo iznenaditi Švicarke

  17.09.2020.

  Prskalo: Pokušat ćemo iznenaditi Švicarke

  Hrvatska ženska A nogometna reprezentacija opet je na sceni. Izabranice Mate Prskala u petak u Zaprešiću (17.30 sati) protiv Švicarske igraju utakmicu petog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Švicarska - Hrvatska

07.10.2020.

AFG Arena, St. Gallen