Predstavljamo europske stadione

Arhitektonska ljepotica u Nižnjem Novgorodu

20.06.2018.

Arhitektonska ljepotica u Nižnjem Novgorodu
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska će svoj drugi nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji upisati protiv Messijeve Argentine, na prekrasnom novom zdanju u Nižnjem Novgorodu.

Foto: Drago Sopta/HNS

Sagrađen na ušću Oke u Volgu i s pogledom na staru gradsku utvrdu, stadion Nižnji Novgorod sagrađen je upravo za Svjetsko prvenstvo, a izgradnja je počela 2015. godine. Ugovor o izgradnji, vrijedan više od 200 milijuna eura, potpisalo je rusko Ministarstvo sporta. Radovi su dovršeni u veljači ove godine.

Kapacitet stadiona za svjetsku smotru u Rusiji iznosi 43.319 gledatelja, a dom je drugoligaša Olimpieca, najvećeg gradskog kluba. Po završetku turnira, na kojemu će ugostiti i jednu utakmicu osmine finala i četvrtfinala, na njemu su planirani razni sportski, kulturni i glazbeni događaji, a očekuju se i kandidature za prestižna europska klupska finala.

Foto: Drago Sopta/HNS

Dizajn stadiona nadahnut je prirodom oko rijeke, vodom i vjetrom, a posebno je atraktivan u večernjim satima zbog efektnog osvjetljenja. Poluprozirna fasada i tanki stupovi koji ga okružuju čine ga arhitektonski specifičnim rješenjem.

Posebna je pažnja posvećena udobnosti gledatelja s invaliditetom i njihovoj mogućnosti kretanja na stadionu, a pristup je svim navijačima olakšan i izgradnjom nove postaje podzemne željeznice.

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Novi stadion ne bi samo postao pristojan dom hrvatskoj reprezentaciji koja je najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu već bi dao šansu Hrvatskoj ugostiti i finale nekog europskog kupa i druge velike nogometne - ali i ne samo nogometne - događaje.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa 
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana
Groupama Arena: Stadion na ponos svim Mađarima
Arena Filipa II: Obnova nagrađena Europskim superkupom
Eskisehir Yeni Atatürk: Dio velikog sportskog projekta turske Vlade
Olimpijski stadion, Kijev: Ponos Kijeva uređen za sportske spektakle
Georgios Karaiskakis: Moderni Olympiakosov hram

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri