Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Projekt za zapošljavanje izbjeglica u nogometu

HNS među dobitnicima
Uefinog poticaja za
integraciju
izbjeglica

21.06.2021.
HNS među dobitnicima Uefinog poticaja za integraciju izbjeglica
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Projekt Hrvatskog nogometnog saveza za zapošljavanje izbjeglica u nogometnim organizacijama odabran je među šest projekata koji su nagrađeni Uefinim financijskim poticajem za projekte na području nogometa i integracije izbjeglica (UEFA Football and Refugee Grant).  

Krovna europska nogometna organizacija UEFA obilježila je Svjetski dan izbjeglica kroz internetski seminar na kojem je predstavila svoje projekte na području integracije izbjeglica kroz nogomet, uključujući i novu suradnju s Agencijom za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR). Na navedenom sastanku predstavljeni su i ovogodišnji dobitnici poticaja za integracijske projekte, među kojima je i Hrvatski nogometni savez.

Fond za nogomet i izbjeglice kroz kojeg UEFA dodjeljuje navedene poticaje ustanovljen je 2017. godine, a UEFA od tada jednom godišnje dostavlja poziv za prijavu projekata svim europskim nacionalnim nogometnih savezima te šest najboljih prijavljenih projekata podržava s namjenskim poticajem u iznosu 50 000 eura. Nagrađeni projekt Hrvatskog nogometnog saveza bazira se na poboljšanju ekonomske integracije izbjeglica kroz poticanje nogometnih organizacija poput nogometnih klubova i županijskih saveza na zapošljavanje osoba sa statusom izbjeglica, a sama implementacija projekta krenut će s početkom sezone 2021./2022. U izradi projekta sudjelovala je i znanstvena savjetnica dr. sc. Rahela Jurković, koja je 2019. godine uz pomoć Uefine stipendije za znanstvena istraživanja provela istraživanje na temu uloge nogometa kao sredstva integracije izbjeglica na području zapadno-balkanske rute (tzv. balkanskog koridora).

Uz Hrvatski nogometni savez, poticaji za integracijske projekte ove su godine dodijeljeni i nogometnim savezima Armenije, Bugarske, Finske, Sjeverne Irske te Walesa.

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Rusija - Hrvatska

01.09.2021.

Moskva