Odlazak nogometnog velikana

Preminuo Stjepan "Štef" Lamza

12.01.2022.

Preminuo Stjepan "Štef" Lamza
Foto: Radiša Mladenović

Legenda zagrebačkog Dinama i cjelokupnog hrvatskog nogometa, Stjepan Lamza, preminuo je u 82. godini.

U srijedu je u Zagrebu preminuo Stjepan "Štef" Lamza, dugogodišnji igrač Dinama koji je sedam puta nastupio i za jugoslavensku nogometnu reprezentaciju.

Bio je član sjajne generacije Modrih koja je 1967. godine ostvarila povijesni uspjeh i osvojila europski trofej, Kup velesajamskih gradova.

Nakon te sezone, poslije oporavka od teške ozljede, branio je još boje Rijeke, Zagreba, Chateaurouxa i Croatije iz Melbournea.

“Hrvatski nogomet puno je izgubio. Otišao je jedan od najvećih igrača Dinama svih vremena, omiljen član generacije koja je ostvarila najveći uspjeh u klupskoj povijesti osvajanjem Kupa velesajamskih gradova 1967. godine, ali nedvojbeno i jedan od onih igrača koji će zauvijek ostati dio zlatne povijesti hrvatskog nogometa. U ime hrvatske nogometne obitelji izražavam iskrenu sućut obitelji Stjepana Lamze uslijed ovog nenadoknadivog gubitka”, rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić.

Rođen je 23. siječnja 1940. godine u Sisku, gdje je i započeo svoju igračku karijeru, a prije dolaska u Dinamo nastupao je i za mariborski Branik.

Lamza je bio svestrani vezni igrač koji je fantastičnim potezima osvajao simpatije publike, a posebno se pamti njegova maestralna izvedba u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa velesajamskih gradova protiv Eintrachta, kada je Dinamo na njegovim krilima nadoknadio zaostatak iz prvog dvoboja i s velikih 4:0 prošao u finale. Za Dinamo je odigrao ukupno 281 utakmicu i postigao 72 pogotka.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri