Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Predstavljamo europske stadione

Stadion na ponos
svim Mađarima

09.12.2016.
Stadion na ponos svim Mađarima
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

U samo 14 mjeseci, uz financiranje države, mađarski velikan Ferencváros i mađarski nogomet dobili su prekrasan novi stadion - spektakularnu Groupama Arenu.

Koliko gledatelja bi trebao primati nacionalni stadion za hrvatsku nogometnu reprezentaciju?
15-20 tisuća
3,51%
20-25 tisuća
9,09%
25-30 tisuća
14,05%
30-35 tisuća
24,59%
Više od 35.000
48,76%
Ukupno glasova: 484

Hrvatska reprezentacija imala je priliku zaigrati na novom, uistinu krasnom stadionu u Budimpešti u ožujku ove godine kada je u prijateljskom susretu s Mađarskom odigrala 1:1.

Groupama Arena izgrađena je na mjestu nekadašnjeg stadiona Albert Florian - pokušaji rekonstrukcije starog stadiona su odbijeni zbog velikih troškova te je 2012. bilo objavljeno da će se na toj lokaciji izgraditi novi stadion za 23.000 gledatelja, drugi najveći u Mađarskoj.

Izgradnja novog stadiona započela je 28. ožujka 2013. godine, a već 10. kolovoza iduće godine odigrana je prva utakmica na novom stadionu - Chelsea je s 2:1 pobijedio domaći Ferencváros.

Groupama Arena koštala je oko 50 milijuna eura, a ministar gospodarstva Mihály Varga izjavio je kako će prodaja zemljišta dobivenog okretanjem pozicije novog stadiona pokriti troškove izgradnje.

Stadion je multi-funkcionalan te uz nogometne utakmice može ugostiti i koncerte, konferencije i različite druge kulturne događaje. 2800 tona željeza izrađeno je u Kečkemetu, dok je betonska struktura (25.000 kubičnih metara) napravljena u Penteli. Izgradnja stadiona omogućila je posao za oko 2.000 radnika.

Groupama Arena samo je jedan od brojnih novih stadiona čiju je izgradnju financirala mađarska država. Do siječnja 2015., mađarska Vlada uložila je približno 500 milijuna eura na nove stadione, a sličnim tempom nastavlja se i u narednom razdoblju.

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Novi stadion ne bi samo postao pristojan dom hrvatskoj reprezentaciji koja je najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu već bi dao šansu Hrvatskoj ugostiti i finale nekog europskog kupa i druge velike nogomtene - ali i ne samo nogometne - događaje.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana

Foto: mlsz.hu

<

Još vijesti

 • Šuker kandidat za novi mandat u Izvršnom odboru Uefe

  11.12.2018.

  Šuker kandidat za novi mandat u Izvršnom odboru Uefe

  Na Kongresu Uefe u Rimu u veljači sljedeće godine birat će se osam članova Izvršnog odbora, a kandidat za novi mandat je i predsjednik HNS-a Davor Šuker. Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog...

 • Video: Novi mandat Stjepanu Merkašu na čelu NSKZŽ

  11.12.2018.

  Video: Novi mandat Stjepanu Merkašu na čelu NSKZŽ

  Stjepan Merkaš jednoglasno je izabran za novog-starog predsjednika Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, a Zorislav Srebrić postao je počasni član.   Redovna izborna Skupština Nogometnog...

 • Izvještaj sa sjednice Izvršnog odbora HNS-a

  10.12.2018.

  Izvještaj sa sjednice Izvršnog odbora HNS-a

  Pod rukovodstvom predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera, u Zagrebu je održana sjednica Izvršnog odbora Saveza. Izvršni odbor HNS-a usvojio je sve potrebne materijale za redovnu...

 • Fotografija HNS-ovog Drage Sopte među pet najboljih na svijetu

  10.12.2018.

  Fotografija HNS-ovog Drage Sopte među pet najboljih na svijetu

  Drago Sopta, službeni fotograf Hrvatskog nogometnog saveza, dobio je vrijedno priznanje Međunarodnog udruženja sportskih novinara - njegova je fotografija u najužoj konkurenciji za najbolju ove...

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Azerbajdžan

21.03.2019.