Predstavljamo europske stadione

Stadion na ponos svim Mađarima

09.12.2016.

Stadion na ponos svim Mađarima
Foto: Drago Sopta/HNS

U samo 14 mjeseci, uz financiranje države, mađarski velikan Ferencváros i mađarski nogomet dobili su prekrasan novi stadion - spektakularnu Groupama Arenu.

Hrvatska reprezentacija imala je priliku zaigrati na novom, uistinu krasnom stadionu u Budimpešti u ožujku ove godine kada je u prijateljskom susretu s Mađarskom odigrala 1:1.

Groupama Arena izgrađena je na mjestu nekadašnjeg stadiona Albert Florian - pokušaji rekonstrukcije starog stadiona su odbijeni zbog velikih troškova te je 2012. bilo objavljeno da će se na toj lokaciji izgraditi novi stadion za 23.000 gledatelja, drugi najveći u Mađarskoj.

Izgradnja novog stadiona započela je 28. ožujka 2013. godine, a već 10. kolovoza iduće godine odigrana je prva utakmica na novom stadionu - Chelsea je s 2:1 pobijedio domaći Ferencváros.

Groupama Arena koštala je oko 50 milijuna eura, a ministar gospodarstva Mihály Varga izjavio je kako će prodaja zemljišta dobivenog okretanjem pozicije novog stadiona pokriti troškove izgradnje.

Foto: Drago Sopta/HNS

Stadion je multi-funkcionalan te uz nogometne utakmice može ugostiti i koncerte, konferencije i različite druge kulturne događaje. 2800 tona željeza izrađeno je u Kečkemetu, dok je betonska struktura (25.000 kubičnih metara) napravljena u Penteli. Izgradnja stadiona omogućila je posao za oko 2.000 radnika.

Groupama Arena samo je jedan od brojnih novih stadiona čiju je izgradnju financirala mađarska država. Do siječnja 2015., mađarska Vlada uložila je približno 500 milijuna eura na nove stadione, a sličnim tempom nastavlja se i u narednom razdoblju.

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Novi stadion ne bi samo postao pristojan dom hrvatskoj reprezentaciji koja je najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu već bi dao šansu Hrvatskoj ugostiti i finale nekog europskog kupa i druge velike nogomtene - ali i ne samo nogometne - događaje.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: mlsz.hu

<

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri