Suci spremni za nastavak sezone

13.02.2013.

Suci spremni za nastavak sezone

U cilju edukacije nogometnih sudaca proteklog je vikenda u Poreču održan stručni seminar prvoligaških sudaca. Seminar je pokazao kako su hrvatski suci spremni za nastavak sezone u MaxTV Prvoj HNL.

U cilju edukacije i uvrštavanja te usklađivanju kriterija za nadolazeći proljetni dio natjecateljske 2012./2013. god. nogometni suci Prve HNL-e obavili su provjere iz tjelesne i teoretske spremnosti nogometnih sudaca i odslušali stručna predavanja instruktora te predavanja međunarodnih sudaca. Radilo se po principu 'workshop' skupina u kojima su pomoćni i glavni suci zajednički zauzeli određene stavove u svezi primjene PNI-ja na terenu za igru.

Također, održano je predavanje gđe Renate Barić, doktorice športske psihologije na temu "Priprema za vođenje utakmice", te je korišteno iskustvo trenera predavača Nogometne akademije HNS-a, prof. Borisa Kublea na temu "Prepoznavanja igre bazirane na destrukciji suparnika“. Prikazan je i UEFA-in DVD o dodatnim sucima (sucima iza gola) koje Europa preporučuje nacionalnim savezima.

U nastavku Seminara obavljena je analiza suđenja Prve HNL-e / jesenskog dijela prvenstva i Povjerenik za određivanje sudaca imao je izlaganje vezano uz određivanje sudaca te naputke za proljetni dio prvenstva.

Na Seminaru su nazočili predsjednik Udruge profesionalnih klubova Prve HNL-e, gosp. Robert Komen i Povjerenik za natjecanje Prve HNL-e, gosp. Josip Brezni koji su iznijeli svoja izlaganja nogometnim sucima s naznakom na kvalitetnu suradnju i uspješno suđenje u nastavku prvenstva.

U završnoj riječi predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a, gosp. Dušan Kukić nogometnim sucima iznio je naputke i smjernice kojih se nogometni suci trebaju pridržavati i primjenjivati sudeći prvenstvene utakmice Prve HNL, a koje se odnose na:

1. Smanjenje broja prekršaja tijekom utakmice sa ciljem bržeg razvoja igre.
2. Timski rad sudaca, s posebnom naznakom uloge četvrtog suca na utakmici.
3. Uskladiti kriterije (tehničke i stegovne) primjene PNI na terenu za igru.
4. Nogometni suci su upoznati s revidiranim KODEKSOM o ponašanju športskih djelatnika HNS-a kojeg su se dužni pridržavati.

Obzirom da će proljetni dio prvenstva biti zahtjevan za suđenje upućuje se apel svim učesnicima u natjecanju Prve HNL na fer i športsko ponašanje prije, za vrijeme i po završetku utakmice.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri