Predstavljamo europske stadione

Pierre Mauroy: Vrhunski ambasador Lillea

31.01.2019.

Pierre Mauroy: Vrhunski ambasador Lillea
Foto: UEFA

Stadion Pierre Mauroy u Lilleu jedan je od najboljih primjera sportskih arena koje se mogu koristiti u različite svrhe, a tamošnjem je stanovništvu osigurao i domaćinstvo čak šest utakmica Europskog prvenstva u Francuskoj.

Francuski prvoligaš Lille, trostruki prvak države i šesterostruki osvajač kupa, od 2012. godine svoje domaće utakmice igra na prekrasnom stadionu koji nosi ime bivšeg gradonačelnika i bivšeg francuskog premijera Pierrea Mauroya.

Izgradnja je započela 2010. godine, a ukupan kapacitet stadiona iznosi 50.186 gledatelja. Gotovo 5.000 mjesta rezervirano je za poslovne partnere, VIP-lože mogu primiti do 2.000 gostiju, a osigurano je i 326 pozicija za predstavnike medija.

Foto: UEFA

Među najvažnijim su karakteristikama pomični krov koji se može otvoriti/zatvoriti unutar samo 15 minuta te mogućnost odigravanja sportskih događaja na dvije razine, odnosno pretvaranje stadiona u zatvorenu dvoranu.

Zahvaljujući svemu tome, Lille je bio domaćin europske nogometne smotre 2016. godine pri čemu je ugostio i jednu utakmicu osmine finala te jedno četvrtfinale, ali na istom je stadionu - uz kapacitet od čak 27.000 gledatelja - odigran i cijeli drugi krug Europskog prvenstva za košarkaše 2015. godine, uključujući i finale Španjolske i Litve.

Foto: UEFA

Hrvatskoj sportskoj javnosti stadion Pierre Mauroy u posebnom je sjećanju od kraja prošle godine, kada su hrvatski teniski reprezentativci pobijedili francuske domaćine u finalu Davis Cupa. Na njemu su se igrale utakmice Svjetskog prvenstva u rukometu, susreti ragbija, a pjevali su Depeche Mode, Rihanna, Celine Dion, Justin Bieber i Bruno Mars.

Električna energija za potrebe stadiona osigurava se suncem i vjetrom, a ukupan trošak izgradnje procjenjuje se na 282 milijuna eura za sami stadion, dodatnih 42 milijuna eura za parkiralište od 7.000 mjesta, pripadajuće hotele i restorane, te 96 milijuna eura za ispunjavanje najnovijih kriterija obrane od potresa.

Foto: UEFA

Trošak izgradnje podijelile su gradska vlast Lillea, nogometni klub te regionalno vijeće. Osim toga, lokalne su vlasti za više od 150 milijuna eura osigurale nove pristupne ceste i prometnu infrastrukturu te se do stadiona može doći i podzemnom željeznicom.

Stadion u Lilleu ima pet zvjezdica, razmatra se i opcija sponzorskog imena kako bi bio još isplativiji, a zamjenik gradonačelnika Pierre de Saintignon poručuje: "To je vrhunski, iznimno atraktivni ambasador tehnologije naše regije".

Foto: UEFA

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Novi stadion ne bi samo postao pristojan dom hrvatskoj reprezentaciji koja je najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu već bi dao šansu Hrvatskoj ugostiti i finale nekog europskog kupa i druge velike nogometne - ali i ne samo nogometne - događaje.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa 
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana
Groupama Arena: Stadion na ponos svim Mađarima
Arena Filipa II: Obnova nagrađena Europskim superkupom
Eskisehir Yeni Atatürk: Dio velikog sportskog projekta turske Vlade
Olimpijski stadion, Kijev: Ponos Kijeva uređen za sportske spektakle
Georgios Karaiskakis: Moderni Olympiakosov hram
Stadion Nižnji Novgorod: Arhitektonska ljepotica
Wembley: Novo ruho engleskog hrama 

Foto: UEFA

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri